fbpx

Nejlepší města pro život v roce 2023: Sousední Rakousko opět vede 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Vídeň je už druhým rokem vyhlášena nejlepším místem pro život na světě

Zveřejněno: 29. 7. 2023

Hlavní město Rakouska si udrželo pozici v prestižním žebříčku Global Liveability Index. Výsledky hodnocení přinesl online server The Independent. Zpráva uvádí, že tzv. Město hudby je ideálním místem k životu, protože „nabízí nepřekonatelnou kombinaci stability, dobré infrastruktury, skvělého vzdělávání, zdravotních služeb a spoustu kultury a zábavy“.

Celkové skóre v žebříčku – maximum je 100 – se určuje na základě zkoumání řady faktorů, včetně kvality zdravotnictví, školství, infrastruktury, kulturní vyžití a tak dále. Dánská Kodaň si obhájila 2. místo a podle hodnocení svým obyvatelům poskytuje obdobnou životní úroveň jako Vídeň.

Města ve Spojeném království patří mezi evropská města s nejvýraznějším poklesem. Tři z nich v žebříčku opět klesla na nižší pozice – Edinburgh (58. místo), Manchester (44. místo) a Londýn (46.místo). Západoevropská města v letošním roce klesla obecně, důvodem je zvýšený počet protestních akcí a občanských nepokojů – to má negativní vliv na posuzovaný faktor stability.

Město hudby je ideálním místem k životu, protože „nabízí nepřekonatelnou kombinaci stability, dobré infrastruktury, skvělého vzdělávání, zdravotních služeb a spoustu kultury a zábavy“.

 

Frankfurt a Amsterdam vypadly z top 10, přestože v roce 2022 obsadily 7. a 9. místo. Odklon od pandemických omezení pomohl zejména australským městům Melbourne a Sydney, ty se po prudkém propadu letos umístily na 3. a 4. místě. Největší zlepšení bylo zaznamenáno v asijsko-pacifickém regionu, který dosáhl skóre 73,5 ze 100, což představuje obdivuhodný nárůst oproti loňskému číslu 69,1.

Nejvíce ze všech měst pak poskočil Wellington na Novém Zélandu – 23. pozice. Zpráva z roku 2023 také ukazuje významně vyšší čísla v kategorii s názvem Index životaschopnosti. Ten letos dosáhl svého patnáctiletého maxima. Důvodem je pozitivní posun mnoha zemí od covidu-19 a zlepšení zdravotní péče i vzdělávání v celé Asii, na Středním východě i v Africe.

Top 10 měst pro život

10. Auckland, Nový Zéland a Ósaka, Japonsko

9. Toronto, Kanada

8. Ženeva, Švýcarsko (Ženeva je však také jedním z nejdražších měst pro život)

7. Calgary, Kanada

6. Curych, Švýcarsko

5. Vancouver, Kanada

4. Sydney, Austrálie

3. Melbourne, Austrálie

2. Kodaň, Dánsko

1. Vídeň, Rakousko

Související…

Vítejte v Kodani, nejšťastnějším a nejzdravějším městě Evropy
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Indepdendent.co.uk

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...