fbpx

Zveřejněno: 1. 11. 2017

V prostorách broumovského kláštera, kde 6. a 7. listopadu proběhne už tradiční konference Broumovské diskuse, se bude letos hovořit hlavně o Vizích vzdělanosti. Setkání otevře panel prezidentských kandidátů, kteří představí své vize v tomto zásadním odvětví v českém a evropském kontextu. Druhý den konference čeká účastníky diskuse s dalšími osobnostmi. Co o české vzdělanosti říkají?

Původní trojice prezidentských kandidátů se v mezičase rozrostla na pět. Kromě Jiřího Drahoše, Michala Horáčka a lékaře Marka Hilšera dorazí do Broumova i bývalý diplomat a šéf agentury STEM Pavel Fischer i bývalý šéf představenstva Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Prezidentským kandidátům patří pondělní panel, v úterý pak promluví přední čeští experti na školství a vzdělávání. 

"Chceme, aby se v Broumově setkaly zajímavé osobnosti na jevišti i v publiku. Proto zveme do auditoria všechny, kteří o vzdělávání přemýšlí, ať už jsou to studenti, rodiče, učitelé, politici, podnikatelé, zkrátka všichni, které téma zajímá,“  říká koordinátorka konference Hana Valentová.

klasterni zahrada i. preview

Pokud někoho téma vzdělávání vyčerpá, může se třeba projít klášterní zahradou

O vzdělání z praxe i z nadhledu

V úterý o vzdělávání z praxe či z nadhledu promluví celkem šest osobností. "Vzdělávání musí být propojeno s etickou výchovou," tak zní téma přednášky vědkyně a pedagožky Heleny Illnerové. Vydavatel Přítomnosti, lékař a pedagog Martin Jan Stráský přemýšlí o možnostech vzdělávání v dnešním globálním a přetechnizovaném světě. Je dnešní lidský mozek vůbec schopen se „vzdělávat“? bude se ptát ve svém vystoupení.

Na podobné téma se bude ptát i zakladatel a ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl, jehož přednáška má název "Jak vzdělávat děti ve světě, v němž je změna trvalým stavem". Profesorka politologie z pražské VŠE Vladimíra Dvořáková vystoupí s tvrzením, že "brzdou kvality našeho vzdělávání je podceňování didaktiky". Spoluzakladatel informačního centra o vzdělávání EDUin, bývalý novinář a současný dramaturg a scénárista Tomáš Feřtek připomene, že "cesta, jak proměnit školy v ČR, je známá a ověřená".

Smysl kultivované debaty

"Na konferenci ctíme pravidla demokratické diskuse – věcnost, otevřenost, zdvořilost, poctivost a trpělivost. Možná to na první pohled zní jako fráze, ale když se zamyslíte, zdali takto umí diskutovat třeba naši politici, je zřejmé, že umění skutečné diskuse se máme co učit. Rádi bychom ukázali, že kultivovaná debata má smysl,“ doplňuje Hana Valentová. 

Na odbornou diskusi v úterý 7. listopadu ještě zbývá pár volných míst. Pokud se chcete do debaty zapojit, je třeba se do 3. listopadu registrovat na www.broumovskediskuse.cz

foto: Archiv Broumovské diskuse, zdroj: Agentura pro rozvoj Broumovska

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...