fbpx

„Proč mi tohle děláš?“ 6 oblíbených frází narcistů a tipy, jak na ně reagovat 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Svět je plný obtížných osobností a obzvlášť náročné je vyhnout se narcistům. Často to sice bývají ti nejnejistější lidé v místnosti, přesto vynalezli způsob, jak působit ultra sebejistě.

Zveřejněno: 5. 5. 2023

Psycholožka Ramani Durvasula, která se narcismem zabývá, zjistila, že ve většině případů jsou vysoce narcističtí lidé mistry gaslightingu neboli manipulace. Jejich hlavním cílem ve vztahu je kompenzovat svou nejistotu ovládáním druhých.

Zde je šest frází, které často používají:

1. Vím, že to není celé jen o mně, ale...

Narcističtí lidé vědí, že by neměli ovládnout celou konverzaci, ale přesto to dělají. Je to jako falešné oznámení, které jim dává povolení zaměřit se pouze na sebe.

Jak se s tím vypořádat: Pokud se pustíte do rozhovoru s narcistou, připravte se na jeho hodinové vyprávění. Pokud je to zajímavé, naslouchejte. Můžete to dokonce brát jako podcast naživo. Pokud ale doufáte v oboustranný rozhovor, poohlédněte se jinde.

2. Je mi líto, že se tak cítíš.

Narcisté mají problém přiznat chybu a toto je jejich klasický pokus o omluvu. Když se jim tedy snažíte vysvětlit, že vás jejich chování zranilo, možná zareagují těmito slovy. Tím ale zároveň naznačují, že vaše pocity jsou pouze vaše problémy a že za svoje chování nepřevezmou žádnou odpovědnost.

Jak se s tím vypořádat: Bez skutečné lítosti, bez ohledu na to, o jaký prohřešek šlo, to pravděpodobně udělají znovu. Jednoduše se od nich odpojte. Abyste se v budoucnu vyhnuli zranění, je často nejlepší vidět lidi takové, jací skutečně jsou.

3. Proč mi to děláš?

Narcisté mají ohromující schopnost přejít z role pachatele do role oběti.

Možná jste to vy, kdo má chřipku nebo náročný týden v práci. Narcisté nicméně mají tendenci přehazovat vinu na druhého i tehdy, když problémovou situaci jasně způsobili oni.

Jak se s tím vypořádat: Uvědoměním si tohoto faktu můžete získat zpět určitou kontrolu nad situací. V opačném případě se může stát, že budete neustále přemýšlet o tom, jestli je chyba skutečně na vaší straně. Vyhledejte podporu, například u terapeuta nebo empatického přítele, a připomeňte si, že nejste viníkem.

Charakteristickými znaky narcisty jsou nároky, nedostatek empatie a neschopnost udržovat vztahy. Nejenže nejsou schopni pochopit potřeby druhého člověka, oni je přímo odmítají.

4. Jsem zaneprázdněný člověk. Na tohle nemám čas.

A „tohle“ může být úplně cokoli. Ať už chcete probrat projekt, na kterém společně pracujete, nebo si s nimi chcete popovídat o vašem vztahu.

Charakteristickými znaky narcisty jsou nároky, nedostatek empatie a neschopnost udržovat vztahy. Nejenže nejsou schopni pochopit potřeby druhého člověka, oni je přímo odmítají.

Jak se s tím vypořádat: Uvědomte si jejich omezení. Pravděpodobně si na vás neudělají čas, pokud od vás něco nepotřebují. Tyto vztahy jsou často ekvivalentem chození pro vodu do prázdné studny, takže udělejte, co můžete, abyste na narcistovi nebyli závislí.

5. Doufám, že víš, s kým si zahráváš.

Dvojníkem této věty je: „Jestli mi někdy ublížíš, udělám ti ze života peklo.“

Touto taktikou hrozby a pomsty ve vás vytvářejí iluzi moci a pocit strachu. Mnoho lidí nechce této domnělé hrozbě čelit, a tak se podřídí.

Jak se s tím vypořádat: Když se setkáte s někým, kdo už v minulosti lidem způsobil utrpení, může vás taková hrozba vyděsit. Klíčová je dokumentace. Ukládejte si všechny výhružné e-maily a zprávy. Pokud se jedná o skutečný bezpečnostní problém, spolupracujte s policií.

6. To není fér.

Narcisté se domnívají, že by měl existovat soubor pravidel pro ně a samostatný soubor pravidel pro všechny ostatní. Když se musí někomu nebo něčemu podřídit, připomíná jim to, že nejsou výjimeční.

Ať už se firmě jejich kamaráda daří skvěle a vydělává spoustu peněz, zatímco oni musí zaplatit pokutu, protože se pokusili obejít systém a byli přistiženi, lze od nich očekávat tirádu výroků typu „to není fér“ nebo „je to kampaň“.

Jak se s tím vypořádat: Možná budete v pokušení je uklidnit, třeba z pocitu viny, nebo abyste se vyhnuli konfliktu. Tím však vytvoříte nemožný precedens. Nebuďte člověkem, který se snaží uspokojit narcistu tím, že přináší nepřiměřené osobní oběti.

Související…

Bez uznání okolí narcista brzy zvadne jako kytka bez vody. Sám sebe totiž nenávidí
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: CNBC.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...