fbpx

Uši jsou stejně originální jako otisky prstů. Rozeznat se podle nich dají i jednovaječná dvojčata 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Není ucho jako ucho. A to doslova.

Zveřejněno: 23. 7. 2023

Nová studie, zpracovaná mezinárodním týmem výzkumníků a publikovaná v časopise Morphologie, porovnává vnější tvar uší u více než 1 400 lidí různých národností. Dle výsledků studie by uši mohly být stejně spolehlivým identifikátorem, jako jsou otisku prstů.

Zločin, trest a uši

Dr. Sudheera Babu Balla z australské univerzity La Trobe v Bendigu se na výzkumu podílel a analyzoval data nasbíraná v Indii. Balla tvrdí, že velikost a tvar uší se dá využít nejen k identifikaci zemřelých, ale i pro rozpoznání živých lidí. To by mohlo být užitečné například při určování pachatelů trestných činů a jejich obětí.

„Vnější lidské ucho je pro jedince obzvláště výrazné. Má jak morfologické znaky genetického původu, tak charakteristické znaky získané během života, jako například u některých sportovců, řekněme hráčů ragby,“ říká Balla.

Balla, původním povoláním zubař, pracoval jako soudní znalec v Indii a prováděl forenzní posouzení věku mladistvých delikventů a dětí migrantů. V souvislosti s dentálním odhadem věku se věnoval dalšímu výzkumu hlavně proto, aby našel co nejvíce vhodné metody pro lepší rozpoznání dětí a mladistvých, kteří se dostali do sporu se zákonem.

Camerierova metoda

Nejpřesnější metoda, používaná k měření a hodnocení lidského ucha, vznikla v roce 2011 a nazývá se Camerierova identifikační metoda. Starší metody se pak datují až do 40. let 20. století. Camerierova metoda spočívá v měření a porovnávání různých částí vnějšího ucha, jako jsou helix, antihelix, conch nebo lalůček.

Skutečně uši rostou po celý život? Ne tak docela. S přibývajícím věkem se sice opravdu zvětšují, je to ale způsobeno rozpadáním chrupavek, které se v nich nachází. Gravitace následně způsobuje, že se uši prodlužují.

Právě Camerierovu metodu se pokusili ověřit v této nové studii, a to u celé řady etnických skupin, pocházejících z Brazílie, Indie, Japonska, Ruska, Turecka a Jihoafrické republiky. Zkoumáno bylo celkem 2 225 fotografií vnějšku lidského ucha, z toho 1091 pravých a 1134 levých uší. Ty pocházely celkem od 1 411 jedinců, složených z 778 mužů a 633 žen.

Po analýze všech fotografií došli výzkumníci k závěru, že existuje pouze extrémně nízká pravděpodobnost (< 0,0007) nalezení dvou jedinců s identickým kódem podle Camerierovy metody identifikace ucha.

„V této studii jsme prokázali, že lidské ucho může být mocným nástrojem k rozlišení nejen lidí v náhodné populaci, ale také třeba geneticky identických dvojčat,“ uvádí dále doktor Balla. „Také to může znamenat, že analýza lidských uší by mohla být použita jako alternativa k systémům, které rozeznávají obličeje.“

Uši nikdy nespí

Na závěr jsme si pro vás připravili 5 zajímavostí o uších, o kterých jste dost možná nikdy neslyšeli:

  • Uši „rostou“ po celý život. Skutečně rostou? Ne tak docela. S přibývajícím věkem se sice opravdu zvětšují, je to ale způsobeno rozpadáním chrupavek, které se v nich nachází. Gravitace následně způsobuje, že se uši prodlužují.
  • Uši se čistí samy. Ačkoliv má ušní maz špatnou pověst, je zcela přirozený, a dokonce i nezbytný. Jeho tvorba je známkou toho, že uši odvádějí dobrou práci při samočistění, a zůstávají hydratované.
  • Uši udržují rovnováhu těla. Je tomu tak díky třem kanálkům naplněným tekutinou, které detekují pohyb hlavy. Tyto informace jsou zpracovávány mozkem a ten je pak posílá do dalších orgánů, které je zpracovávají – do očí a svalů. 
  • Uši nikdy nespí. I během spánku vnímají 100 % všech zvuků kolem nás, ačkoliv si to neuvědomujeme. Za zpracování zvuků je totiž zodpovědný mozek a ten během spánku  pro nás relevantní signály monitoruje.
  • Uši jsou spojeny s nosem i hrdlem, problém v jedné části může způsobit i změny v ostatních. Infekce vzniklá v krku se vám tak může dostat do ucha nebo naopak.

Související…

BIID aneb touha získat tělesné postižení: Lidé, kteří amputaci podstupují dobrovolně
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: La Trobe

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...