fbpx

Chtějí se jenom předvádět? Proč hetero ženy líbají jiné ženy 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Ty nejdivočejší vysokoškolské večírky se často neobejdou bez toho, aniž by se na sebe nevrhly alespoň dvě dívky. Jsou snad všechny ženy skrytě bisexuální a velké množství alkoholu spolu s uvolněnou atmosférou jim umožní se konečně projevit? Na to hledal odpověď nový výzkum.

Zveřejněno: 24. 8. 2023

Tomuto jevu se říká stejnopohlavní performativita a v podstatě označuje veřejné projevy přitažlivosti ke stejnému pohlaví, mezi lidmi, kteří se identifikují jako heterosexuálové. Fenomén v novém výzkumu mezi vysokoškolačkami zkoumaly psycholožky Samantha Stevensová, Flora Oswaldová a Jes Matsicková. Dle jejich výsledků se do této aktivity zapojilo 20 až 33 % vysokoškolských heterosexuálních studentek.

Autorky chtěly tímto výzkumem dokázat, že ženy se účastní performativity stejného pohlaví z různých důvodů. „Média a populární kultura tento druh sexuálního chování vysokoškolských studentek často fetišizují a trivializují, ale je v něm více složitosti, než si lidé možná uvědomují, a je důležité vyhnout se přílišnému zobecňování a zjednodušování,“ říká Stevensová v článku na Psychology Today.

Tři typy motivací

Vědkyně provedly online průzkum mezi 282 ženami, které uvedly, že se někdy do performativity zapojily. Ptaly se na jejich identitu, postoje, motivaci a hodnocení jejich zkušeností. Pomocí analýzy latentních tříd (statistická technika) identifikovali tři odlišné skupiny žen se společnými vzorci motivací: motivované jinými, nejednoznačně motivované a sexuálně motivované.

Experimentování se stejným pohlavím patří k určitému věku a stejnopohlavní performativita může být pro některé ženy pohodlným způsobem, jak prozkoumat svou sexualitu.

Skupina s motivací jinými lidmi byla vedena faktory, jako je snaha o získání mužské pozornosti a touha navázat vztah s ostatními. Sexuálně motivovaná skupina se vyznačovala motivací sexuální touhy a zkoumání. Největší skupina, nejednoznačně motivovaná, vykazovala relativně nízkou podporu jakýchkoli specifických motivačních faktorů. Autorky bohužel již nepřišly na to, co tedy tyto ženy motivuje k líbání jiných žen.

Zajímavé je, že všechny tři skupiny uváděly jako motivační faktor alkoholové opojení a zábavu.

Studie také zjistila, že ženy ve skupině s nejednoznačnou motivací vnímaly své zážitky ve srovnání s druhou skupinou méně pozitivně. To u nich vedlo k tomu, že už v budoucnu neměly příliš chuť se do takových aktivit znovu zapojit.

Na druhou stranu, ženy ve skupině s motivací jinými lidmi vnímaly tuto zkušenost jako objektivizující, což pro ně ale nebylo nutně negativní. Šlo jim hlavně o to, aby stouply ve společenském žebříčku. Nejvyšší míru spokojenosti uváděly ty ženy, které byly motivovány sexualitou.

Zdravé zkoumání

Pokud jde o sebe a identitu, skupiny nevykazovaly významné rozdíly v sebeúctě, femininitě, privilegiích ani politickém konzervatismu.

Na otázku, jaké jsou hlavní závěry tohoto výzkumu, Stevensová doporučuje, abychom si uvědomili různorodost motivací a zkušeností žen, které líbají jiné ženy. Stereotypizace a přílišné zjednodušování těchto zkušeností mohou být škodlivé a mohou udržovat stigmata.

Stevensová dále poukazuje na to, že experimentování se stejným pohlavím patří k určitému věku a že stejnopohlavní performativita může být pro některé ženy pohodlným způsobem, jak prozkoumat svou sexualitu.

Související…

Orgasmus a ženy: Lesbičky ho dosahují častěji, znají svá těla
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...