fbpx

Baterie jako nová. Kvalita v topu. Žádné opotřebení. Nízká cena. Ohled na životní prostředí. A ten jeden důvod navíc? Swappie.

Zveřejněno: 26. 5. 2023

Moderní technologie jsou často kritizovány za to, že nejsou šetrné k životnímu prostředí. U mobilů, které se staly doslova a do písmene spotřebním zbožím, to platí obzvlášť. Přitom platí jednoduchá rovnice: 70 % uhlíkových emisí vzniká při výrobě a pouze 22 % při používání (zbylá procenta jdou na úkor dopravy a likvidace po skončení životního cyklu). To, že telefony vydrží maximálně několik let, není žádné tajemství: výrobci telefonů pečlivě propočítávají životnost použitých materiálů a konstrukci telefonů tak, abyste pro nový iPhone museli do obchodu spíše dříve než později. Ale rozhodně dříve, než by vám bylo milé.

Co kdyby ale existoval způsob, jak se tomuhle planetu zničujícímu koloběhu vyhnout, a přitom ještě ušetřit? Teorie nekonečného růstu se ukázaly jako zavádějící: planeta není nafukovací, a ekonomika stagnuje. Možná i proto uvažuje třetina uživatelů o tom, že by si koupili raději repasovaný telefon, a do roku 2031 by se objem trhu s repasovanými mobily mohl až ztrojnásobit

Dokonalý zážitek z unboxingu není výsadou nových mobilů

A jaké jsou praktické důvody toho, že si lidé kupují repasované mobily? Více než třetina spotřebitelů (33 %) uvedla jako důvod stav baterie, 42 % funkční kvalitu nového telefonu a 26 % fakt, že ty nejlepší mobily od těch nových prakticky nerozeznáte. Jednou ze základních výhod nových telefonů byl také zákaznický zážitek při unboxingu. Apple dával neskutečné peníze na to, aby zákazníci měli dokonalý zážitek z celého procesu vybalování z krabičky, což byl také jeden z důvodů, proč Steve Jobs tak trval na tom, že zákazník musí dostat mobil už nabitý a že krabička bude mít stejně ikonický design jako telefon sám. 

Koupě repasovaného telefonu byla dlouho spojená s lacinými second-handy, poškrábanými přístroji a všeobecným rizikem. Doba se ale prudce mění a těžko říct, co donutilo firmy zaměřit se právě na segment oživení přístrojů, které by ještě před nedávnem končily v křemíkovém nebi. Dokonalosti v tom dosáhli finští Swappie. Jejich nová řada Premium series jsou od originálního iPhonu téměř k nerozeznání. 100 % kapacity baterie, žádné známky opotřebení, plná funkční kapacita, roční záruka – a krabička, která vypadá (a voní!) stejně jako ta ze Silicon Valley. A doveze vám ji kurýr až domů. 

premium series banners small final

„Výroba nových chytrých telefonů produkuje více než 100 milionů tun CO2 ročně, zatímco elektroodpad je nejrychleji rostoucí formou odpadu na planetě. Začátkem letošního roku Brusel navrhl právní předpisy na podporu práva spotřebitelů na opravu, což je krok správným směrem. Musíme však jít ještě dál a zajistit, aby byly zakázány veškeré praktiky, které omezují nezávislé opravy prostřednictvím procesů, jako je serializace, omezení distribuce dílů a přístupu k návodům. Spotřebitelé by měli mít možnost vyhledat cenově dostupný a kvalitní servis u poskytovatele, kterého si vyberou, a v žádném případě by nemělo dojít ke zhoršení funkčnosti výrobku, protože oprava byla provedena mimo síť původních výrobců. To je jediný způsob, jak účinně podpořit opravování před výměnou,“ komentoval Jori Ahvonen, CTO společnosti Swappie.

Pokud chcete mít dokonalý telefon, který ale zatěžuje planetu jen zlomkem toho, co telefon nový, pokud nechcete generovat víc odpadu, než je opravdu nutné, pokud chcete žít ekologicky, ale přilepovat se lepidlem k magistrále u muzea je pod vaše rozlišovací schopnosti, pak je pro vás Swappie a jejich Premium series jasná volba

A kde si můžete Premium series od Swappie pořídit? Ve 24 zemích světa, a samozřejmě také v Česku. Pokud si pořídíte telefon z Premium series, odpadá těch 70 procent ekologické zátěže, o které jsme hovořili na začátku. Takže pokud chcete mít dokonalý telefon, který ale zatěžuje planetu jen zlomkem toho, co telefon nový, pokud nechcete generovat víc odpadu, než je opravdu nutné, pokud chcete žít ekologicky, ale přilepovat se lepidlem k magistrále u muzea je pod vaše rozlišovací schopnosti, pak je pro vás Swappie a jejich Premium series jasná volba. „Vždy jsme si kladli za cíl naslouchat našim zákazníkům a v průběhu let jsme se jim tímto přístupem a neustálým vylepšováním naší nabídky přiblížili. Repasovanou elektroniku jsme tak učinili o něco rozšířenější a dostupnější. Věděli jsme však, že to nestačí, že existuje skupina zákazníků, kteří si repasovanou elektroniku vyberou pouze v případě, že telefon má nedotčený estetický stav nebo baterii s plnou kapacitou. I když hledali ekologicky šetrnější řešení, absence tohoto řešení u nich vytvářela bariéru. Proto přicházíme na trh s prémiovou řadou Swappie, protože představuje o třídu vyšší novinku, která náročným spotřebitelům usnadní začlenění oběhového hospodářství do jejich každodenního života,“ komentuje Casper Andersen, Premium Series Lead ve společnosti Swappie.

CEO a spoluzakladatel společnosti Swappie Sami Marttinen řekl: „S nadšením vytváříme svět, který je udržitelnější, etičtější a inkluzivnější. Naši zákazníci stojí v centru všeho, co děláme, a jsme odhodláni učinit používání našich služeb co nejjednodušší a nejpříjemnější. Společnost Swappie má jedinečnou pozici, protože veškeré repasování provádíme ve vlastních zařízeních v Evropě, vlastníme vlastní dodavatelský řetězec a nabízíme výhody, jako je záruka a možnost vrácení zboží. V každé fázi můžeme zajistit dodržování standardizovaných postupů, což zaručuje vysoce kvalitní a plně funkční výrobky. To má zásadní význam pro budování dlouhodobé důvěry ve společnost Swappie. Chytré telefony nemají datum spotřeby a my doufáme, že přidání Premium series k naší oblíbené produktové řadě pomůže ještě většímu počtu spotřebitelů, aby se při nákupu repasovaného iPhonu cítili stejně pohodlně jako při nákupu ojetého automobilu.  

Související…

Opičky v Indonésii umějí krást i vyjednávat. Za mobil chtějí tučné výkupné
Kateřina Hájková

 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...