fbpx

Uberte na sladkém. Umělá sladidla škodí podobně jako klasický cukr, varuje WHO 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Světová zdravotnická organizace varuje, že sladidla nepomáhají lidem zhubnout a jsou spojena s dalšími zdravotními problémy, podobně jako klasický cukr

Zveřejněno: 2. 6. 2023

Možná se to v dnešní době všudypřítomných eko a bio potravin zdá podivné, ale právě nyní se do potravin a nápojů přidává více falešných cukrů než kdy dříve. A právě nyní vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) nová doporučení, v nichž necukerná sladidla nedoporučuje používat k redukci hmotnosti. Kvůli zdravotním rizikům.

Toto doporučení vychází ze systematického přehledu vědecké literatury, uvedla agentura v tiskové zprávě. Kromě toho, že necukerná sladidla nepomáhají při dlouhodobém snižování tělesného tuku, mohou podle agentury při dlouhodobém používání zvyšovat riziko cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a předčasného úmrtí.

Uberte

Agentura poznamenala, že tento pokyn není doporučením, aby se místo cukru jedlo více skutečného cukru, ale aby se zkrátka obecně sladilo méně. „Lidé by měli zvážit jiné způsoby, jak snížit příjem volných cukrů, například konzumovat potraviny s přirozeně se vyskytujícími cukry, jako je ovoce, neslazené potraviny a nápoje,“ uvedl ředitel WHO pro výživu a bezpečnost potravin Francesco Branca.

Jedna studie zjistila, že náhražky cukru způsobují změny ve funkci i složení střevního mikrobiomu, tedy ve společenství bakterií, virů a hub, které žijí ve střevech. Rozsáhlá studie, zveřejněná v časopise BMJ, zase přišla s tím, že vysoký příjem umělých sladidel zvyšuje riziko kardiovaskulárních problémů, jako je mrtvice a ischemická choroba srdeční.

Náhražky cukru „nemají žádnou výživovou hodnotu“, dodal. „Lidé by měli sladkou stravu zcela omezit, a to již od raného věku, aby zlepšili své zdraví.“

Pokyn je zaměřen na sladidla, která si lidé sypou do ranní kávy, ale také na řadu náhražek cukru, které potravinářské společnosti stále častěji přidávají do zpracovaných potravin a nápojů, včetně chleba, cereálií, jogurtů či sušenek. Mezi běžná necukerná sladidla, která WHO jmenuje, patří acesulfam K, aspartam, advantam, cyklamáty, neotam, sacharin, sukralóza, stévie a její deriváty.

Průmysl protestuje

Mezinárodní potravinářská asociace „The Calorie Control Council“ (Rada pro kontrolu kalorií) ve svém prohlášení uvedla, že s doporučením WHO rozhodně nesouhlasí a že bezpečnost necukerných sladidel byla pevně prokázána. Tvrdí, že nízkokalorická a nekalorická sladidla prokazatelně pomáhají při regulaci hmotnosti, podporují zdraví ústní dutiny a pomáhají snižovat příjem kalorií a cukru.

Doporučení „neposkytuje úplný obraz o účinnosti těchto složek a může mít negativní dopad na veřejné zdraví“, uvádí se v prohlášení rady.

Vědci si dříve mysleli, že nevýživná sladidla jsou z velké části inertní neboli chemicky neaktivní a jejich hlavní přínos spočívá v tom, že pomáhají lidem snížit množství celkového příjmu kalorií. Novější výzkumy však naznačují, že falešné cukry spíše zdraví škodí. 

Pokyn je zaměřen na sladidla, která si lidé sypou do ranní kávy, ale také na řadu náhražek cukru, které potravinářské společnosti stále častěji přidávají do zpracovaných potravin a nápojů, včetně chleba, cereálií, jogurtů či sušenek.

Jedna studie například zjistila, že náhražky cukru způsobují změny ve funkci i složení střevního mikrobiomu, tedy ve společenství bakterií, virů a hub, které žijí ve střevech. Rozsáhlá studie, zveřejněná v časopise BMJ, zase přišla s tím, že vysoký příjem umělých sladidel zvyšuje riziko kardiovaskulárních problémů, jako je mrtvice a ischemická choroba srdeční.

WHO poznamenala, že její doporučení je „podmíněné“, protože některé výsledky mohla ovlivnit řada faktorů, včetně rozdílů ve zdravotním stavu účastníků studie. Rada pro kontrolu kalorií se označení „podmíněný“ ihned chopila a uvedla, že tato klasifikace se používá v případě, kdy jsou důkazy podporující doporučení „považovány za méně jisté“.

„Značné množství důkazů ukazuje, že nízkokalorická a nekalorická sladidla představují účinnou a bezpečnou možnost, jak snížit spotřebu cukru a kalorií,“ uvedl prezident rady Robert Rankin. „Spolu s pohybem a zdravou stravou jsou nízkokalorická a nekalorická sladidla důležitým nástrojem, který může spotřebitelům pomoci regulovat tělesnou hmotnost a snížit riziko nepřenosných onemocnění.“

Související…

Manipulace cukrovarnického průmyslu: Už přes půl století ovlivňují zdraví lidí
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...