fbpx

Jak dopadají přátelství s benefity? Podívejte se na statistiky 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Sex jako bonus v přátelském vztahu? Ano, ale nebude to napořád. Většina těchto kamarádství s výhodami se totiž změní dříve než za rok.

Zveřejněno: 24. 7. 2023

Na první pohled se to jeví jako ideální spolupráce (nejen) pro single kamarády: svůj přátelský vztah okoření sexem. Obě strany si ale přitom hlídají svou hranici „friend zone“ a každý z nich může současně hledat toho pravého nebo tu pravou. Idylka? Ne nadlouho – a už vůbec ne napořád.

Ve skutečnosti je to s hledáním harmonie v těchto vztazích mnohem složitější než ve standardním partnerském životě. Do kamarádství s výhodami mohou lidé vstupovat s velmi odlišným očekáváním a minimálně stejně rozmanité jsou i jejich důvody. Jak zařídit, aby tyto vztahy byly funkční? Je možné zůstat přáteli, když už vzájemná sexuální přitažlivost vyprchá? A padne někdy i romantický jackpot, kdy se z kamarádů stane zamilovaný pár?

Na tyto otázky se rozhodl se svým týmem zaměřit Justin J. Lehmiller, Ph.D., výzkumník Kinseyho institutu a autor řady publikací a článků o sexu pro Playboy, USA Today nebo New York Magazine.

15 % zamilovaných párů

Lehmiller ve své studii popsal vývoj kamarádství s výhodami u 192 lidí, kteří tento typ vztahu aktuálně zažívali. Průměrný věk respondentů byl 30 let a převažovaly v něm heterosexuální ženy (70 %).

Některé z cílů účastníků studie byly reálnější než ty ostatní. Patří mezi ně hlavně snaha o udržení přátelství, což se podařilo 59 % respondentům, kteří o něj usilovali. Znatelně méně úspěšní byli lidé, kteří chtěli v kamarádství s výhodami zůstat.

V první části výzkumu respondenti odhalili svá přání, jak by měl jejich vztah ideálně pokračovat. Byli také dotázání na to, jak moc spolu řeší pravidla jejich vztahu. Ve druhém průzkumu s časovým odstupem hodnotili tentýž vztah. A jak to s kamarády na sex dopadlo po jednom roce?

  • 26 % respondentů zůstalo v kamarádství s výhodami
  • 15 % se stalo romantickými partnery
  • 28 % se vrátilo k přátelství
  • 31 % uvedlo, že se svým bývalým kamarádem nebo kamarádkou už nemá žádný vztah

Jinými slovy, naprostá většina kamarádství s výhodami po roce změnila formu, nebo se rozpadla. Většina dvojic ale udržovala aspoň nějaký kontakt, pouze každý třetí účastník studie svůj vztah úplně přerušil.  

Některé z cílů účastníků studie byly reálnější než ty ostatní. Patří mezi ně hlavně snaha o udržení přátelství, což se podařilo 59 % respondentům, kteří o něj usilovali. Znatelně méně úspěšní byli lidé, kteří chtěli v kamarádství s výhodami zůstat: povedlo se to 40 % respondentům, kteří si to na začátku studie přáli. Nejméně úspěšní byli romantici, kteří si přáli kamarádství přetavit do opravdové lásky: pouze  15 % z nich se po roce stalo plnohodnotnými partnery.

Lidé, kteří ze vztahu úplně vycouvali, jako svůj důvod k rozchodu nejčastěji uváděli nedostatečnou komunikaci a s tím související fakt, že si každý z partnerů sliboval od vztahu něco úplně jiného.

Mandi Janet Sanderson: „Kamarádství s benefity obvykle vzniká v době, kdy se oba bojí závazků. Bohužel je dost těžké, aby se tyto věci nevymkly z rukou a někdo z nich nezačal k tomu druhému cítit víc než přátelství. Sex zkrátka často vede k citům. To komplikuje situaci, když jste se původně dohodli, že zůstanete přáteli. Spaním s kamarády si navíc můžete přátelství úplně zničit. To už je lepší s někým volně chodit a občas se vídat na sex.“

Komunikace je základ

Jeden z důležitých poznatků studie souvisí s komunikací partnerů. Ti, kteří na začátku svého kamarádství s výhodami pravidla svého vztahu více rozebírali, zůstávali častěji v kontaktu i po roce – ať už v sexuálním, nebo čistě přátelském. A platí to i naopak: po roce se nejčastěji rozešly dvojice, které spolu pravidla a hranice svého nadstandardního kamarádství nikdy příliš neřešily. K podobným výsledkům vedl i pocit spokojenosti na začátku studie. Spokojenější dvojice měly mnohem větší šance, že si vztah udrží.

Lidé, kteří ze vztahu úplně vycouvali, jako svůj důvod k rozchodu nejčastěji uváděli nedostatečnou komunikaci a s tím související fakt, že si každý z partnerů sliboval od vztahu něco úplně jiného.

Lynn Jessecca: Lidi nepotkáváme náhodou. I dočasně strávený čas s kamarádem na sex znamená, že něco získáte. Ať už je to možnost se socializovat, poznat něčí jedinečnou osobnost, vyslechnout si zkušenosti, které se můžou hodit třeba ve vaší kariéře. Společně můžete zažít cestování, řešení problémů a spoustu dalších věcí. Je to i o něčem jiném než o sexu. Když se nad tím zamyslíte, existuje emocionální přitažlivost, kterou tyto páry mezi sebou mají.

Fungovat to může

Má kamarádství s výhodami vůbec smysl? Proč ne, pokud to oběma stranám vyhovuje. Abyste se ale vyhnuli zbytečnému zklamání, je potřeba počítat s několika fakty:

I když vám v tomto vztahu bude sebevíc dobře, nejspíš půjde jen o dočasnou souhru. Pokud se zaměříte na zachování vašeho přátelství na prvním místě, budete mít mnohem větší šance na úspěch než při očekávání pohádkové svatby (ale i to se může stát!).

Sečteno a podtrženo: Kamarádství s výhodami funguje nejlépe u dobrých přátel, kteří si hned na začátku ujasní pravidla svého jedinečného vztahu a zároveň mají reálná očekávání od toho, jak to celé může dopadnout.

Související…

Přijměte své stárnoucí tělo a nebojte se sexu, vzkazují experti
Dominika Glaserová

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...