fbpx

Postelové hrátky za hranou: Proč tolik mužů škrtí ženy bez svolení? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Podle výzkumu zažila při svém posledním sexu škrcení každá čtvrtá žena. Zdaleka ne všem se ale tato praktika líbí.

Zveřejněno: 29. 8. 2023

Ve chvíli, kdy si Lynn uvědomila, že nemůže dýchat, neměla strach. Byla naštvaná. Muž, se kterým se milovala, jí nedbale položil ruku na krk a silně ji stiskl, aniž by tento krok předem projednal. Nebylo to poprvé, co ji při sexu někdo nekonsensuálně škrtil. „Byla jsem naštvaná a pobouřená, že to muži stále dělají,“ říká třicetiletá redaktorka. „Je to doslova útok.“

Škrcení je velmi kontroverzní, dokonce i v komunitě „zvrhlíků“. Přesto v průzkumu mezi americkými vysokoškoláky z roku 2021 uvedla přibližně čtvrtina žen, že je při posledním sexu někdo škrtil. Zatímco pouze 6 % mužů bylo při svém posledním sexuálním styku v této pozici. Žádost o svolení přitom není samozřejmostí: Průzkum z roku 2020, který se rovněž týkal amerických vysokoškoláků, zjistil, že polovina lidí, kteří byli škrceni, uvedla, že nikdy nebo jen někdy byli nejprve požádáni o souhlas. Vzhledem k rostoucí popularitě erotického dušení se tak mnoho žen dostává do rizikových nebo nepříjemných situací.

Mnoho žen si samozřejmě v posteli škrcení užívá. Některým se navíc líbí i to, že to někdo udělá bez jejich souhlasu. Ale v situaci, kdy souhlas může být jediným rozlišovacím znakem mezi sexuálním aktem a napadením, funguje skutečně přístup „nejdřív škrtit, pak se ptát“? Je to obrovský hazard, a přesto se zdá, že mnoho mužů je až příliš ochotných hrát tuto hru, píše Lexi Williamsová na Bustle.

Kdo řekl, že je to dobrý nápad?

O sexuálním chování mužů nelze mluvit, aniž bychom se bavili o pornu. Často citovaná studie z roku 2010 odhalila, že 88 % nejprodávanějších pornografických videí (v té době) obsahovalo násilí, v drtivé většině s muži jako agresory a ženami jako terči, z nichž většina na toto chování reagovala buď pozitivně, nebo neutrálně. Z toho plyne následující poselství: Ženy chtějí drsný sex, i když o něj nežádají.

Jakmile bylo po všem a Charlotte se dostala k autu, zablokovala si jeho číslo a celou cestu domů probrečela. Modřiny jí bledly tři týdny a s psychickými šrámy jí pomáhá terapie.

„Jsou určité ženy, které [si myslí], že je velmi sexy otázka: Je to v pořádku? A co tohle? [před tím, než něco v posteli udělám],“ říká Frank, 34letý zakladatel technologické firmy. „Ale také se mi stává, že mi ženy říkají: Proč se mě na to sakra ptáš? Prostě to udělej.“

Frank tvrdí, že si vyzkoušel škrcení s více než stem sexuálních partnerek, takže si je jistý svou schopností vycítit ženské preference a interpretovat neverbální souhlas. Postupem času se naučil zkoušet vodu, místo aby se do ní hned ponořil. Pokud vycítí, že se mu partnerka chce podřídit, může jí zkusit přidržet ruce, nebo ji lehce chytit za vlasy a sledovat, jak zareaguje. Pokud se jí to líbí, může jí položit ruku na krk. Pokud se jí líbí i to, může trochu přitlačit. Pokud ale žena ztuhne nebo pokud cítí, že něco není v pořádku, přestane. „Pokud se [partnerce] něco nelíbí, okamžitě mě to přestává bavit,“ říká. „Jak můžu být vzrušený, když není vzrušená ona?“

Dobré úmysly, špatné výsledky

Pětatřicetiletá Charlotte, která přežila sexuální napadení, si zpočátku oddechla, když se setkala s mužem, který se zdál být v posteli něžný a pozorný. Tedy dokud se jeho ruka nedostala až k jejímu krku. Jeho tlak se během pár vteřin změnil z lehkého na silný a děsivý.

