fbpx

Zveřejněno: 29. 12. 2017

Zeptali jsme se předních manažerů a investorů, co nejzajímavějšího přečetli v tomto roce a jakou knihu by doporučili ostatním. Zajímalo nás také, jaký mají systém pro převádění poznatků získaných při četbě do praxe a jaké nástroje využívají pro vlastní rozvoj. Inspirace do nového roku nabízejí naše osobnosti víc než dost. Dáte na jejich doporučení?

Jan Zadák, investor do startupů, bývalý globální viceprezident Hewlett-Packard

zadak jan

Letos jsem měl na knížky konečně trochu víc času než v letech předchozích. Z těch nejzajímavějších, na které se letos dostalo, bych jmenoval „Uspořádání světa“ od Henryho Kissingera, „Blockchain Revolution“ od Dona Tapscotta a Alexe Tapscotta, „Thank you for being late“ od Thomase Friedmana a „Technology vs. Humanity“ od Gerda Leonarda.

Doporučil bych vlastně každou z výše uvedených knih. Globální přehled Henryho Kissingera je unikátní. Blockchain je revoluční inovací. Thomas Friedman navazuje na svoji skvělou knihu „The world is flat“ a Gerd Leonard se ve své knize zaobírá stinnými i světlými stránkami technologických inovací a jejich dopadem na lidstvo.

V knihách si hodně podtrhuji, vlepuji trvalé značky, dělám si často výpisky a k mnoha z nich se často vracím. Snažím se využít každého dne a každé příležitosti nebo formy, abych se něco nového naučil, dozvěděl, něco nového pochopil nebo něčemu novému porozuměl.

Petr Šídlo, ředitel Direct People

sidlo direct

Letos byl na knížky dobrý rok, výběr těch nejzajímavějších není jednoduchý. Například „Kostkař“ od Luka Rhineharta mě dovedl k zamyšlení nad vlivem neuvědomovaných přesvědčení a stereotypů, které nás vedou po úzkokolejce života.

„Když Nietsche plakal“ od Yaloma Irvina je skvěle napsaný exkurz do historie psychoterapie a lidské duše zároveň. Fenomenálně napsaná a vyzdrojovaná práce „Psychology gone wrong“ od Tomase Witkowskiho velmi přesvědčivě dokládá všechny podvody a chyby psychologie, a to počínaje již Freudem. Kniha přesvědčivě dochází k závěru, že psychologie v nejlepším případě neuškodí.

Svěží dílko (alespoň v první polovině) je „Monetizing innovation“ od Madhavana Ramanujama, které přináší nový důraz na kvantifikaci ceny/hodnoty již v úvodní fázi inovačního procesu jako klíčového předpokladu pro pozdější úspěch. Perfektní doplněk ke „Customer Developmentu“ od Steva Blanka.

Všem bych určitě doporučil „Kostkaře“, je to zábavné a přitom posouvající. Každému, koho zajímá kritické myšlení a psychologie, pak „Psychology gone wrong“. Byť místy rozvláčnější, zcela vám změní pohled na tento fascinující obor.

Osobně mám jednoduchou databázi organizovanou podle témat, do kterých si ukládám texty a výpisky (ideálně přímo z elektronické čtečky). Pak používám fulltext vyhledávání pro dohledání, když potřebuji.

I získávání poznatků z externích zdrojů je důležité, ale došel jsem k přesvědčení, že mnohem důležitější je sebereflexe a zvědomění si vlastních otázek a úzkých hrdel, které dává v kontextu aktuálních životních priorit smysl „rozvíjet“. Koncentrace přináší úspěch. Ale toto objevování je často těžké, protože „nevím, co nevím“. A tak pomáhá kouč, diskuse s blízkými a přáteli, pozornost k vlastním emocím, tužka a prázdný papír.

Zbyněk Frolík, zakladatel a generální ředitel Linet

frolik

Knihy skoro nečtu. Mám mnoho jiných zájmů, a tak mi čas na čtení nezbývá. Knihy si občas koupím či dostanu, ale čekají v knihovně na svůj velký den.

Jediné, co jsem v poslední době přečetl, a to s velkým zájmem, je knížka Andreje Babiše „O čem sním, když náhodou spím“.

