fbpx

Zase holka. Studie prokázala negativní dopad tří dcer na psychiku matek 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nezáleží na tom, jestli to bude holka, nebo kluk. Hlavně, ať je miminko zdravé. Je to ale rodičům skutečně jedno?

Zveřejněno: 7. 8. 2023

Popelka se sice potýkala se zlou macechou a dvojicí zlých nevlastních sester, až se ale příště usadíte k pohádce, věnujte pozornost rodičům, kteří mají tři dcery. Mít tři dcery a žádného syna totiž podle vědců vytváří drobnou trhlinu v pocitu životní pohody matek – a zacelit se může až za desetiletí. Psychologové k tomuto závěru dospěli poté, co studovali životní spokojenost rodičů, kteří už měli dvě děti stejného pohlaví, a rozhodli se mít ještě třetího potomka. Informuje o tom The Guardian.

Aby posoudil, jaký dopad na pohodu mají mít tři děti stejného pohlaví, spojil se profesor behaviorálních věd na London School of Economics Paul Dolan se svými kolegy. Studie publikovaná v časopise Journal of Behavioral and Experimental Economics vycházela z průzkumů, které v průběhu života vyplnilo sedmnáct tisíc lidí narozených v roce 1958 a sedmnáct tisíc lidí narozených v roce 1970. Účastníci studie byli nejméně jednou za deset let dotazováni na jejich subjektivní pohodu a odpovídali na další otázky týkající se toho, zda mají děti a jak jsou spokojeni se životem.

Zajímavou věc výzkumníci objevili, když se zaměřili na třetí porod. Když měli rodiče dvě děti stejného pohlaví a pořídili si ještě třetího potoka, pokud i toto dítě bylo stejného pohlaví, pocit pohody rodičů se během následujících deseti let mírně snížil. Pokles životní pohody se nicméně projevil pouze u matek, což vedlo vědce k otázce, zda jsou pohlavím svých dětí ovlivněny více než otcové. „Je možné, že v souladu s demografickou literaturou jsou matky prostě více ovlivněny porodem než otcové,“ podotýkají autoři.

U rodičů, kteří měli dvě děti stejného pohlaví, existovala vyšší pravděpodobnost, že si pořídí i třetí dítě – a že k tomu dojde rychleji než v případě rodičů, kteří měli chlapce a děvče. Podle Dolana se rodiče, kteří mají dvě děti stejného pohlaví, častěji pokoušejí o třetí v naději, že „vyhrají v porodní loterii“.

Podle vědců se také zdá, že matky nechtějí mít příliš mnoho dětí stejného pohlaví, jako jsou ony. „Je možné, že to odráží nejen problém dětí, ale i složení domácnosti, kdy matka nechce mít v domácnosti příliš mnoho žen,“ cituje The Guardian studii.

Vyhrát porodní loterii

Studie také zjistila, že u rodičů, kteří měli dvě děti stejného pohlaví, existovala vyšší pravděpodobnost, že si pořídí i třetí dítě – a že k tomu dojde rychleji než v případě rodičů, kteří měli chlapce a děvče. Podle Dolana se rodiče, kteří mají dvě děti stejného pohlaví, častěji pokoušejí o třetí v naději, že „vyhrají v porodní loterii“. „Naše údaje naznačují, že zklamání přichází především od matek se dvěma holčičkami, které nemají chlapce – na rozdíl od matek dvou chlapců, které nemají holčičku,“ dodává.

Výzkum naznačuje, že rodiče mohou „dopadnout lépe“, pokud budou mít dvě holky nebo dva kluky, než když se budou snažit o třetího potomka a mix pohlaví. Rodiče, kteří měli dvě děti stejného pohlaví, zažívali zlepšení životní pohody – ačkoliv výzkumníci upozorňují, že v tomto případě hnali čísla nahoru hlavně otcové, kteří měli dvě dívky, přičemž matky vykazovaly opožděné zlepšení své vlastní pohody. „Možná je to způsobeno zastaralou preferencí chlapců,“ podotýká Dolan.

Související…

Proč nás urážejí odhalená ženská ňadra? Jde o pozůstatek patriarchátu
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...