fbpx

Celibát už dávno nepatří jen farářům a jeptiškám. Kratší či delší sexuální půst už zkouší i běžní smrtelníci, které například po letech sex nudí. A věřte nebo ne, má to i své výhody

Zveřejněno: 9. 1. 2023

Jihoafričanka Amanda Ndikiová žije v celibátu již osm let. Životní koučka a autorka knihy Stepping into Your True Self je jednou z mnoha osobností, které se v posledních letech rozhodly ze svého života dobrovolně vyřadit sex.

Také Lady Gaga v roce 2010 oznámila, že se na nějakou dobu vzdává sexu, dnes již rozvedený hollywoodský pár Meagan Goodová a DeVon Franklin napsali o celibátu celou knihu nazvanou The Wait a podobné prohlášení učinili před sňatkem v roce 2016 také R&B zpěvačka Ciara a její manžel, hvězda amerického fotbalu Russel Wilson.

Sexuální půst vyzkoušeli i Kourtney Kardashianová s partnerem Travisem Barkerem. „Panebože, bylo to šílené,“ popsala Kardashianová v rozhovoru s Bustle. „Ale vlastně to všechno zlepšilo. Jako když si nějakou dobu nemůžete dát kofein, tak první kafe pak chutná skvěle.“

Ne jen náboženská volba

„Slyšela jsem, jak lidé říkají, že nevypadám jako někdo, kdo může žít v celibátu, že je to škoda nebo že mi ve vagíně vyroste pavučina,“ řekla Amanda Ndikiová v rozhovoru pro jihoafrický magazín Drum. „Jiní předpokládali, že zůstat bez sexu je nemožné a že mám tajné sexuální partnery.“

Celibát je často spojen s náboženským přesvědčením, kdy jsou kněží, mniši anebo svobodní lidé povzbuzováni, aby zůstali cudní. Někdy to však nemá s náboženstvím nic společného a vše souvisí s tím, kde se člověk v určitém okamžiku života nachází.

Sexuální půst vám umožní věnovat pozornost vjemům, vůči kterým jste během času znecitlivěli.

To byl právě případ Ndikiové. Ta zkrátka potřebovala nějaký cíl, řekla magazínu Drum. „Jde o vztah k sobě samému a je nás hodně, kdo jsme na této cestě. Měla jsem v životě prázdnotu, kterou prostě nešlo ničím zaplnit. Byla jsem zlomená a bez životního cíle. Potřebovala jsem duchovní uzdravení, protože nic nefungovalo. Vyzkoušela jsem i alkohol, ale nebavilo mě to.“

Cigarety se jí protivily, stejně tak i kluby. „Mou jedinou životní útěchou byl sex, ale protože jsem neřešila příčinu svých problémů, stal se nakonec i sex zkázou. Můj vztah k němu nebyl zdravý. Celibát se pak stal ozdravným krokem při hledání cíle. Nyní mohu směle říct, že jsem nikdy v životě nebyla tak naplněná a šťastná.“

Sex jako náplast na problém

Když Amanda vzpomíná na své zkušenosti a interakce s jinými ženami, říká, že sex je často používán jako prostředek ke zvládnutí situace. „Sexem jsme se snažily uvolnit frustraci, odmítnutí, zneužívání a bolest. Používaly jsme ho jako únik, abychom se vyhnuly řešení zásadních problémů. Nicméně i po žhavém sexu může člověk zůstat zmatený a s nevyřešenými emocemi,“ dodala Amanda.

K destruktivnímu chování podle ní vede strach z osamělosti a prázdnoty. Celibát však není pro každého, protože vychází z hlubokého duchovního přesvědčení. „Život v celibátu může být náročný, a proto je třeba být o jeho správnosti stoprocentně přesvědčen. Zároveň má hned několik výhod,“ říká odbornice na vztahy a autorka knihy Embracing No Paula Quinseeová.

Bylo to šílené. Ale vlastně to všechno zlepšilo. Jako když si nějakou dobu nemůžete dát kofein, tak první kafe pak chutná skvěle.

„Ty hlavní pochopitelně zahrnují sexuální zdraví – vyhnutí se pohlavně přenosným chorobám, HIV a těhotenství – ale mezi další výhody může patřit schopnost navázat s partnerem kontakt i na jiných než jen sexuálních úrovních. Jinými slovy pochopit rozdíl mezi fyzickou a emocionální přitažlivostí, nebo dokonce zamilovaností.“

„Někdo se také tímto způsobem rozhodne strávit čas spojením se sebou samým a zaměřit se na svůj osobní rozvoj nebo kariéru předtím, než vstoupí do vztahu nebo ze vztahu vystoupí (například rozvod a nový začátek),“ vysvětluje Quinseeová.

Silnější orgasmy i posílení vztahu

Tím ale výčet výhod případného celibátu nekončí. Americká firma Royal vyrábějící kondomy a sexuální pomůcky se na svém blogu ptá: už jste někdy byli několik týdnů bez cukru? Když pak znovu ochutnáte nějakou laskominu, možná si všimnete, že je výjimečně sladká, zatímco před vysazením byste si nevšimli, jak intenzivní chuť vlastně má. Podobně vám sexuální půst umožní věnovat pozornost vjemům, vůči kterým jste během času znecitlivěli. Také může posílit váš vztah, protože navyšuje povědomí o sexu jako takovém. 

Protože jsem neřešila příčinu svých problémů, stal se nakonec i sex zkázou. Můj vztah k němu nebyl zdravý. Celibát se pak stal ozdravným krokem při hledání cíle.

Celibát vám poskytne čas promyslet, které části svého sexuálního života chcete nadále udržovat a které jste naopak připraveni změnit či nahradit. Mnoho lidí si nedokáže najít prostor na to, aby si definovali, co pro ně sex znamená, nebo jak by měl vypadat. Jednoduše řečeno, věci vypadají jinak, když si od nich na chvíli dáte pauzu.

Navíc vzhledem k tomu, že půst nabízí nová uvědomění a pocity se sexem spojené, můžete na jeho konci zjistit, že vaše orgasmy jsou silnější a intenzivnější.

Pokud vám výhody sexuálního půstu znějí lákavě, vyzkoušejte ho! Můžete si zvolit určitý časový úsek, například dva týdny nebo třeba tři měsíce, kdy se sexu záměrně zdržíte. Sami pak uvidíte, jaké výhody vám to přinese. 

 

foto: Shutterstock, zdroj: News24.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...