fbpx

Za nevěrou nejčastěji stojí touha po nezávislosti, ukázala nová studie 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nevěra patří mezi největší partnerské fauly. Lidé ji často spojují s nespokojeností ve vztahu, ať už jde o nedostatek romantiky nebo sexu. Podle překvapivého výzkumu však mohou mít záletní partneři úplně jiné motivace.

Zveřejněno: 21. 8. 2023

„Život je krátký, buďte nevěrní“, zní motto diskutabilní seznamky Ashley Madison, která se specializuje na zprostředkování mimomanželských aférek. Nemorální? Šokující? Jedno je jisté – na nedostatek mediální pozornosti si tento projekt rozhodně nemůže stěžovat. Představte si navíc ten skandál, když v roce 2015 unikly osobní údaje jejich zákazníků, média tehdy šílela.

Podvádění manželských dvojic je však zajímavé téma i pro výzkumníky, proto se ve své nové studii zeptali 260 členů této komunity, jak se cítí ve svém hlavním vztahu a jaké jsou jejich nejsilnější důvody pro hledání nových partnerů. Píše o tom článek na webu Sex and Psychology. 

Ostřílení nevěrníci

Účastníky studie většinou „nezkazila“ samotná Ashley Madison, ve skutečnosti mělo 65 % z nich paralelní vztahy ještě předtím, než se do této služby zaregistrovali.

Mezi lovci a lovkyněmi tajných aférek bylo ale kupodivu velmi málo těch, kteří se s někým opravdu reálně setkali a měli sex (20 až 30 %). 17 % členů se do této seznamky zaregistrovalo se souhlasem svého partnera, 12 % žije v otevřeném vztahu a stejný počet v oboustranně nemonogamním vztahu. Nešlo tedy pouze o „zlé“ manžely a manželky, kteří doma lžou o pracovních cestách a víkendových jógových pobytech.

Nezávislost a dobrý sex

Málo sexu a nespokojenost ve vztahu. Přesně tak vypadají nejčastější stereotypní představy, proč si lidé zahýbají.

Ve skutečnosti bývá za nevěrou mix nejrůznějších motivů, jako je třeba hněv na partnera, nedostatek lásky, nízká angažovanost ve vztahu, zanedbávání nebo touha po sexuálním zpestření. A také touha po vlastní nezávislosti bez neustálé přítomnosti partnera. Právě tento motiv byl mezi členy komunity jeden z nejsilnějších, společně se sexuálním uspokojením.

Obecně byly všechny silné motivy zaměřené spíše na sebe (budování autonomního života, sexuální naplnění), než na partnera (například nevěra jako reakce na nedostatek pozornosti nebo neustálé hádky).

Ve skutečnosti bývá za nevěrou mix nejrůznějších motivů, jako je třeba hněv na partnera, nedostatek lásky, nízká angažovanost ve vztahu, zanedbávání nebo touha po sexuálním zpestření. A také touha po vlastní nezávislosti bez neustálé přítomnosti partnera. 

Podle slov autorů studie účastníci „vyjadřovali vysokou míru romantické lásky ke svým partnerům, s mírnou mírou spokojenosti a konfliktů. Mnozí aktivně podnikali kroky ke zlepšení svých vztahů (např. manželské poradenství). Kromě toho se účastníci cítili dobře i ohledně sebe sama a  v oblasti životní spokojenosti dosahovali dobrých výsledků“.

Nevěry nelitují

Není to konec jako z pohádky, ale závěry studie jsou jednoznačné: jen velmi málo nevěrníků svého zahýbání litovalo.

Ve skutečnosti byli účastníci se svými aférkami v průměru velmi spokojeni, a to jak po sexuální, tak emoční stránce. V rozporu s rozšířenými názory na nevěru se kvalita jejich původního vztahu během podvádění často vůbec nesnížila.

Nedá se jednoznačně potvrdit ani to, že je nevěra nevyhnutelným koncem vztahu. Ze studie spíše vyplývá, že se konec vztahu dal vyčíst z primárních motivů nevěrného partnera.

Pokud za aférkou stála výrazná sexuální nespokojenost v původním vztahu, byla jen malá šance na jeho obnovu. Naopak ukojená touha po nezávislosti často vedla zpátky do starého dobrého vztahu. Berte to ale s rezervou, možná se na Ashley Madison jen sešla partička s opravdu netradičním pojetím vztahů. Jeden zkrátka nikdy neví!

Související…

Nevěra není vada charakteru, spíš symptom, říká terapeutka Nora Vlášková
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Sex and Psychology

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...