Lukáš Sedláček, spoluzakladatel a ředitel ELAI

lukas sedlacek

Přečetl jsem a asi nejvíc mě zaujala kniha „Zero to One“ od Petra Thiela. Startupové podnikání mě zajímá, a to i proto, že se ženou jeden startup vedeme. Tato kniha je opravdu zajímavá a přínosná, autor v ní mimo jiné tvrdí, že stojí za to vytvářet pouze startupy s ambicí vytvoření dominantního postavení v globálním světě. Zároveň ukazuje, jak úspěšné startupy jako Google, Amazon či Apple měly od počátku propracovanou a dlouhodobou strategii růstu a stále uvažují strategicky desítky let dopředu. Takovéto globálně ambiciózní a strategické uvažování by prospělo nejen českým startupům, ale i firmám a samozřejmě státní správě.

Doporučil bych právě tuto knihu od Petra Thiela. Pokud máte zájem o lehčí žánr, tak jsem s chutí četl přes léto fantasy od Patricka Rothusse  „Jméno větru“. Když je kniha zajímavá a osloví mne, zní mi neustále v hlavě a ovlivňuje mé uvažování. Systém převodu do praxe mám tudíž spíše volný...

Pro vlastní osobní rozvoj mi slouží především četba a absolvování našich workshopů. Nikdy jsem nebyl moc typ na školení, ale naše lektory a jejich sdělení si skutečně užívám. Každý by si měl alespoň jeden workshop s našimi profesionály zažít, každá minuta za to stojí. 

Tomáš Peťovský, generální ředitel Uber ČR a SR

ubertomaspetkovsky

Dlouhodobě mám rád (auto)biografie ze sportovního prostředí. Mám totiž za to, že úspěch ve sportu a v byznysové sféře mají mnoho společných parametrů –  vytrvalost, zarputilost, týmová hra či jasná strategie. Zajímavé tituly, které jsem přečetl tento rok, byly Emil Zátopek a ze zahraničních Steven Gerrard či André Agassi. Tyto knížky představují zajímavé a různorodé příběhy lidí, kteří se během své kariéry museli vypořádat s různými výzvami, nikdy se nevzdali a vždy se dokázali agilně přizpůsobit změnám.

Už za klasiku se dá označit knížka od nositele Nobelovy ceny Daniela Kahnemana „Myšlení rychlé a pomalé“. Je to jedna z těch knih, které můžete číst opakovaně, a vždy, když si ji přečtete, změníte pohled na sebe i na věci okolo vás. Jsem si jistý, že se k ní bude každý vracet a čerpat z ní do budoucnosti.

Aby se člověk neustále zlepšoval a vzdělával, musí mít jasný systém a dodržovat konzistentnost. Z každé knihy si vypisuji a zaznamenávám zajímavé citáty, věty či myšlenky. Následně si je v přesné periodicitě, zhruba 2–4 týdny, vložím do kalendáře a poté v konkrétní den reflektuji, zda a jak se mi podařilo tyto myšlenky realizovat anebo použít v praxi.

Knížky, audioknihy, online vzdělávání (coursera, udemy) či odborné workshopy a konference představují v dnešní době základ samovzdělávání a rozvoje. Ve světě sociálních médií je každý „one click away“ a možnosti najít si zkušeného mentora na druhém konci světa nebyly nikdy tak dostupné. V poslední době mě také velmi zaujal program Singularity University.

Daniel Franc, Global Program Manager, Google

dlbuxkfw

Nejzajímavější kniha? Rozhodně „The End of Time: The Next Revolution in Our Understanding of the Universe“. Radikální kosmologická úvaha o tom, že čas je iluze, kterou jsme si vytvořili pro zjednodušení světa, ale nechali se jí úplně omámit. Autor si pomáhá nespočtem fyzikálních a matematických důkazů, a přestože rozhodně patří k vědecké minoritě, člověka to hodně občerství. Když už si najdu čas na čtení, tak chci být radikálně zasažen nad rámec dění „tady a teď“ v mém oboru a to knížky tohoto typu umí.

Často se mě lidé ptají na nějakou knihu „o Googlu“. Je jich k mání až moc, ale coby insider mohu s lehkým srdcem doporučit především „Nová pravidla“ (Work Rules) od bývalého šéfa People Ops Googlu Laszlo Bocka. Na rozdíl od jiných knížek buďto zvenčí, a proto neúplných, nebo zevnitř, ale někdy prezentujících naši realitu příliš „narůžovo“, popisuje věci, jak skutečně jsou, a zároveň způsobem, který může přinést inspiraci i lidem z úplně jiných firem.

