fbpx

„Nemůžu uvěřit, že jsem to vypustil z pusy.“ Jay-Z a další hvězdy se omlouvají za písně z minulosti 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Rasismus, podpora sexuálního násilí i zlehčování vraždy. Někteří slavní zpěváci v minulosti vytvořili písně, za které se teď stydí. Kontroverzím se nevyhnula ani velká jména - Katy Perry, Lady Gaga nebo Pharrell Williams

Zveřejněno: 3. 10. 2023

Doba se mění a s ní i populární kultura. To, co by klidně před deseti lety prošlo, je dneska nemilosrdně zavrženo. Magazín Huffpost přinesl patnáct ukázek toho, kdy hudebníci zalitovali svých problematických písní z minulosti.

1. Pharrell a šovinismus

V roce 2013 se Pharrell Williams objevil v písni Robina Thickeho Blurred Lines. Tato kontroverzní píseň podle mnohých podporovala kulturu znásilnění s texty jako „Vím, že to chceš“ a „Nesnáším tyhle rozmazané linie (neboli náznaky)“. Ve videoklipu pak tančí muži v oblecích spolu s polonahými modelkami, které vypadají jak po probuzení poté, co jim někdo hodil něco do pití. V necenzurované verzi klipu jsou pak ženy skoro úplně nahé.

Jak na to reagoval později: „Co je na tom znásilňujícího? ptal jsem se. Ale pak jsem si uvědomil, že existují muži, kteří používají stejný jazyk, když zneužívají ženu, a je jedno, že já to nedělám ani tak o věcech nepřemýšlím. Záleží jen na tom, jak to působí na ženy... Uvědomil jsem si, že v naší zemi panuje šovinistická kultura. Neuvědomil jsem si, že některé moje písně tomu odpovídají. To mi vyrazilo dech,“ řekl v roce 2019 časopisu GQ.

2. Homofobní text Taylor Swift 

Hit Taylor z roku 2008 Picture to Burn obsahoval text: „Tak jdi a řekni všem svým přátelům, že jsem posedlá a bláznivá. To je v pohodě, já řeknu těm svým, že jsi gay.“

Jedinci s autismem mají brilantní a kreativní mysl a jejich nadání by nemělo být znevažováno nebo zlehčováno. Pro nás oba to byla poučná lekce a jsem vděčný za příležitost pokusit se tuto chybu napravit. 

Jak na to reagovala později: „Způsob, jakým bych to teď řekla a jakým bych řešila svou bolest, je hodně odlišný,“ prozradila v roce 2011 televizi MTV. Text písně byl následně změněn.

3. Katy Perry s písní nahrávající škodlivým stereotypům o bisexualitě

Katy Perry se proslavila vydáním písně I Kissed a Girl v roce 2008, která pojednává o tom, jak žena líbá dívku, jak se jí to líbí, jak doufá, že to nebude vadit jejímu klukovi, a naznačuje, že na líbání holek není nic zázračného. „Ne, ani neznám tvoje jméno, na tom ale nezáleží. Jsi moje experimentální hra, je to lidská přirozenost,“ zní v textu.

Jak na to reagovala později: „Za posledních deset let jsme se opravdu změnili. Ušli jsme dlouhou cestu. Tehdy se ještě tolik nemluvilo o bisexualitě nebo o nějakém typu fluidity. Kdybych tu písničku měla napsat znovu, asi bych ji upravila. Textově je v ní pár stereotypů. Člověk se za deset let tolik změní a tolik vyroste,“ prohlásila v roce 2018 v časopise Glamour.

4. Lady Gaga nepřímo podpořila sexuální násilí

Lady Gaga složila píseň Do What U Want (With My Body), v překladu Dělej si, co chceš s mým tělem se zpěvákem R. Kellym, který byl později obviněn a odsouzen za sexuální napadení a další sexuální zločiny.

