fbpx

Zveřejněno: 3. 11. 2017

Ve starověkých tradicích byl zpěv způsob terapie, během níž se lidé spojili a v jednotě došli k uzdravení. Na podobném principu staví své koncerty umělkyně, jogínka a léčitelka Ajeet Kaur, která věří, že hudba probouzí našeho ducha a naše duše zároveň prozařuje světlem.

Americká zpěvačka a muzikanta vyrůstala v hudebním a duchovním zázemí. Její cesta s posvátnou hudbou, jógou a léčebnými postupy je pestrá a zavedla ji do mnoha zemí a kontinentů. Již jako dítě měla Ajeet hluboké zkušenosti s léčebnou linií Sat Nam Rasayan, která uzdravuje skrze přítomnost a meditaci mysli.

Stoupenkyně sikhismu pracující pro Kripalu centrum pro jógu a zdraví v Massachusetts získala titul v holistické psychologii a má bohaté zkušenosti s léčitelskou praxí. Ve světě posvátného zpěvu je teprve krátce, ale její hudba se rychle dostala k tisícům lidí po celém světě a nese s sebou pocit klidu a uzdravení. Ajeet vydala již čtyři alba, která brzy vystřelila mezi top světové hity v iTunes a také se umístila v Billboard Top 10 New Age Chart.

ajeet2

Ajeet Kaur vystoupí poprvé v Praze.

Chtěla tomu náhoda

Vycházející hvězda Kirtan a Mantra hudby se ke své pěvecké a hudební dráze dostala podle svých slov vlastně náhodou, když ji jednoho dne na konferenci jógy kdosi požádal, aby krátce zazpívala, zatímco se lidé budou sdružovat. Před dvěma tisíci lidmi, kteří se společně připravovali na kurz meditace, tak Ajeet poprvé představila své hudební umění. Jelikož její vystoupení vzbudilo velký zájem a lidé se začali poptávat po jejím CD, rozhodla se Ajeet natočit svou první desku. 

Zpěvačka, která si vysloužila přezdívku „Andělský hlas“, oslovila široké publikum již svým debutovým albem Sacred Waters. Druhé album At Temple Door zahrnuje spolupráci s hudebními legendami duchovního zpěvu, mezi nimiž nechybí Todd Boston, Snatam Kaur a Sukhmani Kaur Rayat.

Poprvé v Česku

Ajeet tvrdí, že ačkoli nikdy neplánovala, že se zpěv stane jejím povoláním, chápe, že hudba má dar transformovat a podporovat lidi v důležitých životních okamžicích. Samu sebe vnímá jako „extatickou zpívající bytost“, která se skrze svou hudbu dokáže na koncertech vydat s diváky na místo svobody a blaženosti.

ajeet1

Spiritualita, hudba a Kundalini jóga. To vše v jednom s Ajeet Kaur.

Důvěra v pozitivní účinky meditace a Kundalini jógy, které zpěvačka předává na svých workshopech, se u ní zrodila v raném dětství, kdy byla v osmi či devíti letech diagnostikována s řadou zdravotních potíží, se kterými si standardní západní medicína nevěděla rady, a pomohlo až působení mexického meditačního léčitele, jenž léčí právě v tradici Kundalini jógy.

Skrze Kundalini se Ajeet postupně naučila léčit sebe samu a nyní tuto schopnost předává dál prostřednictvím svých workshopů a hudby, do níž přidává i zvuky specifických nástrojů domorodých obyvatel z míst, kam cestuje – například z Bali.

V České republice Ajeet vystoupí 18. listopadu v Karlínském Spektru (Karlínské nám. 7, Praha 8). Koncertu, který začíná v 19:30, bude od 17:00 předcházet workshop Kundalini jógy.

Autor: Martina Doležalová

foto: Facebook Ajeet Kaur a Sacred Chants, zdroj: Sacred Chants

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...