fbpx

Můžete se smíchy potrhat? Vzpomeňte na romský holocaust.

Zveřejněno: 8. 4. 2023

V Čechách se Mezinárodní den Romů začal slavit před 22 lety každého 8. dubna. Tento rok shodou okolností na stejný den jako velikonoční Bílá sobota. Romové a Bílá sobota, ha ha ha. Lidé, kteří do zblbnutí dokážou opakovat „já nejsem rasista, ale...“ mají spolu s čistokrevnými nácky na sociálních sítích druhé Vánoce. Radovali se už před týdnem, když paní senátorka Zwyrtek Hamplová objevila apartheid – chtěla by segregovat romské a bílé děti pro dobro všech zúčastněných. Ta nicméně dostala neuvěřitelnou sodu takřka ode všech, kromě svých fans – což mě utvrzuje v naději, že historie se snad opakovat nebude. 

Pro nikoho z většinové populace není možné pochopit, jak se žije s jinou barvou kůže. Romská zkušenost je nepřenositelná: málokdo z nás si umí představit, jaké to je, když se na vás v sámošce automaticky dívají jako na potenciálního zloděje, když vás nechtějí zaměstnat s tím, že „zákazníci se nechtějí dívat na romskou servírku“, a když si vedle vás nikdo nechce přisednout v tramvaji, protože sice nikdo nemá koule na to přiznat, že je rasista, ale co kdyby náhodou, že? To, jak jsme se krásně „postarali“ o ukrajinské Romy, co uprchli před válkou, o tom dost dobře vypovídá.

Lidem se základní dávkou empatie by z časové shody Bílé soboty a Mezinárodního dne Romů mohl ten úsměv na rtech alespoň trochu zamrznout. 

To, co můžeme pro Romy udělat, je uvědomit si předsudky, snažit se jich vyvarovat a být k Romům vstřícný stejně jako k ostatním. Je také fajn předávat empatii dětem – třeba v tom, že slovo „cikáni“ má historicky negativní nádech. A je fajn se také přesvědčit na vlastní oči – možnosti tady určitě jsou. Pokud budete na Bílou sobotu (nebo kdykoliv jindy, samozřejmě) hledat vhodný program, tady je několik tipů:

Muzeum romské kultury v Brně

Muzeum, které bylo založeno před 32 lety, shromažďuje všechno, co má vypovídající hodnotu o duchovní a hmotné romské kultuře a o její historii. Dokumentuje tradiční romská řemesla a také má oddělení archeologie. Na Mezinárodní den Romů má otevřeno od 10:00 do 18:00.

muzeum romske kultury brno

Muzeum romské kultury v Brně. Zdroj: Muzeum romské kultury


Pomník obětí romského holocaustu v Letech u Písku 

Mezi lety 1942–1943 v Letech fungoval protektorátní tzv. cikánský tábor, kde byly před transportem do vyhlazovacího tábora v Auschwitz II – Birkenau sváženy romské rodiny. Na místě, kde prokazatelně zemřelo 326 obětí, z nichž většinu tvořily romské děti, ještě nedávno Češi provozovali vepřín. Teď je v Letech veřejně přístupné pietní místo. Stojí tu pomník umělce Zdeňka Hůly, pietní amfiteátr a můžete se podívat na repliky baráků v koncentračních táborech.

lety u pisku

Památník obětem romského holocaustu v Letech u Písku. Zdroj: Muzeum romské kultury


Památník holocaustu Romů a Sintů na Moravě v Hodoníně u Kunštátu

Vyhlazovací tábory pro Romy byly v Čechách dokonce dva. Tím druhým méně známým je tábor v Hodoníně u Kunštátu. Na místě si můžete prohlédnout dva roky starou expozici, mapující komplexní historii tábora, s názvem Tábor Hodonín u Kunštátu: Průsečík tragických osudů 1940–1950.  O Velikonocích je otevřeno 9:00–17:00.

Výstava Phundrado drom a debata o paměti romských žen

V Národopisném muzeu v Praze aktuálně běží výstava výběru romského umění nazvaná Phundrado drom, česky Otevřená cesta. Výstava spadá pod činnost Centra Romů a Sintů v Praze, jehož sídlo bude veřejnosti zpřístupněno až po rekonstrukci budovy na Praze 6. V rámci Mezinárodního dne Romů proběhne od 17:00 komentovaná prohlídka a debata o paměti romských žen. Kurátorky Petra Hanáková a Emílie Rigová se zaměřily mimo jiné na díla nevidomé sochařky Boženy Přikrylové a na art brut výšivky Markéty Šestákové.

phundrado drom

Phudrado Drom znamená Otevřená cesta. Zdroj: Muzeum romské kultury


Související…

Rozhovor: I dítě z dětského domova dokáže vystudovat a normálně žít. Navzdory úřadům
Milada Kadeřábková

foto: Muzeum romské kultury, Midjourney, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...