fbpx

Kontroverzní praktiky, manipulace i boj za svobodu: Příběhy zakázaných náboženství 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Zatímco některá náboženství jsou po celém světě široce přijímána a hojně praktikována, jiná se setkávají s odporem a další s perzekucí

Zveřejněno: 29. 4. 2023

Zakazování a omezování náboženství je velmi komplexní a sporné téma, které vyvolává živou diskuzi, týkající se svobody vyznání a lidských práv. Ačkoliv některá náboženství skutečně mohou kontroverzní a zvláště pro nás Evropany nepochopitelné praktiky zahrnovat, nemělo by být právo vyznávat své náboženství chráněno a respektováno za všech okolností? Tedy samozřejmě pokud není v rozporu se zákonem.

V Číně nebo v Rusku jsou některá náboženství zakázána nebo omezena z politických, sociálních či kulturních důvodů, ačkoliv z našeho pohledu pro společnost nepředstavují žádné riziko. V těchto státech ale rozhoduje jen hrstka jedinců na vrcholu pomyslné autoritářské pyramidy a šance, že cokoliv pro režim nepohodlného bude potíráno, je poměrně dost vysoká.

Nejsou to ale jen autoritářské státy, které různá náboženství na svém území zakazují – v USA, Německu nebo Francii už byl také seznam nepovolených církví několikrát rozšířen. Nicméně dlužno podotknout, že z pohledu „západního člověka“ v naprosté většině po zásluze. Pojďte se s námi podívat na příběhy těch nejznámějších.

Nejznámější zakázaná náboženství: Scientologie

Scientologie byla založena ve Spojených státech v polovině 20. století spisovatelem žánru sci-fi L. Ronem Hubbardem. Ten zkombinoval některé prvky science fiction s prvky spirituality a založil zcela novou církev. 

Mezi základní pilíře scientologie patří víra v reinkarnaci, význam lidského ducha, vliv mimozemských civilizací na lidský druh, koncepce trojího mozku a praktikování speciálního druhu terapie a duchovních cvičení. Scientologická církev je pro její následovníky prostředkem k dosažení duchovního osvícení.

Církev Sjednocení je kritizována za svou autoritářskou strukturu, používání klamavých náborových taktik a také za odpor k manželství lidí stejného pohlaví. Některé země, a znovu se jedná o Německo a Francii, Církev Sjednocení zakázaly, nebo alespoň omezily její činnost.

Scientologie se od svého vzniku potýká s kontroverzí a odporem, kritici ji často označují za sektu a podvodnou organizaci. Jejími členy se staly i některé proslulé tváře Hollywoodu jako Tom Cruise nebo John Travolta. Několik zemí, včetně Německa a Francie, scientologii zakázalo nebo omezilo s odvoláním na obavy z praktik jejích vyznavačů.

Óm šinrikjó (Aleph)

Tento japonský kult založil v 80. letech 20. století Šóko Asahara a tvrdil, že nabízí cestu k duchovnímu osvícení prostřednictvím směsí buddhistických a hinduistických nauk, stejně jako apokalyptických a konspiračních teorií. Stoupenci Óm šinrikjó byli přesvědčeni o nevyhnutelnosti apokalypsy, kterou lze přežít pouze následováním nauky jejich vůdce Asahary.

Skupina Ôm šinrikjó se nechvalně proslavila v roce 1995, kdy provedla útok sarinem v tokijském metru a připravila tak o život 13 lidí. Dalších několik tisíc lidí bylo při tom zraněno. Japonská vláda v roce 1995 kult zakázala a Asahara byl v roce v roce 2018 popraven.

Církev Sjednocení

Korejské náboženské hnutí, známé také jako Moonisté, založil Son-mjong Mun v 50. letech minulého století. Ve svém učení zdůrazňuje význam rodinných hodnot, čistoty a světového míru. Moonisté věří, že jejich duchovní vůdce Son-mjong Mun byl vyvolen Bohem. K čemu? Jeho úkolem mělo být sjednocení lidstva pod jedinou světovou vládou a také spojení všech světových náboženství.

Církev Sjednocení je kritizována za svou autoritářskou strukturu, používání klamavých náborových taktik a také za odpor k manželství lidí stejného pohlaví. Některé země, a znovu se jedná o Německo a Francii, Církev Sjednocení zakázaly, nebo alespoň omezily její činnost.

Děti Boží

Americká sekta, známá také pod názvem Family International, byla založena v 60. letech 20. století Davidem Bergem. Propagovala radikální formu křesťanství, která kladla důraz na využívání sexu jako prostředku duchovního spojení a evangelizace.

Děti Boží se odvolávají na Bibli a považují se za křesťanskou církev, skupina má však své specifické formy přesvědčení. Například věří, že Bůh mluví k lidem skrze proroky (Berga), prorocké sny a vize, a také že existují duchovní světy, ve kterých se odehrávají boje mezi anděly a démony.

Její členové byli obviněni ze zneužívání dětí, sexuálního vykořisťování a sektářských praktik. Čelili právním problémům a veřejné kontrole v různých zemích převážně Severní Ameriky, ale také Evropy.