„Začala jsem vidět hvězdičky. Zpanikařila jsem, myslela jsem, že omdlím nebo že mě zabije,“ říká. Muž nakonec povolil a Charlotte zalapala po dechu, načež ji políbil, jako by se nic nedělo. „Zůstala jsem a pokračovala s ním v sexu, dokud neskončil,“ říká. „Připadalo mi to bezpečnější, než se snažit odejít.“ Jakmile bylo po všem a Charlotte se dostala k autu, zablokovala si jeho číslo a celou cestu domů probrečela. Modřiny jí bledly tři týdny a s psychickými šrámy jí pomáhá terapie.

Než abych ho požádala, aby s tím škrcením přestal, šla jsem ho prostě místo toho škrtit taky. Potom mi řekl, že jsem krásná, divoká žena.

Není jasné, zda se tento muž vyžíval v tom, že Charlotte ublížil, nebo zda si skutečně myslel, že jde o oboustranně příjemnou kratochvíli. Ale když muž doslova drží v rukou život ženy bez jejího souhlasu, o to, jak se to líbí jemu, vlastně vůbec nejde.

Ani u mužů s těmi nejčistšími úmysly není bezpečnost vždy prioritou. Na internetu je k dispozici spousta bezplatných zdrojů, které poskytují rady pro tuto praktiku. Nepřekvapivě je jedním z nejčastějších doporučení „získat souhlas“. Ne každý však tyto zdroje čte. Nathan, 31letý hudební producent, říká, že nikdy nepřemýšlel o zkoumání bezpečnosti při škrcení, protože nikdy nepoužívá větší tlak než lehký stisk. „Nikdy bych jí nechtěl ublížit nebo ji vyděsit,“ říká. „A nikdy jsem neuvažoval o tom, že by hrozilo nějaké skutečné nebezpečí.“

Přáli by si muži, abyste je škrtila taky?

Každý muž, se kterým Williamsová mluvila, řekl, že už byl někdy i on tím škrceným, a i když to někteří dělali častěji než jiní, všichni měli pozitivní zkušenosti. Několik žen, s nimiž hovořila, také uvedlo, že vyzkoušely škrcení svých partnerů, někdy jako formu experimentu s dynamikou moci, jindy jako odvetu poté, co byly škrceny bez souhlasu. V každém případě se zdálo, že se to mužům líbí. „Než abych ho požádala, aby s tím škrcením přestal, šla jsem ho prostě místo toho škrtit taky,“ říká Samantha, 32letá žena, která pracuje v oblasti financí. „Potom mi řekl, že jsem krásná, divoká žena.“

Naše patriarchální, heteronormativní společnost stále přiděluje v oblasti sexuality genderové role: muži mají být dominantní, ženy submisivní. Je zřejmé, že tyto normy jsou škodlivé, ale že by také bránily mužům přiznat si touhu nechat se dusit? Ve světě, kde jsou něžnější muži zesměšňováni jako beta samci, se možná někteří bojí přiznat, že se chtějí vzdát své moci. A tak prostě své partnerky dusí v naději, že jim to možná i podvědomě oplatí.

V jádru by sex měl být o touze, potěšení a spojení, ne o stereotypech nebo strachu. Říct si o to, co v posteli opravdu chcete, je nesmírně vzrušující a neuvěřitelně osvobozující.

Související…

Lascivní narážky nejsou doménou šéfů. Mnohem častěji si jimi frustraci vybíjí podřízení muži
Oldřich Pospíšil

foto: Shutterstock, zdroj: Bustle.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...