fbpx

Vlhký sen všech kapitalistů se chystá vyplout: Luxusní výletní loď má trhnout všechny rekordy 1 fotografie
zdroj: Royal Caribbean International

20 palub, 7 bazénů, 6 tobogánů a skoro 8 tisíc pasažérů. Největší výletní loď na světě byla dokončena a začátkem příštího roku vypluje do Karibiku.

Zveřejněno: 20. 7. 2023

Přepychová výletní loď Icon of the Seas společnosti Royal Caribbean International (RCI) byla dokončena a podstoupila první zkušební plavbu na otevřeném moři. Pokud půjde vše podle plánu, na začátku příštího roku vypluje na první výletní plavbu do karibských vod.

Pořádnej macek

Loď měří 365 metrů a váží 250 800 tun, což je pětkrát více než vážil Titanic. Na dvaceti palubách dokáže přepravit až 5 600 cestujících a 2 350 členů posádky. Aby toho nebylo dost, na Icon of the Seas se bude nacházet největší vodní park na světě. Ten byl pojmenován Category 6 a pasažéři budou mít možnost využít jeden z šesti rekordních tobogánů, sedmi bazénů nebo devíti vířivek.

Stavba gigantického plavidla probíhala ve finské loděnici Mayer Turku, která patří k předním evropským stavitelům lodí. Titul největší výletní lodi na světě přebere po dalším plavidle z flotily Royal Caribbean, o něco menší Wonder of the Seas. Ta se na svou zahajovací platbu vydala v roce 2022.

Royal Caribbean International považuje svou novou loď za evoluční vrchol, využívající nejmodernější technologie a 50 let zkušeností z historie společnosti. Na její stavbě pracovalo      2 600 dělníků denně a během zkušební plavby posuzovaly její stav stovky odborníků a specialistů. Podle oficiálního prohlášení dokončila loď první sérii námořních zkoušek 22. června 2023.

„Během první série námořních zkoušek urazila Icon of the Seas stovky mil, během nichž byly testovány hlavní motory, trup, brzdové systémy, řízení, hluk a úroveň vibrací. Vše proběhlo podle harmonogramu, přestože její vyplutí bylo zpožděno kvůli větrným podmínkám,“ uvádí se v prohlášení.

Město na vodě

S dvaceti palubami a osmi různými čtvrtěmi, které budou mít cestující možnost prozkoumat, by si podle RCI měl na své přijít úplně každý. Výletní loď slibuje více než 40 různých restauračních zařízení, barů a zábavních podniků, určených pro všechny věkové kategorie. Většina z těchto míst by pak měla být zahrnuta v ceně plavby, za některé zážitky si ale budou muset pasažéři připlatit.

Co se ubytování týče, k dispozici by jich mělo být 28 různých typů. Ideální prostory k týdennímu pobytu na moři by si měly vybrat jak rodiny s dětmi, tak páry na romantické dovolené nebo i početnější skupiny cestujících. „Nabízíme dokonalou rodinnou dovolenou, a když se podíváte zpět na všechnu energii a čas, které byly vynaloženy na vytvoření této lodi, je to ohromující,“ říká prezident a výkonný ředitel společnosti RCI Michael Bayley.

Zájem o novou rekordní loď je tak velký, že předprodej palubních vstupenek překonal všechna očekávání. Podle Bayleyho představuje Icon of the Seas „doslova nejúspěšnější nový produkt uvedený na trh, jaký kdy společnost měla“.

Šetrnější pro životní prostředí?

Podle zveřejněných informací je Icon of the Seas také první lodí společnosti RCI, která je poháněná zkapalněným zemním plynem a technologií palivových článků. Mělo by se jednat o součást přechodu na paliva, založená na čisté energii.

Průmysl výletních lodí je totiž stále jedním z největších zdrojů znečištění životního prostředí a významně přispívá k emisím skleníkových plynů, za což je i často kritizován. Z výsledků nedávné studie vyplývá, že velká výletní loď má větší emisní stopu oxidu uhličitého (CO2) než 12 tisíc osobních automobilů.

Icon of the Seas bude od ledna roku 2024 vyplouvat z Miami na týdenní dovolené ve východním a západním Karibiku. Cestující se kromě řady zážitků na samotné lodi budou moct těšit na návštěvu Perfect Day na CocaCay, což je soukromá ostrovní destinace společnosti Royal Caribbean.

foto: Royal Caribbean International, zdroj: CNN

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...