fbpx

Batolata ani starší děti nepotřebují hračky, říká terapeutka Naomi Aldort 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Americká terapeutka a rodinná poradkyně zastává názor, že dětem prospívá, když mají minimum hraček. I výzkum to potvrzuje.

Zveřejněno: 24. 8. 2023

„Vaše batole nepotřebuje hračky. Ani vaše dítě nepotřebuje hračky,“ píše na svém webu autorka Naomi Aldort, která se zabývá tématy spojenými s rodičovstvím. „Dětem se nejlépe daří ve spojení s lidmi, přírodou a uměním. Vše ostatní mi připadá jako náhražka,“ popisuje terapeutka, která prý sama vyrůstala s jednou plyšovou opičkou, několika stolními hrami, míčem a švihadlem. „Měla jsem klavír a navštěvovala jsem koncerty vážné hudby. Moje nejlepší vzpomínky na dětství jsou na vymyšlené hry s bratrem, venkovní hry s dětmi ze sousedství s klacky, míčem, běháním, fantazií, zpěvem a tancem,“ popisuje Naomi. Tyto věci podle ní nelze nahradit žádnými hračkami.

„Vyzývám vás k 'syrovému' rodičovství. Vychovávejte své dítě přímo, očním kontaktem, povídáním, zpěvem, poslechem hudby, tancem, hraním, dotýkáním se země, sezením v louži a špiněním se, pozorováním motýla a společným smíchem,“ radí odbornice, která mimo jiné zastává názor, že děti není třeba formovat, protože už se narodily dokonalé

Když se nám nechce dětem se věnovat a neustále je uklidňujeme technologiemi a hračkami, můžeme jim znemožnit rozvoj dlouhodobé dovednosti nudit se a schopnosti zkrátka si vystačit.

Větší kreativita i soustředěnost

To, že má Naomi minimálně v něčem pravdu, potvrzuje i výzkum. Studie, která byla poprvé publikována v časopise Infant Behaviour and Development, naznačuje, že děti, které mají příliš mnoho hraček, se snáze rozptýlí a neužívají si tak kvalitní hru. Informují o tom servery Inc. a Quartz. Výzkumníci z Toledské univerzity rozdělili 36 dětí ve věku od osmnácti do třiceti měsíců do dvou skupin. Každé dítě v každé skupině bylo pozorováno, jak si hraje s hračkami, a to během dvou samostatných hodinových sezení. Rozdíl mezi skupinami spočíval v tom, že zatímco děti z té první dostaly ke hře celkem šestnáct hraček, děti z druhé skupiny dostaly pouze čtyři.

Závěry? Výzkumníci nepřekvapivě dospěli k závěru, že děti, které měly čtyři hračky, si s každou z nich hrály déle. Tyto děti ale zároveň byly mnohem kreativnější – s každou jednotlivou hračkou dokázaly vymyslet mnohem více her a činností. Byly také mnohem soustředěnější a méně roztěkané než děti, které dostaly šestnáct hraček. „Když mají batolata k dispozici méně hraček, věnují se delší dobu jedné, což jim umožňuje lépe se soustředit na zkoumání a kreativnější hru,“ říká jedna z autorek studie Carly Dauchová

Schopnost se nudit

Studie naznačuje podstatný závěr: delší hra znamená kreativnější hru a delší čas strávený s hračkami může dětem pomoci rozvíjet jejich pozornost, která je v tomto věku velmi pomíjivá. „Během batolecího věku se u dětí rozvíjí vyšší úroveň kontroly nad pozorností, ačkoliv ji nemusí mít zvládnutou. Jejich pozornost, a tedy i hra, může být narušována faktory v prostředí, které představují rozptýlení,“ vysvětluje Dauchová.

Vychovávejte své dítě přímo, očním kontaktem, povídáním, zpěvem, poslechem hudby, tancem, hraním, dotýkáním se země, sezením v louži a špiněním se, pozorováním motýla a společným smíchem.

Autoři také vyslovují hypotézu, že malé děti možná ve skutečnosti mají silnou schopnost soustředění – jen o ní nevíme, protože jim nabízíme příliš mnoho možností rozptýlení. Kdybychom dětem vytvořili méně rozptylující prostředí, možná bychom jim umožnili lépe budovat pozornost. Tuto teorii bude nicméně muset v budoucnu rozvinout nějaký jiný výzkum, který by zahrnoval vyváženější soubor subjektů – v této studii totiž bylo z 36 batolat 27 dívek a většina dětí byla dobře situovaná.

Bez ohledu na to studie zdůrazňuje základní rodičovskou pravdu pro rodiče. Když se nám nechce dětem se věnovat a neustále je uklidňujeme technologiemi a hračkami, můžeme jim znemožnit rozvoj dlouhodobé dovednosti nudit se a schopnosti zkrátka si vystačit. Nemusíte se proto bát dětem některé hračky vzít a místo toho jim ideálně věnovat svou pozornost a čas, přesně jak říká Naomi.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...