fbpx

Synchronicita nám prý ukazuje správnou cestu. Jak ji rozeznat od náhody? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Některá znamení nejsou náhodná

Zveřejněno: 23. 5. 2023

Zatímco některé události v našem životě jsou náhodné, jiné představují užitečná znamení, jež nás směrují k věcem, které jsou pro nás dobré a ukazují nám cestu. Tato znamení se nazývají synchronicity, píše pro server Mind Body Green spisovatelka a osobní poradkyně Tanya Carroll Richardsonová.

Termín synchronicit zavedl už slavný švýcarský spisovatel, myslitel a psycholog Carl Jung jako „smysluplnou shodu dvou nebo více událostí, na níž se podílí něco jiného než pravděpodobnost náhody“. Událost je smysluplná, protože to, co se děje ve vnějším světě, odráží něco, co se děje v našem vnitřním. „Příkladem může být úklid skříně a nalezení fotografií starého přítele z vysoké školy, se kterým jste se deset let nestýkali – a o několik dní později dostanete od téhož člověka e-mail,“ píše Richardsonová.

Z psychologického hlediska nám synchronicity mohou pomoci všimnout si síly naší mysli, která přesahuje naše chápání. Podle autorky Melissy Tiptonové vás pak například událost, kdy nečekaně dostanete onu zprávu svého starého přítele právě ve chvíli, kdy na něj myslíte, v ideálním případě inspiruje k tomu, abyste věnovali čas a energii opětovnému navázání kontaktu s touto osobou.

Termín synchronicit zavedl už slavný švýcarský spisovatel, myslitel a psycholog Carl Jung jako „smysluplnou shodu dvou nebo více událostí, na níž se podílí něco jiného než pravděpodobnost náhody“.

Synchronicity nás mohou dovést k potenciálnímu romantickému partnerovi, například když poznáte milence na sportovní akci, kde jste fandili stejnému týmu nebo jste spolu trčeli v dlouhé frontě u stánku s občerstvením, tvrdí Richardsonová. Podle ní také synchronicity mohou poskytnout užitečné vedení v klíčových okamžicích romantického vztahu nebo nám ukázat, kde bychom mohli rozvíjet intimní dovednosti, které vedou k jiným, uspokojivějším romantickým vztahům.

Synchronicita nebo náhoda?

Ale jak poznat, jestli je něco synchronicita, nebo pouhá náhoda? Představte si, že přijíždíte na přeplněné parkoviště supermarketu právě ve chvíli, kdy jedno auto v první řadě odjíždí, což vám pomůže získat nejlepší místo a zvedne vám to náladu. „Je ale úplně něco jiného, než když se vydáte do obchodu s pocitem, že jste na dně, a potřebujete nějaké znamení jako vzpruhu. A když v takovou chvíli přijedete na zaplněné parkoviště a z první řady vyjede auto, všimnete si, že nejenže je to úžasné místo, ale odjíždějící auto je červený VW brouk – stejný vůz, kterým vždycky jezdila i vaše maminka. Považujete to za znamení, že na vás máma shora mrká. Okamžitě vám naskočí husí kůže, což je zpráva od vaší vlastní intuice, že tato událost je skutečně synchronicitou,“ popisuje Richardsonová.

Pokud máte pocit, že vám intuice, třeba prostřednictvím snů, neustále vzkazuje, abyste odešli ze zaměstnání na plný úvazek a vrátili se do školy, kde se připravíte na novou kariéru, věnujte pozornost vnějším synchronicitám – například když vám poštou přijde leták o vysoké škole, která nabízí studium na částečný úvazek s flexibilním tempem pro pracující lidi.

Richardsonová doporučuje několik měřítek, podle kterých lze rozeznat synchronicity od náhod:

  • Během synchronicit míváme často pocit, že čas zpomalil, což okamžiku přidává na významu.
  • Věnujte pozornost tomu, jak reaguje vaše tělo – například vás zamrazí a vyskočí vám husí kůže. 
  • Všimněte si, zda se vám vzpomínka na synchronicitu vrací i po několika hodinách, dnech nebo týdnech.
  • Zeptejte se sami sebe, zda byl způsob, jakým se synchronicita udála, něčím pozoruhodný. 

Richardsonová upozorňuje, že někdy můžeme zaměnit své vlastní silné emoce nebo touhy za vedení. „Pokud máte pocit, že vám intuice, třeba prostřednictvím snů, neustále vzkazuje, abyste odešli ze zaměstnání na plný úvazek a vrátili se do školy, kde se připravíte na novou kariéru, věnujte pozornost vnějším synchronicitám – například když vám poštou přijde leták o vysoké škole, která nabízí studium na částečný úvazek s flexibilním tempem pro pracující lidi. Nebo když na večeři sedíte vedle cizího člověka, který se s vámi podělí o to, že právě změnil profesi poté, co se dal na školu a zároveň pracoval třicet hodin týdně,“ nastiňuje.

A co vy? Máte se synchronicitami zkušenost?

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...