Falun Gong si koncem 90. let 20. století získal v Číně velké množství příznivců, podle odhadů až 70 milionů praktikujících. V roce 1999 však čínská vláda prohlásila Falun Gong za protizákonný a obvinila uskupení z toho, že je nebezpečnou sektou a ohrožuje sociální stabilitu. Od té doby čelí stoupenci Falun Gongu pronásledování včetně věznění, mučení a nucených prací.

Svědkové Jehovovi

Tato křesťanská denominace je známá svou podomní evangelizací a odmítáním vojenské služby, transfuze krve nebo oslav narozenin.

Jehovisté věří v jednoho Boha Jehovu, který je Stvořitelem a pánem celého vesmíru. Ježíše Krista nazývají Božím Synem a Spasitelem, Duch svatý je pak pro ně Boží duchovní síla a Průvodce. Podle jejich učení nejsou lidské duše nesmrtelné a smrt je definitivní stav, dokud Bůh neobnoví život v budoucím ráji na Zemi.

Svědkové Jehovovi byli v minulosti pronásledováni v různých zemích, včetně nacistického Německa, Sovětského svazu a Číny. V dalších zemích, například v Rusku, byli označeni za extremisty a jejich veškerá činnost byla zakázána.

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů 

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů, známá také jako Mormoni, je křesťanská denominace založená v USA na počátku 19. století. Je známá důrazem na rodinné hodnoty, misionářskou činnost a jedinečnou víru.

Kromě Bible je pro mormony svatým textem tzv. Kniha Mormonova, nalezená prorokem Josephem Smithem, jehož úkolem má být obnovit na Zemi Kristovu církev. Mormoni věří v jednoho Boha, který má lidské tělo, jeho duše je však tvořena třemi oddělenými osobami: Otcem, Synem a Duchem svatým. Ježíš Kristus je pro ně Spasitelem lidstva.

V některých částech Afriky se na čarodějnictví i v současnosti stále pohlíží s podobným podezřením, což často vede k případům násilí, nebo dokonce k usmrcení. I některé křesťanské církve jsou známy tím, že čarodějnictví spojují se satanismem, a snaží se toto vyznání různými prostředky vymýtit.

Ačkoli je církev ve Spojených státech a mnoha dalších zemích široce přijímána, na některých místech se setkává s odporem a pronásledováním. V minulosti byla v několika státech, včetně Mexika a Ruska, zakázána nebo omezena. Dnes navíc čelí kritice a kontrole za svůj postoj k právům LGBTQ+ a za svou historii rasové diskriminace.

Falun Gong

Falun Gong nebo Falun Dafa je duchovní praxe, která vznikla v Číně na počátku 90. let 20. století. Kombinuje prvky taoismu a buddhismu a pracuje s meditací, dechovými cvičeními a morálním učením. Řídí se třemi základními principy: pravdou, soucitem a tolerancí. Jejich vědomé uplatňování může podle zastánců Falun Gongu vést k rozvoji osobnosti a duchovnímu růstu. Také věří na koncept reinkarnace a karmy, tedy toho, že naše skutky provedené v minulosti ovlivňují naše současné a budoucí životy.

Falun Gong si koncem 90. let 20. století získal v Číně velké množství příznivců, podle odhadů až 70 milionů praktikujících. V roce 1999 však čínská vláda prohlásila Falun Gong za protizákonný a obvinila uskupení z toho, že je nebezpečnou sektou a ohrožuje sociální stabilitu. Od té doby čelí stoupenci Falun Gongu pronásledování včetně věznění, mučení a nucených prací.

Fenomén čarodějnictví

Ačkoli čarodějnictví není samo o sobě přímo náboženstvím, je často spojováno s určitými náboženskými tradicemi. Praxe, která zahrnuje používání magie, kouzel a věštění k dosažení různých cílů nebo výsledků, se otiskla do podoby společnosti na mnoha místech světa.

Ve většině kultur a společností bylo čarodějnictví spojováno se strachem, podezíráním a pronásledováním. Evropské čarodějnické procesy v 16. a 17. století vedly k popravě tisíců lidí, většinou pak žen, které byly obviněny z praktikování černé magie. V některých částech Afriky se na čarodějnictví i v současnosti stále pohlíží s podobným podezřením, což často vede k případům násilí, nebo dokonce k usmrcení. I některé křesťanské církve jsou známy tím, že čarodějnictví spojují se satanismem, a snaží se toto vyznání různými prostředky vymýtit.

Naproti tomu některá hnutí, jako například Wicca, moderní pohanské náboženství, považují čarodějnictví za pozitivní a život podporující praktiku. Tu podle nich lze využít k léčení, posilování mysli a duchovnímu růstu. Wiccani a další moderní pohané často oslavují přírodu a cykly ročních období a používají čarodějnictví jako způsob spojení s božstvem a svým nitrem.

Celkově je čarodějnictví složitý a mnohotvárný fenomén, který byl v historii a napříč kulturami vnímán mnoha způsoby. Přestože i dnes je stále kontroverzní, mnoho lidí v něm nachází hodnotu a smysl a vnímají ho jako způsob spojení s tajemným posvátným světem.

Související…

Co vede lidi k tomu, aby vstoupili do sekt? Nejistota, izolace i potřeba změny
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...