fbpx

Proč je v Irsku tolik zrzavých lidí? Prý je za tím genetika, nebo také démoni Dalších 6 fotografií v galerii
zdroj: Julie Osharina/Instagram

Zrzavé vlasy jsou v Irsku rozšířenější než v jakékoliv jiné zemi na světě. A jejich nositelé jsou patřičně hrdí na to, kým jsou

Zveřejněno: 3. 5. 2023

Zrzavé vlasy a vousy jsou jedním z nejvýraznějších a nejcharakterističtějších rysů irského vzhledu. Irská historie je plná významných osobností, které měly zrzavé vlasy a hrály klíčovou roli v rozvoji tamní kultury, umění, politiky nebo vědy. Proč jsou ale Irové tak často zrzaví?

Při hledání odpovědi na tuto otázku můžeme narazit hned na několik různých teorií. Podle jedné z nich se gen, který je za zrzavé vlasy zodpovědný, vyskytuje nejčastěji v oblastech s vysokým podílem obyvatel keltského původu. A tam patří i Irové. Další teorie naznačuje, že zrzavé vlasy Irové zdědili od svých původních neolitických předků, kteří se pravděpodobně přistěhovali do Irska z území obklopující Černé moře. Jiná teorie zase tvrdí, že zrzavé vlasy jsou výsledkem evoluce, která pomáhala Irům přizpůsobovat se chladnému a vlhkému klimatu jejich země.

Genetická mutace

Genetikou zrzavých Irů a výskytem tohoto fenotypu v různých populacích se zabývá hned několik studií. Tou nejvýznamnější je pravděpodobně studie z roku 2000, kdy autoři identifikovali genetickou mutaci, která se zdá být za zrzavé vlasy zodpovědná. Mutace se týká genu MC1R, který kóduje protein, s nímž přímo souvisí míra produkce melaninu v lidském těle. Právě tento protein má také vliv na barvu vlasů, kůže a očí a jeho nositelem je až třetina populace Irska a Skotska.

Další výzkum, publikovaný v roce 2018 v časopise Nature Communications, se zaměřil na genetický původ a kořeny zrzavých vlasů v evropské populaci. Autoři výzkumu identifikovali celkem 124 genů, ovlivňujících barvu vlasů. Výsledná data ukázala, že zrzavé vlasy jsou důsledkem kombinací genetických variant, vyskytujících se v různých částech genomu.

Zrzaví lidé mají daleko vyšší riziko vzniku rakoviny kůže. S největší pravděpodobností je to proto, že mají méně kožního pigmentu, melaninu.

V některých kulturách ale můžeme najít i jiná než vědecká vysvětlení původu zrzavých vlasů. V mnoha zemích byla dříve rudá barva vlasů spojována s démony a zrzaví lidé proto byli často považováni za zlé a nebezpečné, především křesťany a dalšími věřícími. Přesto, že tohoto stigmatu se zrzkové už téměř zbavili, na výroky o tom, že zrzci nemají duši, lze stále občas narazit. Ve většině případů se ale jedná pouze o lehce nevhodný internetový mem než o opravdovou domněnku.

Bohužel je také smutnou skutečností, že zrzaví lidé mají daleko vyšší riziko vzniku rakoviny kůže. Jak ukázal výzkum z roku 2015, je to s největší pravděpodobností způsobeno tím, že mají méně již zmiňovaného melaninu. Melanin je pigment, který má za úkol chránit naši kůži před škodlivými účinky slunečního záření. Z tohoto důvodu by zrzaví lidé měli být ohledně pobytu na slunci velice opatrní a opalovací prostředky používat ještě důsledněji než ostatní. Navíc bylo zjištěno, že zrzaví lidé mají nižší práh bolesti a zároveň jsou i méně citliví na opioidy, tedy léky, které se často právě k léčbě bolesti používají.

Sraz zrzků

Každým rokem se v irském městečku Crosshaven koná neuvěřitelná akce, na kterou se sjíždí tisíce a tisíce lidí z celého světa. Redhead Convention, Sraz zrzavých, byl zpočátku malý festival zrzavých lidí, poprvé uskutečněný v roce 2010. Postupem času se původně skromná akce rozrostla do ohromných rozměrů. A co vlastně její účastníci dělají? No přece slaví zrzavou barvu, která je součástí jejich jedinečné identity!

Lidé se přicházejí společně bavit, tančit, jíst a samozřejmě, a to je i hlavním důvodem, pochlubit se svou zrzavou hřívou. Během festivalu se konají soutěže o nejdelší zrzavé vlasy nebo o nejkrásnějšího zrzavého psa. Událost je velice oblíbená i pro výstřední kostýmy a rekvizity, které s sebou návštěvníci přinášejí a prezentují. Někteří se oblékají jako postavy z keltské mytologie, jiní třeba jako komiksoví hrdinové.

