fbpx

Co spojuje muže nucené žít bez sexu? Nový výzkum odhaluje tajemství neúspěchu u žen 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Incelové jsou muži nedobrovolně uvržení do osamělého života bez sexu. Co mají tito jedinci společného? A jaké nejčastější mýty o nich kolují?

Zveřejněno: 16. 5. 2023

V roce 2018 bylo hnutí incelů ze strany americké státní správy a odborníků na extremismus označeno jako teroristické. Kromě ostrého vymezování se proti ženám byla této subkultuře připsána také série brutálních útoků a vražd. Mezi nechvalně známé patří útok Elliota Rodgera, který v roce 2014 pomocí svého auta, nože a střelné zbraně zabil 6 lidí a dalších 14 zranil. Krátce před útokem nahrál video, v němž se vyzpovídal ze své nenávisti k ženám a sexuální frustrace. „Vždycky jsem věděl, že jsem předurčen k velkému úspěchu. Pocházím z dlouhého rodu prestižních evropských mužů,“ vyjádřil se

V médiích a na internetu se často diskutuje o tom, co všechno v sobě incelové skrývají a čemu věří. Ve skutečnosti je ale jen velmi málo ověřených zdrojů, ze kterých můžeme vycházet. To jen posiluje předsudky a dezinformace, které okolo těchto mužů rostou jako houby po dešti.

Osamělí muži mají zkreslené vnímání vlastností a hodnot, na které mohou potenciální partnerku „ulovit“.

Pod vedením Andrewa G. Thomase, Ph.D., docenta psychologie na Swensea University, tedy vznikl nový průzkum odhalující jejich specifické vlastnosti. Vychází z odpovědí 150 lidí, kteří se sami identifikovali jako incelové, a vzorku běžných singles mužů pro porovnání.

Proč mě nikdo nemá rád?

Oproti běžným mužům incelové udávají více vnějších i vnitřních důvodů, proč žijí sami bez partnerky. Vnitřní důvody jsou přitom u nich častější než ty vnější. Když jim psychologové nabídli 37 odpovědí na otázku, proč jsou svobodní, od těch typu „láska mě děsí“ až po „nejsem dostatečně atraktivní“, incelové se shodli na těchto třech nejčastějších:

  1. Nejsem dost dobrý ve flirtování
  2. Jsem společensky neobratný
  3. Nevypadám dostatečně atraktivně

Sociální neobratnost je jako jeden z klíčových důvodů nedobrovolného celibátu určujícím prvkem. Mezi incely je zároveň vyšší podíl mužů s autismem, se kterým je přirozeně spojená zhoršená schopnost rozpoznat řeč těla a sociální signály.

Nízko posazená laťka

Incelové mají podle průzkumu také nižší sebevědomí, z něhož vyplývají i menší nároky na partnerku. S výjimkou věrnosti, spolehlivosti a laskavosti měli tito zhrzení muži nižší nároky na všechny sledované vlastnosti potenciální partnerky.

Výsledky průzkumu jasně naznačují, v čem je hlavní problém nezadanosti incelů. Jde hlavně o „smrtící“ kombinaci nízkého sebevědomí a sociální neobratnosti.

Její vzdělání ani příjem pro ně nehraje tak velkou roli, jako je tomu u běžných mužů. Nejvíce jsou ochotní akceptovat chybějící smysl pro módu a nízké společenské postavení.

Tento fakt zpochybňuje častý předsudek o incelech, totiž jejich přehnané a idealizované nároky na partnerku. Opravdu u nich neplatí oblíbené přísloví „vybíral, až přebral.“ Zajímavý je také jejich důraz na laskavost a citovou stabilitu, což jsou klíčové vlastnosti pro dlouhodobé harmonické vztahy.

Ženy zajímá jen vzhled a peníze

Incelové mají řadu mylných předsudků, které se týkají preferencí žen. Součástí studie byl seznam minimálních požadavků na partnera, které sepsaly právě ženy zapojené do výzkumu.

Následně dostali incelové za úkol tyto požadavky odhadnout. Šlo vlastně o formu mezipohlavního „čtení myšlenek“, které odhalilo značné mezery v chápání ženských přání a priorit.

Jaké požadavky na partnera incelové nejvíce podcenili? Šlo jednoznačně o ženskou potřebu laskavosti a citové stability ve vztahu.

Incelové mají podle průzkumu nižší sebevědomí, z něhož vyplývají i menší nároky na partnerku. S výjimkou věrnosti, spolehlivosti a laskavosti měli tito zhrzení muži nižší nároky na všechny sledované vlastnosti potenciální partnerky.

Naopak si myslí, že pro ženy je mnohem důležitější fyzická atraktivita a společenské postavení partnera. Tento předsudek přesně zapadá do rétoriky incelů, když na sítích debatují o povrchnosti žen a jejich potřeb. Zajímavé ale je, že sledovaný vzorek normálních single mužů v této kategorii testů chyboval stejně. Osamělí muži mají zkrátka zkreslené vnímání vlastností a hodnot, na které mohou potenciální partnerku „ulovit“.

Rozvoj sebevědomí a informovanosti

Výsledky průzkumu jasně naznačují, v čem je hlavní problém nezadanosti incelů. Jde hlavně o „smrtící“ kombinaci nízkého sebevědomí a sociální neobratnosti. Přidejte k tomu mínění o přehnaném důrazu žen na sexy a úspěšné muže a bude vám jasné, že se z tohoto začarovaného kruhu vystupuje jen velmi těžko.

Incelové selhávají v přirozeném čtení náznaků a řeči těla. Jejich komunita tento zmatek navíc posiluje tvrzením, že ženy sice navenek chtějí jednu věc, ale ve skutečnosti to myslí jinak. Často také předpokládají, že ženy mají stále stejné požadavky na muže – ať už jde o krátkodobý flirt na jeden večer, nebo o dlouhodobý vztah.

Výsledky tohoto a podobných studií ukazují, jakým způsobem v incelech podpořit změnu (pokud o ni stojí). Jedním z příkladů je rozvoj většího sebevědomí a psychologická edukace, která by těmto zklamaným mužům umožnila vytvořit si reálnější obrázek o tom, co ženy skutečně chtějí a za jakých okolností.

Související…

Manosphere I.: O vražedné bublině incelů. Mužů v síti nedobrovolného celibátu
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...