fbpx

Cigárko a lenošení s partnerem? Zlepšuje to vztah, tvrdí vědci 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Podle nedávné studie může společné oddávání se zlozvykům podpořit pocit blízkosti ve vztahu

Zveřejněno: 1. 8. 2023

Znáte ty dny, kdy se vám nic nechce dělat, a tak zůstanete doma na gauči, zkouknete půlku série nového Zaklínače, sníte u toho pytlík brambůrků a možná i stihnete vykouřit pár cigaret? Na jednu stranu si to užíváte, ale večer pak máte výčitky, že jste místo toho mohli doma třeba uklidit, nebo aspoň vyrazit ven na čerstvý vzduch? Tak mám pro vás dobrou zprávu. Pokud totiž tyhle líné dny plné neřestí sdílíte se svým partnerem, zlepšujete tím podle článku Bodyandsoul váš vztah. Alespoň na čas.

Kouření a lenošení pomáhá, nezdravé jídlo ne

Studie Curyšské univerzity nedávno zjistila, že společné oddávání se zlozvykům může párům pomoci podpořit blízkost a intimitu ve vztahu. Výzkumníci rozdělili páry do tří skupin a nechali je buď lenošit, jíst nezdravé jídlo, nebo kouřit cigarety. Po celou dobu sledovali, jak se páry cítí, a vedli si o jejich rozpoložení deník.

Je možné, že ochota smířit se s dlouhodobými zdravotními riziky nebo duševní pohoda pociťovaná během společného užívání si neřestí je jedinečný zážitek, který partnery sbližuje.

Ukázalo se, že ti, kteří kouřili a lenošili, vykazovali vyšší míru spokojenosti ve vztahu než předtím. Špatnou zprávou pro fanoušky smažených kuřat je, že páry, které si společně dopřávaly nezdravé jídlo, neuvedly žádnou změnu ve spokojenosti ve vztahu – asi je těžké cítit se dobře, když jste narvaní k prasknutí.

Výzkumníci poznamenali, že zatímco kouření a absolutní nicnedělání mohou mít velmi škodlivé (nebo smrtící) účinky na vaše zdraví, jejich společné dopřávání může párům pomoci cítit větší blízkost.

„Je možné, že ochota smířit se s dlouhodobými zdravotními riziky nebo duševní pohoda pociťovaná během společného užívání si neřestí je jedinečný zážitek, který partnery sbližuje,“ říkají vědci.

Pravý klíč ke vzájemné blízkosti

Psychoterapeutka Eugenie Pepperová však s výsledky studie zcela nesouhlasí a upozorňuje, že ačkoli páry mohou pociťovat vzájemnou blízkost, když se oddávají nezdravým aktivitám, tento pocit je podle ní obvykle jen krátkodobý a z dlouhodobého hlediska za to nestojí.

„Oddávání se nezdravým návykům může přispět k nedostatku motivace a nízké hladině energie, což může mít dopad na další oblasti života páru, jako je společenský život, pracovní výkonnost a celkové štěstí. Časem mohou tyto problémy vést k pocitu nespokojenosti a odloučení. Zmíněné negativní zdravotní důsledky mohou ovlivnit nejen kvalitu života jednotlivců, ale také zatížit vztah, pokud jeden z partnerů onemocní nebo se nemůže účastnit aktivit, které je dříve společně bavily,“ vysvětluje.

Klíčem k pocitu blízkosti je ve skutečnosti spíše to, že aktivita je společná, než to, že zahrnuje nezdravé zlozvyky.

Pepperová také upozorňuje, že klíčem k pocitu blízkosti je ve skutečnosti spíše to, že aktivita je společná, než to, že zahrnuje nezdravé zlozvyky. „Páry, které dělají věci společně, ať už zdravé, nebo nezdravé, budou spokojenější a šťastnější, než když se jeden z nich bude věnovat zdravým aktivitám, zatímco ten druhý si bude užívat a hřešit. Být šťastný a spokojený je spíše o tom, že jsou páry na stejné vlně.“

Takže na závěr vám zase radost trochu zkazím. Pokud si dopřejete línou a nezdravou sobotu, běžte si v neděli radši společně zaběhat. „Společná zdravá aktivita může podpořit nejen pocit blízkosti a intimity ve vztahu, ale také zlepšit komunikační dovednosti, snížit stres a podpořit fyzické zdraví a pohodu,“ říká Pepperová. „Partneři se mohou navzájem povzbuzovat a motivovat k tomu, aby ze sebe vydali to nejlepší a byli sami sebou. Když cvičíte a jíte zdravěji, cítíte se lépe a šťastněji, což z vás dělá lepšího partnera.“ A jako bonus zvýšíte pravděpodobnost, že těch šťastných společných let spolu prožijete víc.

Související…

Potřebujete oživit dlouhotrvající vztah? Zapojte elastické pouto, radí terapeutka
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...