fbpx

Proč se tolik párů rozvádí po osmi letech? Na vině je prý "sedmileté svědění" 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Co jste na druhém dřív milovali, vás nyní přivádí k šílenství. Skončí to rozvodem? Expert radí, co (ne)dělat

Zveřejněno: 20. 4. 2023

Statistiky ukazují, že průměrná délka prvního manželství je 8,2 roku. Proč ale zrovna toto číslo? Pro server Psychology Today o tom píše licencovaný klinický sociální pracovník Robert Taibbi.

Je samozřejmé, že se v průběhu dospělého života měníme. Výzkumníci jako Daniel J. Levinson nebo George E. Vaillant ale upozorňují na to, že vývoj probíhá v určitých blocích – zhruba sedm let stability, následují dva až tři roky neklidu a přechodu, než se ustálíme v další fázi. Někdy se soustředíme na kariéru, jindy na dlouhodobé plány. Občas jde o intimní vztah.

Když jste se poprvé zamilovali, psychicky jste ve svém životě něco potřebovali – dostat se pryč od rodičů, získat stabilitu, mít dítě, cítit se důležití nebo opečovávaní. A to vám druhá osoba poskytla. Ačkoliv jste o tom nemluvili, podvědomě jste uzavřeli dohodu – já ti dám to, co chceš, a ty mi dáš to, co chci já. V prvních letech si následně společně budujete život, vytváříte pravidla a rutinu, abyste měli stabilitu – kdo vynáší odpadky, jak často chodí máma na večeři, kdo iniciuje sex? Některé páry se přes tuto fázi nikdy nedostanou. Hádají se o životním stylu, vzájemných očekáváních a pak se rozvádějí. Většina to ale ustojí, říká Taibbi.

Sedmileté svědění

Po pěti, šesti, sedmi nebo osmi letech ale začne být jeden z partnerů, nebo častěji oba, neklidný. Život, který si vybudovali se svými pravidly a rutinou, přestává fungovat, nebo jim už vůbec nevyhovuje. Ale proč? Váš partner skvěle naplnil tu prvotní potřebu – odešli jste z domova, získali stabilitu nebo dítě, cítili jste se potřební. Ale teď se vaše potřeby změnily, vysvětluje Taibbi. Vy jste však uvízli v této bublině, kterou jste si vytvořili. To, co se vám na druhém člověku dřív nejvíc líbilo, vás nyní přivádí k šílenství. Ta pevná, stabilní, uzemňující osoba vám nyní připadá strnulá a panovačná. A ten spontánní, který miluje zábavu, je zase najednou příliš dramatický.

Pokud se vydáte cestou rozptýlení, jste v pohodě možná dalších osm let – dokud se z dětí nestanou teenageři, dokud nedostanete to povýšení, nebudete znudění nebo vyhořelí z práce. Neklid a pocit, že jste uvězněni v krabici svého života, se pak ale znovu objeví.

Podle Taibbiho jde o takzvané sedmileté svědění. Páry se začnou hádat, vzdalovat se od sebe, někdo má milostný poměr. Řeknou si: „Tohle nefunguje, jdu pryč, začínám znovu.“ A rozvedou se. A o dva nebo tři roky později si znovu někoho vezmou a celý proces začínají nanovo. Anebo se nehádají. Snaží se všechny emoce obejít, rozptýlit se, soustředit se na děti – a z páru se stává pouze máma a táta. Nebo se soustředí na kariéru, pracují osmdesát hodin týdně, aby získali povýšení. Nebo se rozptýlí něčím jiným – koupí si motorku a každý víkend jezdí na srazy.

„Pokud se vydáte cestou rozptýlení, jste v pohodě možná dalších osm let – dokud se z dětí nestanou teenageři, dokud nedostanete to povýšení, nebudete znudění nebo vyhořelí z práce. Neklid a pocit, že jste uvězněni v krabici svého života, se pak ale znovu objeví,“ varuje Taibbi.

Přijměte výzvu

Tohle všechno zní depresivně, není to ale nevyhnutelné. Místo rozvodu nebo rozptýlení můžete přijmout výzvu a věnovat pozornost všemu tomu neklidu a emocím a využít je jako informaci, která vám pomůže udělat si přehled a zjistit, co nyní potřebujete, radí Taibbi. „Ano, vyrostli jste z bubliny života, který jste si vytvořili, ale nemusíte začínat znovu od nuly nebo jen přežívat. Vylepšete vztahovou smlouvu z prvního roku. Rozhodněte se, co každý z vás potřebuje právě teď – méně těžké práce a více spolupráce, méně odmítání a více naslouchání, méně zběsilého životního stylu a více usedlého, více intimity a sexu,“ nastiňuje Taibbi.

A pokud netušíte, co skutečně potřebujete, nebo pokud sami nedokážete tyto rozhovory s partnerem vést, vyhledejte terapeuta. „Jsou to důležité křižovatky ve vašem životě. Nevydejte se špatnou cestou,“ vzkazuje Taibbi.

Související…

Manželství má být pečetí lásky. Některé vztahy naopak zabíjí
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...