fbpx

Kérka, která zachrání život? Elektronické tetování mění budoucnost zdravotnictví 1 fotografie
The Earth Chronicles

Co se vám vybaví pod pojmem elektronické tetování? Představy futuristických malůvek v podobě tribalů a draků chrlících oheň můžete rovnou vyhnat z hlavy. E-tetování má zcela jiný účel

Zveřejněno: 18. 12. 2022

Elektronické tetování, známé také jako digitální tetování nebo e-tetování, se v samotném principu příliš neliší od dočasných tetování ze žvýkaček, které si pamatujeme z dětství. Tetování jsme navlhčili, přitiskli na kůži, a pokud jsme ho nesetřeli nebo nesmyli, vydrželo viditelné i několik dní. Zatímco dětská tetování plní pouze dekorativní funkci, e-tetování je mnohem komplexnější záležitostí. Může se totiž stát základním kamenem moderní zdravotnické péče a zachránit nespočet lidských životů.

Epidermální elektronika

Pomocí e-tetování může lékař monitorovat pacientovy životní funkce i další hodnoty a včas tak diagnostikovat případné zdravotní potíže. Krevní tlak, srdeční tep nebo hladina cukru v krvi? E-tetování vám změří prakticky vše, na co si vzpomenete. Nová technologie by také v budoucnu měla aktivně pomáhat pacientům během rehabilitace za použití stimulace svalových kontrakcí. 

Jak to funguje? Nic z toho by nebylo možné bez takzvané epidermální elektroniky. Epidermální elektronické zařízení si lze představit jako velice tenkou a ohebnou gumovou náplast, která se aplikuje na kůži pacienta, podobně jako tetování. Tyto náplasti v sobě ukrývají stejně ohebné elektronické součástky, konkrétně dráty z křemíku o tloušťce několika nanometrů. Na rozdíl od tetování z nálepky, která se na kůži otiskne za pomoci inkoustu a vody, e-tetování se samo dokáže přizpůsobit struktuře kůže pacienta a na daném místě vydrží několik dní.

Propast mezi člověkem a strojem

Fyzikální chemik a materiální vědec John A. Rogers ze Severozápadní univerzity v Illinois se elektronickým tetováním zabývá již od roku 2008. Tehdy založil společnost MC10, která si dává za cíl překlenout ve zdravotnictví propast mezi člověkem a strojem. Toho chce Rogers se svým týmem dosáhnout tak, že elektroniku přizpůsobuje lidskému tělu.

Rogers a jeho kolegové vložili mikroskopické křemíkové drátky do závitů a propletli je tenkými gumovými záplatami. Takto vzniklé cívky mají schopnost se roztahovat, smršťovat a zároveň propojují všechny funkční části zařízení. První takové e-tetování monitorovalo svalovou, srdeční a mozkovou aktivitu. Postupně byli vývojáři schopni technologii rozšířit a sledovat například i průběh těhotenství u žen. Původní modely závisely na kabelovém spojení mezi počítačem a e-tetováním, Rogersův tým ale aktuálně pracuje na vylepšení bezdrátového přenosu i připojení přes Wi-Fi.

Navrátit hlas němým

Jeden ze členů Rogersova výzkumného týmu si aplikoval epidermální elektroniku na vlastní krk a poté ovládal počítačovou hru pouhými slovy. Na všechno, co řekl, virtuální svět obratem zareagoval. Cílem samozřejmě nebylo vytvořit nejbizarnější herní ovladač v dějinách lidstva, ale zkoumat možnosti zachycení svalových pohybů používaných při mluvení. S epidermální elektronikou bude tedy možné navrátit hlas němým, ale ani tím to zdaleka nekončí.

V budoucnosti by to mohlo vypadat následovně: budete si potřebovat nechat změřit mozkové vlny pomocí EEG a místo návštěvy specializovaného pracoviště a podstoupení vyšetření si na čelo „připlácnete“ elektronické tetování poháněné slunečním svitem.

Podobným způsobem lze pomocí této technologie dojít k vylepšení protéz končetin nebo robotických exoskeletů. Blížíme se tedy pomalu do doby, kdy se z lidí začnou stávat kyborgové a rozdíl mezi člověkem a strojem pomalu vymizí?

Co bude dál?

Rogers věří, že jeho výzkum povede ke zdokonalení prevence a identifikace nemocí, a tím pádem k eliminaci velkého množství prováděných chirurgických zákroků.

V blízké budoucnosti by to v praxi mohlo vypadat následovně; budete si potřebovat nechat změřit mozkové vlny pomocí EEG a místo návštěvy specializovaného pracoviště a podstoupení vyšetření si pouze na čelo „připlácnete“ elektronické tetování poháněné slunečním svitem. E-tetování zaznamená vaše životní funkce a data přenese do externího zařízení. Všechnu potřebnou energii přitom načerpá ze slunečního svitu.

Místo v ordinaci lékaře tak můžete čas strávit třeba na pláži, což většině z nás bude určitě připadat jako mnohem příjemnější řešení. To je však stále pouhá špička ledovce, kterým elektronické tetování je.

foto: The Earth Chronicles, zdroj: How Stuff Works

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...