fbpx

Spolu s oslavou sklizně v období bohyně Živy oslavujeme i plodnost země a ženskou schopnost dávat život

Zveřejněno: 8. 7. 2019

Ze stromu jsem rychlým škubnutím utrhla šťavnatou broskev. Její šťáva mi stéká po bradě, kape na šaty a rychle se vsakuje do země. Jsem zralou ženou na vrcholu a sklízím první plody svojí práce. Jsem životodárnou silou, jsem krví ve tvých žilách a mízou v útrobách stromů. Jsem tou, která dává životu smysl a nabádá tě k tvoření. Jsem ztělesněním hojnosti a blahobytu. Bohatstvím, na které je každá banka krátká. Jsem nezachytitelná, a přitom všudypřítomná. Najdeš mě v něžnosti úsměvu, mateřské náruči i laskavém pohlazení. Jsem zvyklá spíš dávat než brát. Jenže co s tím vším, když láskou přetékám?

Nedala jsem příliš? Občas v té radosti z dávání zapomínám na sebe a proberu se až na konci svých sil. Tak takhle ne, musím se zastavit a doplnit energii. Stačí mi chvilička. Hlavně se úplně nevyčerpat. Protože kdo by tu pak pro mé děti zbyl? A kdo by se spolu s nimi radoval z další úrody? S vděčností děkuji matce zemi za její dary. Děkuji za hojnost a za to, že mám schopnost plodit. Děkuji, že tady mohu být. Pro radost svou i svých blízkých.

Tak tohle jsem JÁ. A tak trochu i ty. Říkají mi Živa.

Životodárná síla

Bohyně Živa mezi nás přichází v létě. Jde o slovanskou bohyni plodnosti, úrody a života, bohyni-matku spojenou s první sklizní. Přináší s sebou ohromné kvality, kterými jsou štědrost, vděčnost, hojnost, plodnost a vše, co se týká mateřství. Jejími klíčovými tématy jsou těhotenství, porod, kojení a výchova dětí.

Kdykoli pak cítím nedůvěru v sebe samu v otázkách, které se týkají těhotenství nebo mateřství, případně když mému životu chybí hojnost, mohu požádat o pomoc právě bohyni Živu. Živa je totiž dávajícím aspektem bohyně matky. Tou rodící, kojící a dávající. Matka ze svého těla dává dítěti mléko, což je na jednu stranu hodně vyčerpávající, ale na stranu druhou je to jedna z nejkrásnějších věcí, co se svým tělem může žena dělat.

Dopřávám si dostatek spánku? Kvalitní jídlo? Potřebuji víc času pro sebe, s kamarádkami, se svým mužem nebo se svými dětmi?

Mateřství jako takové je obdobím plným dramaticky rozličných pocitů. Může být časem plným lásky a radosti, ale také obdobím, kdy je pro ženu velice snadné dostat se do depresí a na absolutní hranice svých sil. A právě v tomto čase nám bohyně Živa připomíná, jak důležité je nezapomínat samy na sebe, a že máme totéž, co dopřáváme našim dětem, potažmo celému světu, dopřát i samy sobě. Hýčkat se a dopřát sama sobě to, co potřebuji. Dopřávám si dostatek spánku? Kvalitní jídlo? Potřebuji víc času pro sebe, s kamarádkami, se svým mužem nebo se svými dětmi? Stanovila jsem si pevné životní mantinely, které mi dodávají sílu a výživu, abych já mohla vyživovat dál?

Hodnota mateřství

Spolu s oslavou sklizně v období bohyně Živy oslavujeme i plodnost země a ženskou schopnost dávat život. Můžeme nějakým způsobem vyjádřit úctu k důležitým, hodnotným a často velmi náročným mateřským činnostem, které se ne vždy setkávají s tou úrovní respektu, úcty a přisuzované hodnoty, jakou by si zasloužily. V okamžiku, kdy pak pomyslně uctíváme bohyni Živu, můžeme uctít i mateřský aspekt bohyně jak v nás samých, tak i v jiných matkách.

