fbpx

Pět kroků k nalezení lásky. Hledejte partnera, jako byste si kupovali pohovku 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Randíte metodou pokus – omyl? Zkuste něco efektivnějšího – pohovkovou teorii

Zveřejněno: 24. 3. 2023

Hledání partnera může být někdy vyčerpávající. Seznamovací aplikace se sice snaží celý proces usnadnit, na druhou stranu je s nimi ale spojené neustálé rozhodování. Psycholožka Elinor Greenbergová proto přichází s teorií takzvaného pohovkového randění. Ta má pomoci s efektivním hledáním partnera, které s sebou přináší méně stresu.

Jak na to? Hledejte partnera, jako byste vybírali pohovku. Srovnejte si, co se vám líbí a co potřebujete. A najděte něco, co tomu odpovídá.

1. Ujasněte si, co chcete

Koupili byste si pohovku, aniž byste měli jasnou představu o tom, jaký typ nebo velikost potřebujete? Před koupí byste pravděpodobně přeměřili prostor, kam přijde, a rozhodli se, o jaký styl a materiál máte zájem. Stejnou rozvahu uplatněte i při úvahách, co chcete od potenciálního partnera, radí Greenbergová. Doporučuje věnovat čas rozhodnutí, co ve vztahu a od partnera očekáváte, a toto rozhodnutí mít při randění na paměti.

Asi byste nenakupovali v obchodě, kde mají nekvalitní pohovky, o které stejně nestojíte. A to samé podle ní platí i pro lidi. Navazujte tedy kontakt jen s lidmi, kteří sdílejí vaše zájmy a hodnoty – s těmi ostatními neztrácejte čas. 

2. Nehledejte dokonalost

Na druhou stranu si dejte pozor, abyste se nechytili do pasti tím, že si vytvoříte tak vyčerpávající seznam toho, co hledáte, až nakonec skončíte neúspěchem, varuje Greenbergová. Doporučuje také vzdát se představy dokonalosti, tedy v případě partnera prince na bílém koni. Neznamená to, že se musíte spokojit s někým, po kom netoužíte. Ale pokud budete čekat na někoho „dokonalého“ a ignorovat „jen dobré“ protějšky, může se stát, že zůstanete sami. „Věřím, že na světě jsou tisíce lidí, se kterými může být každý z nás šťastný,“ míní Greenbergová.

3. Neztrácejte čas s nevhodným partnerem

„Asi byste nenakupovali v obchodě, kde mají nekvalitní pohovky, o které stejně nestojíte,“ říká Greenbergová. A to samé podle ní platí i pro lidi. Radí proto, abyste si například v seznamovacích aplikacích chatovali jen s lidmi, kteří sdílejí vaše zájmy a hodnoty – zkrátka abyste neztráceli čas s těmi, kteří mají výrazně odlišný charakter či nejsou seriózní. 

Koupili byste si pohovku, aniž byste měli jasnou představu o tom, jaký typ nebo velikost potřebujete? Před koupí byste pravděpodobně přeměřili prostor, kam přijde, a rozhodli se, o jaký styl a materiál máte zájem. Stejnou rozvahu uplatněte i při úvahách, co chcete od potenciálního partnera.

4. Vystavte se

Když nakupujete on-line, nečekáte, že vám vysněná pohovka spadne do klína – procházíte obchody, abyste našli tu, která se vám líbí. Totéž platí při hledání partnera, podotýká Greenbergová. Až si ujasníte, jaké vlastnosti u partnera chcete, vyhledávejte situace, v nichž se s takovým člověkem můžete setkat. Například pokud chcete někoho sportovně založeného, vyrazte do posilovny. Naopak nehledejte potenciální partnery tam, kde je nenajdete – pokud jste spíše domácí typ a chcete někoho, kdo s vámi bude trávit klidné večery doma, pravděpodobně ho nepotkáte v klubu. Navštěvujte proto místa, která se co nejvíce shodují s vašimi zájmy.

5. Neztrácejte naději, poučte se z neúspěchu

Ano, seznamování může být vyčerpávající. Nehodíte ale přece ruce do klína a neřeknete si: „Kašlu na pohovku, budu radši sedět na zemi.“ I kdyby ta, kterou jste chtěli ze všeho nejvíc, byla vyprodaná, nebo kdybyste nenašli takovou, která alespoň z většiny odpovídá vašim představám. Udělali byste si zkrátka jiný plán. Greenbergová zdůrazňuje, že randění je hra čísel. Součástí procesu tak může být absolvování mnoha schůzek, z nichž bohužel ne na všechny budete rádi vzpomínat. Udělejte si analýzu toho, co vás naučily, abyste zjistili, co od partnera chcete a co naopak ne. Pokud za sebou máte sérii špatných schůzek a neuspokojivých vztahů, dejte si chvíli pauzu. Nezapomeňte se pak ale zase vrátit do hry.

Související…

Vtipný, nebo spíš směšný? Aneb když se muž snaží být na seznamce cool
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Wellandgood.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...