fbpx

Na světě je první pilulka na poporodní depresi. Úlevu má přinést již za několik dní 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Očekává se, že dostupná bude do konce roku 2023, prozatím ovšem pouze na americkém trhu

Zveřejněno: 17. 8. 2023

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil 4. srpna 2023 vůbec první pilulku na léčbu poporodní deprese  – potenciálně život ohrožujícího stavu, který každoročně postihuje statisíce rodičů.

Nedělá rozdíly mezi pohlavími

Poporodní deprese (PPD) se totiž netýká jen matek – postihuje ve významné míře také novopečené otce, a tak se dá předpokládat, že zájem o ni bude obrovský.

Výrobce Sage Therapeutics a Biogen Inc. uvádí, že lék Zurzuvae bude komerčně dostupný ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. Pilulka, která má být užívána jednou denně po dobu 14 dnů, vykázala ve dvou studiích společnosti slibné výsledky, přičemž někteří pacienti zaznamenali přínos již po třech dnech. Pro srovnání: léčba jiných typů depresivních stavů se při použití komerčně dostupných léčiv projeví po jejich užívání v řádu několika týdnů.

Jediná další léčba poporodní deprese schválená FDA se podává intravenózně během 60hodinového procesu a její cena činí závratě působících 34 000 USD. Výrobce Zurzuvae zatím neuvedl, jaká bude jeho cena pro konečného spotřebitele, a tak není jasné, jestli bude dostupný pro ty, kteří jej potřebují nejvíce – riziko vzniku poporodních depresí je totiž u nižších socioekonomických skupin zvýšené.

Za nejvýznamnější rizikové faktory rozvoje PPD byla označena osobní historie depresivních epizod ženy a psychosociální stresory: například zdravotní potíže, nedostatek financí, konflikty ve vztazích nebo ztráta zaměstnání.

Studie z roku 2017 zkoumala rizikové faktory a vznik poporodní deprese u více než tří tisícovek novorodiček v České republice. Projevy depresí byly zjišťovány ve třech obdobích: před porodem, po ukončení šestinedělí a šest měsíců po porodu.

Za nejvýznamnější rizikové faktory rozvoje PPD byla označena osobní historie depresivních epizod ženy a psychosociální stresory: například zdravotní potíže, nedostatek financí, konflikty ve vztazích nebo ztráta zaměstnání. Mezi ostatní faktory pak spadá mimo jiné historie depresivních stavů v rodině těhotné ženy, těhotenství prvorodiček, nechtěné těhotenství nebo ukončení kojení. Autoři studie dospěli k závěru, že rizikové faktory PPD jsou v klinické praxi jednoduše identifikovatelné, takže systematický screening během těhotenství by mohl počet případů rozvinuté PPD příznivě ovlivnit.

Lékařští odborníci a skupiny zabývající se zdravím matek tvrdí, že tento lék by mohl být potenciálně převratnou možností – zejména pokud bude cenově dostupnější než intravenózní alternativa, jak mnozí doufají.

V ČR je zatím radost předčasná

Ředitelka losangeleského Centra pro mentální zdraví matek Joy Burkhardová neskrývá nadšení: „V celých Spojených státech je nedostatek poskytovatelů péče o duševní zdraví, včetně poskytovatelů kvalifikovaných pro léčbu duševních poruch matek. Je naprosto převratné, že gynekolog nebo porodní asistentka nyní mohou matce tuto novou léčbu předepsat bez konzultace nebo doporučení psychiatra, a matka má téměř jistotu, že se do dvou týdnů uzdraví.“

Rodičům ve Spojených státech se tedy možná už brzy uleví – jaký bude případný proces schvalování Zurzuvae pro český trh se budeme muset nechat překvapit. Léky schválené americkou FDA totiž nejsou pro český trh schváleny automaticky: musí projít registrací u Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který posuzuje předloženou dokumentaci o léku včetně složení, indikací, dávkování, klinických studiích atd. a na základě jejího vyhodnocení rozhodne o udělení nebo zamítnutí registrace.

Dovozci léků schválených FDA musí od SÚKL obdržet povolení k jejich dovozu do České republiky, musí zajistit správné označení a balení přípravku podle českých předpisů, dodržovat pravidla pro distribuci a skladování léku a hlásit jeho veškeré nežádoucí účinky.

Související…

Nejkrásnější chvíle života? Trauma z porodu má každá třetí žena
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: NPR

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...