Hodně si podtrhávám v Kindlu a čas od času si tyto poznámky snažím projet znova. Inspirují mě hlavně konference a workshopy s lidmi z praxe, v menší míře odborná periodika, občas i YouTube videa. Když je čas na knížku, tak je to luxus.

Petra Hrušková, ředitelka náboru pro region EMEA, Google

petra hruskova

Bavila mě kniha „Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci“ od historika Yuvala Noah Harariho. Fascinující vyprávění o tom, jak jsme se dostali tam, kde jsme teď. Tahle knížka mi pomohla ujasnit si spoustu věcí o dnešním světě i o mně samotné. Dvě knížky doporučuji, kudy chodím. „Zázračné ráno“ od Hala Elroda a „Čtyřhodinový pracovní týden“ od Tima Ferrisse. Obě mi změnily život. Víc říkat netřeba.

Mám velice jednoduchý systém. Vše, co mě v knihách zaujme, si zapisuji a snažím se vědomě zapracovávat do denního života. Jedině prostřednictvím vytvoření nového návyku můžeme nové znalosti opravdu uplatnit. Také o knihách, které čtu, ráda diskutuji s rodinou, přáteli a kolegy. Hodně to pomáhá proměnit teorii v praxi.

Ráda bych četla víc, ale času, kdy si můžu v klidu sednout, je málo. Proto jsem se dala na audioknihy, které poslouchám v autě a v letadle. Skvělé jsou také podcasty. A YouTube je plný výborných videí od mých osvědčených virtuálních mentorů, jako jsou třeba Tim Ferriss nebo Tony Robbins. 

Renata Mrázová, globální ředitelka Nationale Nederlanden Group

renata mrazova 2

Knihy jsou mou vášní a během každého roku jich přečtu desítky. Ani rok 2017 nebyl výjimkou. Zmíním alespoň dvě. Eva Schloss a „After Auschwitz“. Neuvěřitelná kniha, kterou napsala nevlastní sestra Anny Frankové. Je to příběh dívky, kterou v 15 letech zatkli nacisté a poslali ji do Auschwitzu. Kniha popisuje neuvěřitelně silný příběh plný odvahy, odhodlání, lásky a vnitřní síly, který svými emocemi zaujme každého.

Eva, společně s nevlastním otcem, který byl otcem Anny Frankové, věnovala svůj život po válce odkazu své nevlastní sestry a dalším Židům, kteří holocaust nepřežili. Díky jejímu životnímu odhodlání se stal odkaz Anny Frankové známým po celém světě.

Druhý titul, který mě velmi zaujal, je kniha od známého Guye Kawasakiho, jejíž podtitul zní „The Art of Changing Hearts, minds, and Actions“. Kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem. Velmi praktická, nádherně napsaná. Ukazuje kouzlo úžasného nastavení motivujícího prostředí ve firmě tak, aby z toho vytěžili ti pro firmu nejdůležitější, totiž její zákazníci.

Doporučila bych knihu „The busy Executive Diet – how to achieve your ideal weight, sharpen your brain and balance your mind“ od Gabrielly Kindertové. Gabriella je má kolegyně, která pracuje v NN Group, žije v Nizozemsku a pochází z Maďarska. Je velmi zajímavou osobností, protože kromě své úspěšné kariéry v investičním bankovnictví je rovněž úspěšnou spisovatelkou. Napsala dvě knihy, které se dobře prodávají na Amazonu. Knihu, kterou doporučuji, napsala na základě vlastních zkušeností s tím, jak skloubit velmi náročnou kariéru s rodinou a zůstat sama sebou. Kniha obsahuje mnoho praktických návodů, jak se udržet fit, a to jak fyzicky, tak psychicky. Vřele doporučuji.

Knihy jsou pro mě inspirací, řada poznatků mi zůstává v hlavě a snažím se s nimi pracovat, ale také si řadu věcí vypisuji, abych na ně nezapomněla. Mnoho úryvků si i fotím. V poslední době jsem přišla na chuť také audioknihám, které poslouchám buď při jízdě autem, nebo při častém létání. Je tam výhoda, že se člověk může k různým pasážím často a velmi jednoduše vracet.

