fbpx

Zveřejněno: 2. 6. 2017

Když skončí kariéra aktivního sportovce, je to jako vjet velkou rychlostí do jednosměrky. Jak takovou situaci zvládnout? O pádech i vzestupech, ale i o tom, jak vést děti ke sportu, se v rozhovoru s koučem Marianem Jelínkem rozpovídal bývalý fotbalista a nynější trenér Verner Lička. 

Nikdy nepřemýšlel nad budoucností, do jaké situace ho život dostane, až nebude moci udržet tempo s vrcholovým sportem. Když mu skončila smlouva ve francouzském Calais, byl to pro něj impulz k tomu, aby začal plánovat, co dál. „Přiznám se, že to bylo složité období, kdy jsem poslal celou svoji rodinu do Čech, aby počkali, než si najdu práci, a pak se mohli znovu vrátit zpátky,“ vzpomíná Verner.

Tam se projevila jeho vnitřní síla, když se ocitl sám mimo domovinu a jeho nejbližší se mu snažili najít jakékoliv zaměstnání. Verner však, jak sám přiznává, funguje ideálně v krizích, kdy ze sebe dokáže vydat to nejlepší, a naopak v období úspěchu se „uhnízdí“ v komfortní zóně a jeho motivace není tak velká. Proto se i tato situace obrátila k lepšímu a zde se započala i jeho trenérská dráha.  

licka 1

Marian Jelínek s Vernerem Ličkou v krásných prostorách vítkovické Bolt Tower.

A co by doporučil začínajícím sportovcům? Důležitá je podle něho výchova k aktivnímu životu. Sportovec by měl touto činností trávit ideálně kolem čtyř i pěti hodin denně. Základ je ve správném životním stylu. Rodičům pak radí, aby děti správně vychovávali, ale neprojektovali do nich své ztracené ambice. Je třeba potomka nejdříve nadchnout, ale i naslouchat tomu, co ho baví, a vnímat jeho přání. Teprve pak ho můžeme vyslat na tu správnou cestu. Ne každý kluk chce být fotbalista a ne každá dívka primabalerína. „Myslím si, že Jarda Jágr také kdysi přišel na hokejový stadion, třeba s tátou, a tam ho to chytlo,“ říká s úsměvem Verner. 

Za poskytnují prostor k nátáčení děkujeme vítkovické Bolt Tower.

 

Sledujte i další díly pořadu:

Sonda do sportovcovy duše: Martin Doktor

Sonda do sportovcovy duše: Zbyněk Irgl

Sonda do sportovcovy duše: Jan Micka

foto: archiv

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...