fbpx

Expati hlasovali. Jaká země je nejlepší pro život a práci v zahraničí? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nový výzkum hodnotil 53 destinací na základě pěti indexů: kvalita života, snadnost usazení, práce v zahraničí, osobní finance a index "expat essentials", který zahrnuje bydlení, administrativu, jazyk a digitální život

Zveřejněno: 17. 7. 2023

Podle nové zprávy organizace Internations, globální komunity pro lidi, kteří žijí a pracují v zahraničí, jsou nejšťastnější emigranti v Mexiku. Píše o tom článek na webu CNBC.

Mexiko se umístilo na prvním místě jako nejlepší destinace pro expaty. 90 % lidí uvedlo, že jsou v této zemi se svým zahraničním životem spokojeni. Celosvětově je to 72 %.

Zpráva "Expat Insider" hodnotila 53 destinací na základě pěti indexů: kvalita života, snadnost usazení, práce v zahraničí, osobní finance a index "expat essentials", který zahrnuje bydlení, administrativu, jazyk a digitální život.

Expati žijící v Mexiku hodnotí tuto zemi vysoko například pro to, že je snadné se zde usadit, stejně jako díky vstřícnosti místních obyvatel a snadnosti budování vlastní komunity.

Několik nejlépe hodnocených destinací má také vlastní víza pro digitální nomády – včetně Mexika, Španělska, Panamy a Portugalska – což dále motivuje lidi, aby začali nový život v jiné zemi.

Zahraniční pracovníci v Mexiku také uvádějí, že je snadné přizpůsobit se kultuře země a najít dostupné bydlení. Zatímco v hodnocení politické stability má země nižší skóre, expati si pochvalují také možnosti trávení volného času.

Na druhém místě v žebříčku nejlepších destinací pro expaty se umístilo Španělsko, kde je se svým životem spokojeno 87 % expatů, a to zejména díky bohaté nabídce volnočasových aktivit (např. přístup k rekreačním sportům a mírné podnebí). Nově příchozí se těší dobré rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, i když zhruba každý třetí není spokojen s místním trhem práce.

Trojici nejlepších uzavírá Panama, kde je podle lidí snadné najít si přátele, a člověk se tu cítí bezpečně ohledně financí.

Zde je 10 nejlepších destinací pro život a práci expatů v zahraničí:

1. Mexiko
2. Španělsko
3. Panama
4. Malajsie
5. Tchaj-wan
6. Thajsko
7. Kostarika
8. Filipíny
9. Bahrajn
10. Portugalsko


Mnohé z deseti nejlepších destinací dosahují vysokých výsledků v oblastech přátelskosti, snadného usazení, zábavy a rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem, ale nižší hodnocení mají v oblasti kariérních příležitostí. 

Expati žijící v Mexiku hodnotí tuto zemi velmi kladně například pro to, že je snadné se zde usadit, stejně jako díky vstřícnosti místních obyvatel a snadnosti budování vlastní komunity.

Co se týče expatů zaměřených na kariéru, jsou se svou prací nejspokojenější pracovníci na Tchaj-wanu. Zahraniční pracovníci na Tchaj-wanu uvádějí, že se těší jistotě zaměstnání, silné místní ekonomice a spravedlivému odměňování v práci.

Několik nejlépe hodnocených destinací má také vlastní víza pro digitální nomády – včetně Mexika, Španělska, Panamy a Portugalska – což dále motivuje lidi, aby začali nový život v jiné zemi.

Mezi nejhůře hodnocené destinace pro expaty naopak patří Kuvajt, Norsko, Turecko, Jižní Korea a Německo. Expati žijící v Kuvajtu, Norsku a Jižní Koreji uvádějí, že je obtížné se zde usadit a najít si nové přátele, zatímco expati v Turecku a Jižní Koreji jsou nespokojeni s tamní náročnou pracovní kulturou.

Související…

Češi pohledem cizinců: Opravdu jsme zamračení "studení čumáci" s igelitkami?
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: CNBC.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...