Kromě zábavy a mnoha soutěží se na Redhead Convention podporuje charita, především pak organizace, pomáhající lidem s rakovinou kůže. A určitě se nemusíte bát, že by vás na Sraz zrzavých nepustili jen proto, že nemáte zrzavé vlasy. Blonďatí, tmavovlasí i úplně plešatí, každý je zde vřele přijat s otevřenou náručí.

Zrzavé legendy: Brian Boru

Od legendárních hrdinů a hrdinek irské mytologie až po spisovatele a herce moderní doby, zrzaví Irové hráli významnou roli v historii Irska. Brian Boru byl král a vojevůdce, který vládl v letech 1002 až 1014.

m shutterstock 1172677414

Briana Boru. (zdroj: Shutterstock)


Je považován za jednu z nejvýznamnějších postav irské historie, známý především pro své vítězství v bitvě u Clontarfu proti Vikingům, které vedlo k oslabení jejich vlivu v Irsku. Sám Boru byl během bitvy zabit a jeho smrt měl podle legend na svědomí Viking jménem Brodir. Ten se skryl v týlu irské armády a zaútočil na krále ve chvíli, kdy byl nejzranitelnější.

Cúchulainn

Cúchulainn byl hrdinný válečník keltské mytologie – představuje symbol odvahy, síly a věrnosti. Jako malého chlapce ho jeho strýc chtěl naučit bojovat.

cuchulainn stephen reid

Cúchulainn. (zdroj: Wikimedia Commons)


Cúchulainn si ale nedokázal zvyknout na svůj meč, a proto si vytvořil vlastní speciální zbraň, kterou pojmenoval Gae Bolga. Ta byla tak jedinečná, že se s ní nikdo jiný bojovat nenaučil, a Cúchulainn se díky ní stal nepřemožitelným.

Gráinne Ní Mháille

Gráinne Ní Mháille, také známá jako Grace O'Malley, byla věhlasná irská pirátka z 16. století, jejíž jedinečný příběh se později stal oblíbenou legendou. Když byla Gráinne ještě mladá dívka, stala se kapitánem své vlastní flotily.

grainne mhaol ni mhaille statue

Gráinne Ní Mháille. (zdroj: Wikimedia Commons)


Aby získala mezi muži respekt a uznání, musela se ale vydávat za muže. Nechala si ostříhat vlasy a oblékala se a chovala jako muži, což jí umožnilo proplout nebezpečnými vodami bez toho, aby byla odhalena.

George Bernard Shaw

George Bernard Shaw byl irský dramatik, spisovatel a politický aktivista, který v roce 1925 získal Nobelovu cenu za literaturu. Shaw byl velkým obdivovatelem Williama Shakespeara, a dokonce napsal alternativní konec k jeho slavné tragédii Hamlet.

george bernard shaw vanity fair 1911 08 16b

G. B. Shaw. (zdroj: Wikimedia Commons)


Ve své verzi se Hamlet vrací zpět do Dánska, aby zjistil, že král Klaudius, kterého Hamlet zabil, ve skutečnosti vstal z mrtvých. Hamlet se poté spojil s norským vojskem, aby Klaudia a jeho armádu zombie porazili. Shaw se domníval, že Shakespeareův původní konec byl až příliš depresivní, a chtěl tímto způsobem Hamletovi poskytnout šťastnější vyústění jeho příběhu.

Maureen O'Harová

Maureen O'Harová byla irská herečka, která se proslavila v hollywoodských filmech 40. a 50. let. Hrála v několika klasických snímcích, jako jsou například Zvoník u Matky Boží nebo Já, Claudius.

maureen ohara 1947 2

Maureen O´Hara. (zdroj: Wikimedia Commons)


Známá byla pro svůj silný charakter a neústupnost, což jí přineslo nálepku „železné lady Hollywoodu“. Během natáčení filmu Bagdad v roce 1949 se například postavila proti režisérovi Charlesovi Lamontovi: ten po ní chtěl, aby se v jedné scéně svlékla, což O'Harová odmítla, a místo toho navrhla záběry, ve kterých by ukázala rysy své krásné tváře. Lamont sice trval na svém a vyhrožoval jí vyhazovem, O'Harová však jeho požadavkům nevyhověla a nakonec si dokázala prosadit svou.

Související…

Přátelé na první přičichnutí? Na tělesné vůni záleží více než na vzhledu
Jan Handl

 

zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...