Když se na otázky spojené s hodnotou primárně ženských činností podíváme celospolečenskou optikou, zjistíme, že pečující povolání, jakými jsou například sestřička, vychovatelka v jeslích nebo pečovatelka o staré lidi, často nejsou adekvátně ohodnoceny ani po finanční stránce. Přitom jde o jedny z nejzáslužnějších poslání, kde je důležitá právě mateřská kvalita péče o ty nejzranitelnější, malé nebo staré, kteří se sami o sebe nedovedou postarat, a kde je nejvíc potřeba právě vyživující a pečující přístup. V důsledku toho často matka-pečovatelka sama nemá dostatek výživy, aby měla ostatním z čeho dávat, a vyhoří. 

Forbes spočítal, jaký plat by dostala matka, kdyby se počítala časová a kompetenční náročnost jejích činností a vycházelo se přitom z tradičních tržních sazeb. Výsledná částka byla téměř     115 000 dolarů ročně.

Co se týká uznání těchto kvalit, měly bychom jako ženy začít samy u sebe. Uznat hodnotu sebe samých jako matek, začít si samy sebe v těchto rolích vážit, ocenit hodnotu ženské péče o rodinu, zkrášlování prostoru, ocenit hodnotu domácích prací a mluvení s lidmi o tom, jak se cítí. Ocenit tyto kvality v sobě i v jiných ženách, abychom pak jako společnost mohli dojít k tomu, že pečující, ženské hodnoty budou uznány jako rovny těm výkonovým, většinou mužským.

Právě skrze bohyni Živu se můžeme podívat samy na sebe a zeptat se: Co já osobně považuji z těch svých ženských, pečujících, vyživujících rolí za samozřejmost? Pracuji na hlavní pracovní poměr, ale do toho mám druhý full time, ve kterém se starám o domácnost, o rodinu, žehlím, peru, opečovávám děti, do toho se snažím o rodinnou pohodu a pěkně zařízený byt. Je tohle všechno vůbec něco, co mi dělá radost? Za co mi někdo poděkuje? Forbes spočítal, jaký plat by dostala matka, kdyby se počítala časová a kompetenční náročnost jejích činností a vycházelo se přitom z tradičních tržních sazeb. Výsledná částka byla téměř 115 000 dolarů ročně. I když ono vyjádření penězi není dostatečné, jde o projev úcty, kterou by tyto role a tato péče měly mít, od rodinných příslušníků, od širšího okolí, ale samozřejmě v prvé řadě od nás samých.

Svátky a atributy

Z lingvistického hlediska v samotném jméně bohyně Živy nacházíme základ pro slova život, výživa, živit. Představuje tedy vše, co nám život dává, co nás podporuje a vyživuje. Čiší z ní obrovská radost, plodnost a vitalita. Patří k ní vše, co se týká bohaté a plodné úrody.

Vděčnost za současnost je klíčem k větší hojnosti v budoucnu, ke štěstí a k opravdové životní spokojenosti.

Jedním z jejích atributů je roh, který je od pradávna symbolem hojnosti. Partnerem Živy je rohatý bůh podsvětí Veles. Mezi její další symboly pak řadíme klasy, životodárné mléko a vše, co je spjaté s bohatou úrodou, jako třeba zlatá pole pšenice nebo kukuřice. Je spojována se svátkem, který se slaví v období kukuřičné sklizně, u nás je známý jako dožínky, v keltských zemích pak jako Lammas

Vděčnost

K bohyni Živě se váže ještě jedno velké téma, a tím je vděčnost za vše, co máme. Protože ať je úroda, kterou právě sklízíme, jakkoli hojná, pořád nás živí a umožňuje nám přežít. Poděkujme tak za sklizeň, za výživu, za rodinu, za zdraví, za tělo, vyjádřeme vděčnost za přístřeší a bezpečí společnosti, ve které žijeme.

Související…

Bohyní května je Lada. Spanilá bohyně lásky, sexuality a partnerství
Klára Ponczová

Vděčnost za současnost je klíčem k větší hojnosti v budoucnu, ke štěstí a k opravdové životní spokojenosti. Někdy stačí jednoduchá změna myšlení z "Máme, co chceme" na "Chceme, co máme". Právě v tomto období si tak můžeme připomenout hodnotu svých mateřských a vyživujících schopností a podívat se očima plnýma vděčnosti na sebe, na svůj život a na vše kolem nás.

Na přípravě článku se podílela a svými odbornými znalostmi přispěla Lilia Khousnoutdinová. 

foto: Ieva Ozola, zdroj: Lilia Khousnoutdinová

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...