fbpx

Štvou vás předražené papriky? Ulevte peněžence sezónní stravou 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Stravujte se podle ročního období. Poděkuje vám vaše tělo, peněženka i příroda.

Zveřejněno: 3. 4. 2023

Vzdělávat se v oblasti sezónního stravování nebylo vždy nutné – dříve se jednalo o běžnou součást života, kdy jsme si z nutnosti pěstovali vlastní potraviny. Nyní jsme rozmazlení – můžeme mít téměř cokoliv, odkudkoliv a v jakoukoliv denní, měsíční či roční dobu. Podle lékařky Trevor Catesové to má ale dopad nejen na naše chuťové buňky, příjem živin, ale také na životní prostředí. Ve svém článku pro server Poosh předkládá pět výhod sezónního stravování, mezi které patří mimo jiné právě i menší nápor na naši peněženku.

Více živin 

Přirozeně dostupné potraviny se mění s ročními obdobími, stejně jako naše hormony a návyky. A to vše je krásně propojeno, podotýká Catesová. Se změnou ročních období se totiž mění i doba, po kterou jsme my i naše potraviny vystaveni slunečnímu záření. Stravování podle ročního období může pomoci dodat našemu tělu živiny, které přirozeně potřebujeme pro optimální zdraví a pohodu. Pokud jsou produkty sklizeny v sezóně, mají možnost dozrát a plně využít svůj výživový potenciál.

Sezónní potraviny také bývají levnější než ty, které v sezóně nerostou. Koneckonců nemusí cestovat přes půl světa nebo zrát ve sklenících s řízenou teplotou – to vše se velmi prodraží.

Zdravější střeva

Půda a lidská střeva obsahují přibližně stejný počet aktivních mikroorganismů. Průměrný lidský střevní mikrobiom je nicméně pouze z deseti procent tak rozmanitý jako ten půdní. Rozmanitost lidských střevních bakterií se výrazně snížila, když jsme přešli od lovecko-sběračské společnosti k urbanizované, tvrdí Catesová. Když však jíme sezónně, přijímáme více potravin bohatých na živiny, což podporuje zdraví našich střev. Kromě vyššího množství vitaminů a minerálů dostáváme do těla také více vlákniny, která je rovněž pro zdraví střev nezbytná. A je známo, že konzumace různých čerstvých produktů pomáhá zvyšovat rozmanitost našeho střevního mikrobiomu.

Lepší chuť

Pokud jste někdy jedli jahody nebo broskve v jejich vrcholné sezóně, víte, jak jsou lahodné. Ano, nemusíte být zrovna šéfkuchař, abyste si všimli diametrálního rozdílu mezi konzumací jablek z místního sadu na podzim a jablek ze supermarketu na začátku léta.

Menší zátěž pro vaši peněženku

Produkty, které kupujeme v supermarketech, se často sklízí dříve, než jsou plně zralé, což znamená, že mají méně času dozrát ve svém přirozeném prostředí. Když budete jíst sezónní a lokální produkty, pomůžete tyto problémy minimalizovat a navíc podpoříte místní ekonomiku. Sezónní potraviny také bývají levnější než ty, které v sezóně nerostou. Koneckonců nemusí cestovat přes půl světa nebo zrát ve sklenících s řízenou teplotou – to vše se velmi prodraží.

Stravování podle ročního období může pomoci dodat našemu tělu živiny, které přirozeně potřebujeme pro optimální zdraví a pohodu. Pokud jsou produkty sklizeny v sezóně, mají možnost dozrát a plně využít svůj výživový potenciál.

Udržitelnost

Aby se potraviny dostaly do supermarketu, často cestují na dlouhé vzdálenosti – což znamená spotřebu velkého množství paliva. Po cestě navíc musí být skladovány v prostředí s řízenou teplotou. A pak tu jsou všechny ty použité krabice, plasty a další obalové materiály, které se vyhodí buď v obchodě s potravinami, nebo u vás doma. Skleníky, ve kterých se pěstují mimosezónní produkty, navíc vyžadují více energie, a tak vytvářejí i větší uhlíkovou stopu.

Související…

Rostlinná strava je nutričně bohatší než to, co jí většina lidí, říká lékařka
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Poosh.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...