fbpx

Zveřejněno: 29. 8. 2017

Vydejte se s námi na impresionistický trip plný fantazie, barevných, jasných výjevů, ale také psychóz a bláznovství. Dejte lidský mozek pod mikroskop a zjistěte, jak se cítí lidé na LSD. Teď už to nemusíte zkoušet na vlastní kůži, stačí, když budete číst dál.

Výzkumníci z Královské univerzity v Londýně využili tři různé techniky – arteriální spinové značení, magnetickou rezonanci a magnetoencefalografii – aby změřili a porovnali funkční spojení uvnitř mozkových sítí, mozkových vln a průtoku krve u účastníků na LSD a v normálním stavu. Ti na drogách vnímali svět fundamentálně rozdílným způsobem. Jejich pozorovací schopnosti už nebyly omezovány vizuální částí mozku. Místo toho se do jejich vjemů zapojila jiná centra, a to dokonce i v případě, kdy měli testovaní oči zavřené.

„Pozorovali jsme změny v mozku, které naznačují, že dobrovolníci viděli i se zavřenýma očima – viděli ale věci ze své představivosti, ne z venkovního světa,“ vysvětlil jeden z vědců Robin Carhart-Harris.

Část dobrovolníků dostala jenom placebo. Přístroje ukázaly, že se aktivně zapojila asi čtvrtina jejich mozku. U jedinců, kteří si vzali LSD, byl v aktivním procesu téměř celý mozek. Jednotlivé jeho oblasti, které si obvykle nevysílají signály mezi sebou, se najednou propojily.

lsd shutterstock 656840416

Díky LSD může člověk zažít euforický pocit, ale pokud se dostaví "špatný trip", počítejte s tím, že se ocitnete na pokraji bláznovství.

Jak se cítíte na LSD

„Jednoduché věci vám znovu připadají vzrušující a přináší vám obrovskou radost. Během svého posledního tripu jsem se zasekla na ‚svých barvách‘ (tím myslím fixy) a znovu jsem mluvila a cítila se jako malé dítě. Můj manžel si dal několik bublinkových koupelí, zatímco já jsem si malovala s vodovkami a navlékla na sebe spoustu zářivých náramků. Jo, rozhodně jsem byla znovu jako dítě,“ popsala svůj zážitek s drogou Coreylions na sociální síti Reddit.

Účinky LSD se liší případ od případu a ovlivňuje je řada věcí – momentální nálada, předchozí zkušenosti aj. „Je to, jako byste měli svůj mozek i celý svět okolo pod mikroskopem. Může to být euforický a blažený zážitek. Všechno se zdá být tak důležité a krásné. Občas to ale může být i znepokojující a děsivé. Během špatného tripu můžete mít pocit, že blázníte. Můžete být natolik citliví k emocím a chování dalších lidí, že vás to přemůže. Můžete mít děsivá vizuální i sluchová zkreslení, stejně jako znepokojivé a negativní záseky v myšlení,“ připomněl uživatel LSD Silat Guy. Negativní zážitky na LSD jsou známé také jako horor trip.

lsd shutterstock 568878139

Dejte svůj mozek pod mikroskop. LSD dokáže jeho funkci znásobit.

Lék nebo droga?

Požití LSD je obvykle provázeno halucinacemi, vizemi, změněným vnímáním reality, což může být nebezpečné. Někteří uživatelé LSD měli smrtelnou nehodu, když náhodou vešli před auto, dostali se do dopravní nehody během tripu, vypadli z okna či skočili ze střechy. Mysleli si totiž, že jim narostla křídla.

Podle některých studií je LSD méně nebezpečné než alkohol a tabák. Navíc může mít i prospěné účinky. Výzkumníci z Texasu v roce 2007 prokázali, že LSD léčí těžší formy migrény. V San Francisku se v posledních letech objevilo velké hnutí „mikrodávkařů“, kteří berou asi dvacetinu obvyklé dávky. Podle jejich tvrzení jim LSD pomáhá s koncentrací, kreativitou, ale i navazováním kontaktů. Uvidíme, jaké výsledky přinese další výzkum.

Tuto látku poprvé syntetizoval doktor Albert Hofmann v roce 1938. Do 60. let se prováděla řada výzkumů jeho psychiatrických účinků, používalo se například jako psychoterapeutická pomůcka k léčbě depresí, schizofrenie, alkoholismu a dětského autismu. Umělci ho využívali k posílení své kreativity. Hnutí hippies ale bralo drogu bez zábran, kvůli čemuž došlo k několika nešťastným úmrtím. Kvůli tomu bylo v roce 1967 spolu s dalšími psychedeliky postaveno mimo zákon.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...