fbpx

Své blízké můžete navěky nosit ve svém srdci  – nebo kolem krku.  Technologie dokáže proměnit popel v luxusní šperk 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Ve světě, kde uchovávání drahých vzpomínek na naše blízké nabývá mnoha podob, existuje pozoruhodná a netradiční metoda, která zaujala mnohé. Je jí proměna zpopelněných ostatků v diamanty.

Zveřejněno: 23. 9. 2023

Ano, čtete správně – diamanty vytvořené z popela. V naší neustále se vyvíjející snaze uchovávat si hmotné památky na ty, kteří odešli, se tato metoda může zdát nová, ale v posledních dvou desetiletích její popularita roste. Ve skutečnosti nyní existuje několik společností, které se tomuto řemeslu věnují, a každá z nich má svůj vlastní jedinečný přístup k přeměně popela v oslnivé drahokamy a šperky.

Zrnko prachu

Proces však vyžaduje víc než jen extrémní podmínky. Do růstové buňky se vloží malé „semínko“ diamantu, ne větší než zrnko písku. Toto semínko poskytuje první přípojný bod pro atomy uhlíku v grafitu, které se přeskupují. Čím déle zůstává grafit v těchto vysokotlakých a vysokoteplotních podmínkách, tím větší pak výsledný diamant je.

Jakmile je přeměna dokončena, zkušený brusič diamantů přidá fasety, které zvýrazní brilantní jiskru drahokamu.

Lidský dotek

V některých případech může být nutné k uhlíku, extrahovanému z ostatků milované osoby, přidat další uhlík. Důvodem je, že uhlík z kremace může někdy obsahovat „nepatrné nečistoty“. Společnosti jako švýcarská Algordanza tvrdí, že vytvářejí diamanty výhradně z ostatků vaší blízké osoby, včetně vlasů, které obsahují až 45 % uhlíku!

Cena kremačního diamantu se může v závislosti na různých faktorech pohybovat od zhruba 18 tisíc korun do půl milionu korun. Institut pro kremaci tvrdí, že konečná cena se může lišit podle toho, „jak úzce je váš blízký s konečným produktem spojen.“

Jiné společnosti však mohou vyžadovat trochu více generického uhlíku, aby zajistily bezchybnost diamantu. „Osobní uhlík“, tedy uhlík získaný z popela, tvoří obvykle pouze 10–15 procent uhlíku, použitého při tvorbě většiny pamětních diamantů, jak uvádí společnost EverDear. Výsledkem je zářivější drahokam bez nečistot.

Cena za nesmrtelnost

Přestože je kouzlo proměny popela v diamant nepopiratelné, je nezbytné zvážit náklady. A ty jsou velmi vysoké. Cena kremačního diamantu se může v závislosti na různých faktorech pohybovat zhruba od 18 tisíc korun do půl milionu korun. Institut pro kremaci tvrdí, že konečná cena se může lišit podle toho, „jak úzce je váš blízký s konečným produktem spojen.“

Volba pamětního diamantu je nakonec hluboce osobní záležitostí. Je to důkaz trvalého spojení, které sdílíme se svými blízkými i poté, co opustili tento svět. Když stojíme nad propastí vědy a proměňujeme popel našich drahých zesnulých v zářivé drahokamy, připomínáme si, že lidský duch nachází inovativní způsoby, jak udržet vzpomínky při životě. Ve světě, kde se věda setkává s našimi vzpomínkami a city, září tyto diamanty jako maják lásky, který nepodléhá hranicím času.

Související…

Diamanty máme na dosah ruky. Problém je, jak se k nim dostat
Ivan Verner

 

foto: Shutterstock , zdroj: Popular Mechanics

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...