Jak na to reagovala později: „Mým záměrem bylo vytvořit něco extrémně vyzývavého a provokativního, protože jsem byla naštvaná a stále jsem nezpracovala trauma, které se v mém životě odehrálo, protože jsem sama byla obětí sexuálního napadení. Píseň se jmenuje 'Do What U Want (With My Body)'. Myslím, že je jasné, jak explicitně pokroucené bylo tehdy moje myšlení... Omlouvám se jak za svůj špatný úsudek v mládí, tak za to, že jsem o tom nepromluvila dřív,“ napsala v prohlášení v roce 2019.

Nemůžu uvěřit, že jsem to vypustil z pusy. A ne jednou. Jaké zvíře by něco takového řeklo? Číst to je opravdu drsné

5. Lorde s rasistickým textem písně Royals

Lorde se stala mezinárodní senzací se svou písní Royals z roku 2013, ve které v podstatě odsuzuje luxusní zboží, jako jsou zlaté zuby, hodinky, řetězy, diamanty či rychlá auta. Dle kritiků jsou tyto předměty typické pro černošské rappery a song je tedy rasistický.

Jak na to reagovala později: „Když vás kritizují vysoce inteligentní autoři, které všichni respektujeme, začnete se ptát, co děláte a jestli jste udělali něco špatného... Jsem ráda, že o tom lidé diskutují a informují mě o tom,“ řekla v roce 2014 časopisu Rookiemag.

6. Drake a urážky autistů

V roce 2013 se J. Cole objevil v písni zpěváka Drakea, kde rapoval hluboce urážlivý text o autistech a nazval je „retardovanými“.

Jak na to reagoval později: „Nesu spoluzodpovědnost a upřímně se omlouvám za bolest, kterou to způsobilo. Jedinci s autismem mají brilantní a kreativní mysl a jejich nadání by nemělo být znevažováno nebo zlehčováno. Pro nás oba to byla poučná lekce a jsem vděčný za příležitost pokusit se tuto chybu napravit. J. Cole i já věříme, že odstranit text z písně je správné, zodpovědné a uctivé rozhodnutí,“ napsal v prohlášení. Omluvu vydal i J. Cole.

7. Oslavy domácího násilí v textu od Lany Del Rey 

V písni Ultraviolence z roku 2014 zpívá Lana Del Rey: „Praštil mě a pro mě to bylo jako polibek.“ Je to odkaz na píseň skupiny The Crystals z 60. let. Někteří se obávali, že text oslavuje domácí násilí.

Jak na to reagovala později: „Nelíbí se mi to. Nelíbí. Nezpívám to. Zpívám 'Ultraviolence', ale tuhle větu už ne. Agresivní vztah byl jediný typ vztahu, který jsem tehdy znala,“ řekla v roce 2017 časopisu Pitchfork.

8. Rick Ross a popis sexuálního zneužití

V písni U.O.E.N.O. z roku 2013 Ross rapuje o drogách a znásilnění ženy: „Dal jsem jí emko do šampaňského. Ona o tom ani neví. Vzal jsem ji domů a užil jsem si to. Ona o tom ani neví.“

Ve snaze ublížit mu jsem ublížil spoustě dalších lidí... Byla to jedna z věcí, ke které jsem se neustále vracel a říkal si: 'Necítím se s tím dobře.'

Jak na to reagoval později: „Každé ženě, která se cítí ponížená, se omlouvám. Uvědomuji si, že jako umělec mám hlas a s ním i sílu vlivu. Mladým mužům, kteří poslouchají mou hudbu, vzkazuji, že používání návykových látek k okrádání žen o právo volby není jen zločin. Je to špatné a já to nepodporuji... Mohu jen doufat, že to vyvolá zdravý dialog a že k němu mohu přispět,“ napsal v prohlášení krátce po vydání písně.

9. Hayley Williams z Paramore přestala se s slut-shamingem 

Píseň kapely Paramore z roku 2007 obsahovala text: „Jednou jsi děvka, nejsi nic víc. Je mi líto, že se to nikdy nezmění.“ Text se stal předmětem kontroverze až téměř deset let po jeho vydání v roce 2015.

Jak na to reagovala později: „Je mi šestadvacet let. A ano, jsem hrdá feministka. Jen možná ne dokonalá. Štve mě, že jsem o tom přemýšlela spoustu let předtím, než někdo jiný rozhodl, že je to problém... Byla jsem sedmnáctileté dítě, když jsem ten text psala,“ řekla pro Track 7.

