fbpx

Zveřejněno: 17. 11. 2017

Vše, co děláme, každé naše rozhodnutí, má vliv na naši budoucnost. Zákon akce a reakce se jednoduše nedá obelstít. A pokaždé, když se rozhodneme pro něco, co je v rozporu s naší skutečnou touhou, se vzdalujeme svému životnímu cíli a dusíme i svou jedinečnou vnitřní sílu. Přestože rozhodování nám často činí potíže, existují způsoby, jak si ho ulehčit.

Víte, jak poznáte, že se vzdalujete sobě samotným? Je to pocit nepohodlí, bolesti, smutku, zármutku, frustrace, také vztek a agresivita. Autorka knihy Správné otázky Debbie Ford tvrdí, že životní krach je výsledkem hrstky chyb, které opakujeme den za dnem a často se jen sami před sebou schováváme místo toho, abychom si na svá rozhodnutí a život posvítili. Žijeme povrchně a plytce.

Výlet do sebe sama

Ve svém díle však nabízí poměrně jednoduché řešení. Pokaždé, když budete stát před důležitým rozhodnutím, zodpovězte si některé z níže uvedených otázek, které vám ukážou, zda to, co se chystáte udělat, je pro vás správné.

Důležité je například zamyslet se nad tím, zda věc, kterou se chystáte udělat, je něco, na čem máte opravdu svůj zájem, nebo se spíše chcete zavděčit druhým. Už od malička jsme vychováváni metodou odměn a trestů, proto je většina z nás závislých na určité formě pochvaly či uznání. Je tedy jednoduché sklouznout ke snaze udělat radost spíše druhým než sám sobě.

shutterstock 492416842

Správně položené otázky vám ulehčí rozhodování

Nejlepší varianta

Dál je důležité si zodpovědět, zda je daný čin aktem víry a lásky nebo spíše strachu. Rozhodnutí, která činíme spíše kvůli svým, často neopodstatněným obavám, se většinou ukazují jako nesprávná a oddělují nás od naší opravdové cesty. Ptejte se sami sebe dál, zda vás daná volba posílí či oslabí, zda přinese dlouhodobý užitek, nebo jen krátkodobé uspokojení a jestli vás dovede o krok blíž k vaší vysněné budoucnosti, nebo vás spíše uvězní na mrtvém bodě.

Tyto a další podobné otázky uvedené v knize vám pomohou s menšími i velkými životními rozhodnutími, jako je například nová pracovní nabídka či začínající vztah. Právě díky nim celou věc lépe procítíte a zjistíte, jak moc praktické či nepraktické je to, co se chystáte udělat, a jaké důsledky ono rozhodnutí bude mít pro vaši budoucnost. Pamatujte, že pokud děláte něco s pocitem porážky, sebesabotáže, nebo je to výsledkem strachu, patrně to do budoucna nepřinese nic dobrého. Naopak zjištění, že chcete něco udělat pro radost sám sobě, nikoli z touhy zavděčit se druhým, vás může uchránit budoucího zklamání.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...