Snažím se využívat jakékoli možnosti, přes které se dozvím nové informace a získám nové zkušenosti. Takže hodně čtu, sleduji internet, sociální média, čtu časopisy, noviny, chodím na různé semináře, workshopy a konference. Ale hlavně se snažím být hodně v kontaktu s lidmi a poznávat lidi nové a nové, protože ti jsou pro mě největším zdrojem inspirace.

Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB

profimedia 0294045616

Vyberu „Brief history of nearly everything“ od Billa Brysona. Skvělá kniha, která vyzobává z vědy to zajímavé a fascinující. A taky bych tuto knihu doporučil. Stále si píši poznámky, mé knihy jsou po přečtení celé popsané, podtrhané a se sticker notes. Můj profesor filosofie Milan Machovec nám říkal: pokud chcete knihu číst jen jednou, nečtěte ji vůbec.

Hodně sleduji přednášky na YouTube, je tam skoro vše. Od Junga přes ekonomické přednášky ze špičkových škol až k debatám o kvantové teorii. Vše sleduji zadarmo a v pohodlí mého domova. Moc nechápu, proč lidi vůbec ještě koukají na ty kraviny, kterými se nás snaží krmit televize. Ve vědě se děje tolik zajímavého! Pak mě také inspirují debaty s přáteli, pochopitelně u piva, většinou. Občas dělám u sebe doma tematické bytové semináře na různá témata, od básní až po matematiku.

Petr Šmíd, šéf B2C marketingu pro střední a východní Evropu, Google

google petrsmid fullres 2

„Homo Sapiens: brief history of humankind“ (v češtině Sapiens - Úchvatný i úděsný příběh lidstva). Je to kniha, která krásně a jednoduše vysvětluje, proč lidstvo dnes funguje, jak funguje, a hlavně vybízí k zamyšlení nad tím, jak žijeme. Nehoníme se příliš za věcmi, které mají pomíjivou hodnotu? Vykořisťujeme tento svět? Je „pokrok“, kterého lidstvo dosahuje, krok k naší větší spokojenosti? Navazuje na ni kniha „Homo Deus: brief history of tomorrow“, která podobným způsobem vypráví o budoucnosti.

Určitě bych doporučil přečíst trilogii od Jaroslava Kmenty „Kmotr Mrázek“, která je jednak solidní detektivkou, ale hlavně mluví o době, která formovala náš stát, a o zákulisních hráčích, kteří v ní působili. Druhá kniha, kterou bych doporučil, je „Physics of the future“ od fyzika Michio Kaku. Velmi zajímavě a jednoduše pojednává o vědeckých objevech, jež nám změní život v příštích sto letech.

Pro mě je důležité, abych měl všechno na jednom místě, protože existuje tolik zdrojů informací. Proto jsem si zaprvé koupil Kindle, na kterém čtu většinu knih, co nejsou jen pro zábavu, ale chtěl bych si z nich něco poznamenat. Tam si pak označím kapitoly, které mě zajímají. Současně jsem pro čtení zpráv začal používat aplikaci Feedly, pomocí níž můžete mít všechny zprávy z různých zdrojů v jednom „feedu“, a taky si uložit nebo nasdílet ty, které chcete.

Pro svůj vlastní rozvoj se předně snažím dělat na projektech, ze kterých se něco zajímavého naučím, a pokud možno do nich začlenit nějaký „učící“ prvek. Například inovativní výzkum trhu, testování různých verzí marketingové kampaně a podobně. Dále je to kombinace předávání znalostí a zkušeností dalším, protože člověk se nejlépe něco naučí, když to sám učí.

Snažím se také jednou až dvakrát do roka jít na nějaký větší trénink, který trvá minimálně několik dní, a také jsem začal spolupracovat s koučkou, jež mě pomáhá nasměrovat na ty nejdůležitější věci. Zároveň je to motivace každé dva až tři týdny se sebou něco udělat. Pokud jde o čtení odborných publikací, tam cítím trochu dluh. Jestli někdo v této rubrice bude mít zajímavý systém, jak pravidelně číst dobré věci, tak se rád přiučím.

foto: Shutterstock, Profimedia, ELAI, Czechoslovak Leaders, Touchit.sk, archiv, zdroj: ELAI

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...