10. Lil Wayne se omluvil za text v písni o zlehčování vraždy

V roce 2013 se Lil Wayne stal předmětem kontroverze, když rapoval, že by „porazil tu děvku jako Emmetta Tilla“, což se týkalo mladého černošského chlapce, který byl v roce 1955 ubit k smrti bílými muži.

Jak na to reagoval později: „Dozvěděl jsem se, že text mého příspěvku hluboce urazil vaši rodinu,“ napsal v otevřeném dopise Tillovým. „Sám jsem otec a nedokážu si představit bolest, kterou musela vaše rodina prožít... Text, který obsahuje tuto zmínku, nebudu hrát naživo a odstranil jsem ho ze svého repertoáru.“

11. Iggy Azalea a rasistický text v písni D.R.U.G.S.

Azalea se v písni D.R.U.G.S. z roku 2011 nazývá „uprchlým otrokářem“, což je zjevná reakce na to, že Kendrick Lamar rapuje, že byl „uprchlým otrokem“.

Jak na to reagovala později: „Někdy jsme tak zaujati svým uměním a tvorbou nebo snahou posouvat hranice, že se nepozastavujeme nad tím, jak to může ublížit ostatním. V této situaci jsem se tím provinila a lituji, že jsem o tom více nepřemýšlela,“ napsala ve vzkazu fanouškům.

12. Jay-Z lituje svých misogynních textů v písni Big Pimpin' a říká, že kvůli nim zněl jako „zvíře“

Jay-Zho hit Big Pimpin' z roku 2000 obsahuje několik textů, které objektivizují ženy, jako například: „Víš, že je přepadávám, šukám, miluju, opouštím. Protože je kurva nepotřebuju. Udržuju je, aby vypadaly dobře. Ale nekrmím je, kurva.“

Zpívám 'Ultraviolence', ale tuhle větu už ne. Agresivní vztah byl jediný typ vztahu, který jsem tehdy znala.

Jak na to reagoval později: „Nemůžu uvěřit, že jsem to vypustil z pusy. A ne jednou. Jaké zvíře by něco takového řeklo? Číst to je opravdu drsné,“ řekl v roce 2010 deníku Wall Street Journal.

13. Eminem prý zašel „příliš daleko“, když ve své písni Fall použil urážku zaměřenou proti gayům

V roce 2018 vydal Eminem píseň, ve které se opřel do Tylera the Creatora a použil urážku proti homosexuálům: „Už vím, proč sis říkal buzna, děvko.“

Jak na to reagoval později: „Slovo, kterým jsem ho v té písni nazval, bylo jednou z věcí, u kterých jsem cítil, že to zašlo příliš daleko. Protože ve snaze ublížit jemu jsem ublížil spoustě dalších lidí... Byla to jedna z věcí, ke které jsem se neustále vracel, a říkal si: Není mi z toho dobře,“ přiznal v rozhovoru pro Swaye.

14. Skupina Beastie Boys se omluvila za sexismus

V raných dílech Beastie Boys se objevoval sexismus, hrubé objektivizující texty a vystoupení, na kterých byly ženy zavřené v klecích. Měli také v úmyslu pojmenovat své první album „Don't Be A Faggot“ (Nebuď buzna), než ho změnili na „License to Ill“.

Jak na to reagovali později: „Pro tohle neexistují žádné výmluvy. Ale čas naši hloupost vyléčil... Od 80. let jsme se poučili a upřímně změnili... Doufáme, že přijmete tuto opožděnou omluvu,“ napsali v roce 1999 v dopise fanouškům.

15. Black Eyed Peas předělali song Let's Get Retarded

V roce 2003 způsobila skupina Black Eyed Peas rozruch, když vydala píseň s názvem Let's Get Retarded (Pojďme zretardovaťet).

Jak na to reagovali později: Kapela se za píseň nikdy neomluvila. O rok později však píseň v tichosti znovu vydala s novým názvem Let's Get It Started a s novým textem.

Související…

Proč nás urážejí odhalená ženská ňadra? Jde o pozůstatek patriarchátu
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Huffpost.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...