fbpx

Už žádné trapné ticho. Jak mít skvělé konverzace, které vás vtáhnou? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Podle známé americké moderátorky Celeste Headlee můžete mít úžasný rozhovor s každým. Stačí jen vědět, jak na to. Zde je 9 tipů

Zveřejněno: 20. 12. 2022

Kdysi dobrá rada, držet se při konverzaci bezpečných témat, jako je počasí a zdraví, už vzhledem ke sporům ohledně vakcín a klimatické změny neplatí. Už v roce 2014 přišla agentura Pew Research se studií zaměřenou na 10 000 dospělých, podle níž je americká společnost polarizovaná nejvíc za celou historii. Kde je problém? Celeste Headleeová, která už více než dvacet let pracuje jako moderátorka, se domnívá, že zkrátka neumíme správně komunikovat. „Správná konverzace vyžaduje rovnováhu mezi mluvením a nasloucháním, ale tuto rovnováhu jsme někde po cestě ztratili,“ říká ve své přednášce v Ted talks.

Jedním z důvodů je technologie. Podle výzkumů většina teenagerů upřednostňuje psaní zpráv před mluvením. A když už konverzaci vedeme, máme tendenci ji podle vědců rychle ukončit. Domníváme se totiž, že pokud s někým hovoříme déle než několik minut, náš společník se začne nudit. Studie ale potvrdila, že tento předpoklad je mylný. Pokud konverzovat umíme, naopak si rozhovor s druhým postupem času ještě víc užíváme. „Lidé v průběhu rozhovorů nacházeli více témat k hovoru, než očekávali, a bavili se více, než předpokládali,“ řekl vedoucí studie Michael Kardas.

Říkáte si, že skvělou konverzaci můžete vést jen s pár vybranými jedinci? Omyl. Headleeová mluví s každým, od učitelek v mateřské školce přes politiky, miliardáře až po řidiče kamionů, přičemž s některými z nich dle svých slov bytostně nesouzní a ani je nemá ráda. Přesto s nimi skvělé konverzace vést dokáže. Zde je jejích 9 tipů, jak na to. A nebojte, nemusíte si pamatovat všechny rady. Stačí si vybrat jen pár z nich a ty začít používat. 

1. Nedělejte víc věcí najednou

Odložit telefon a očima sledovat druhého, to je základ. Ale je třeba, aby i vaše hlava byla plně přítomná. „Buďte jen teď a tady. Nepřemýšlejte o té včerejší hádce se šéfem, ani co budete mít večer k jídlu. Pokud chcete z konverzace vystoupit, udělejte to. Ale nebuďte v ní jen polovičatě,“ radí Headleeová.

2. Nepoučujte

Asi si sami vzpomenete, jak vás spolehlivě dokáže odradit „chytrolín“, který zná řešení na všechny vaše problémy, a během řeči vás ani nenechá pořádně domluvit, jen aby už mohl přinést svou vlastní radu či náhled. „Jestli chcete vyjádřit názor bez jakéhokoli prostoru pro reakci, diskuzi či opačný názor, napište blog. Nebuďte předvídatelní, raději vstupujte do každé konverzace s tím, že se z ní můžete něco naučit,“ radí moderátorka. Když půjdete do konverzace s tímto nepředpojatým přístupem, druhý vaše přijetí a otevřenost ucítí a odhalí vám víc ze svého nitra.

3. Používejte otevřené otázky

„Vezměte si příklad z novinářů a začínejte otázky slovy: Kdo, co, proč, kdy, kde nebo jak. Spíše než: Bál ses tam? ptejte se: Jak ses u toho cítil? Protože pak se bude muset dotyčný zastavit a opravdu o tom přemýšlet,“ říká Celeste. Díky tomu pak dostanete i mnohem zajímavější odpověď.

4. Jděte s proudem

Podle Headleeové je důležité během konverzace neulpívat na svých vlastních myšlenkách a nápadech. Všichni známe rozhovory, kdy host mluví x minut a poté se moderátor na něj obrátí s otázkou, která vypadá, že přišla odnikud, nebo už dokonce byla zodpovězena. To znamená, že moderátor asi přestal před dvěma minutami poslouchat, protože ho právě tato „úžasně chytrá“ otázka napadla, a on ji prostě musí říct. „Pokud se vám během konverzace vybaví, že jste tuhle potkali někoho známého v kavárně, nechte to jít,“ radí. 

5. Pokud nevíte, řekněte to

Asi už se vám to taky stalo. S druhým se o něčem bavíte a řeč se stočí na téma, o kterém nemáte ani tušení. Abyste se neztrapnili, hrajete, že víte. Nedělejte to. Nepředstírejte, že o něčem máte přehled, když to tak není. V nejlepším případě stejně vaše konverzace nikam nepovede, v tom horším budete za hlupáka, až dostanete od druhého přímou otázku.

6. Neporovnávejte své zkušenosti se zkušenostmi druhých

„Když řeknou, že ztratili člena rodiny, nemluvte o tom, že i vám se to stalo. Jestli mluví o problémech v práci, nezačínejte o tom, jak vy tu svou nesnášíte. Není to to samé, nikdy. A navíc, konverzace není příležitost k tomu, abychom vyzdvihovali sebe sama, nebo kolik jste si toho vytrpěli,“ zdůrazňuje Headleeová. 

7. Snažte se neopakovat

Taky tak nesnášíte, když vám někdo opakuje určitou věc stále dokola? Ano, působí to nudně a povýšeně. Bohužel my všichni to děláme poměrně často, ať už v práci, či v rozhovorech s našimi dětmi nebo partnerem. Když máme něco zásadního, máme potřebu to připomínat znovu a znovu. Headleeová radí s tímto skoncovat. 

8. Poslouchejte

Kdybyste si měli zapamatovat jednu radu, je to tato. Naprostý základ. „Ani nevím, kolik důležitých lidí prohlásilo, že umění naslouchat je ta nejdůležitější schopnost, kterou můžete rozvíjet.“ I Buddha řekl: „Pokud jsou vaše ústa otevřená, neučíte se.“ „Chápu, že je náročné někomu opravdu naslouchat. Ale pokud to neděláte, pak doopravdy nekonverzujete. Jsou to pak jen dva lidé, kteří vykřikují sotva související věty na stejném místě,“ upozorňuje Celeste. 

9. Buďte struční

Ne, opravdu nikoho nezajímá, jak přesně se jmenovala prateta vaší sestřenice za svobodna, ani v jakém roce jste ztratili svůj první mléčný zub. Ani toto, ani další detaily, které tak pracně dolujete z paměti. Lidé chtějí vědět, kdo jste, co vás trápí, před čím utíkáte a na co se těšíte. Mějte to na paměti, až zase budete s někým hovořit. 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Ted.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...