fbpx

Zveřejněno: 6. 11. 2017

Již v pátek 10. listopadu se Praha znovu po roce promění v konopnou Mekku, do níž zavítají desítky tisíc příznivců této a dalších bylinek. Na své si přijdou zejména pacienti, kteří se v rámci odborné konference budou moci seznámit s nejnovějšími léčebnými objevy a naživo vyslechnout mezinárodně uznávané lékaře, vědce i bojovníky za práva nemocných z celého světa.

Druhý listopadový víkend (10. až 12. 11.) bude na výstavišti v Letňanech probíhat v pořadí již osmý ročník mezinárodního veletrhu Cannafest. Co všechno nás na konopné akci, která se již druhým rokem pyšní přídomkem „největší na světě“, čeká?

Přes 30 000 návštěvníků

„Loni se nám podařilo překonat rekord s počtem 30 193 návštěvníků a jsem přesvědčen, že letos ho překonáme znovu,“ věří ředitel Cannafestu Lukáš Běhal. Vzhledem k obrovskému zájmu vystavovatelů, kterých v roce 2016 bylo 252 z 25 zemí, se letošní výstavní plocha rozšíří o dalších 3 000 m2 a celkem tak bude mít 16 500 m2.

Z původně lokální události se během osmi let stal veletrh, který do Prahy naláká desítky tisíc lidí nejen z České republiky, ale i okolních zemí a vůbec celého světa. Mezi akreditovanými novináři se například objevují jména z Japonska, Spojených států nebo Kanady. Rostoucí popularita veletrhu zcela jistě souvisí s globálním uvolňováním protikonopných zákonů a rostoucím zájmem o mnohostranné využití této léčivé rostliny s obrovským potenciálem nejen v medicíně, ale v ekologicky efektivním průmyslu.

maxresdefault

Jako každý rok bude jedním z největších lákadel veletrhu mezinárodní odborná konference, které se i letos budou účastnit špičky kanabinoidního výzkumu, profesionální pěstitelé a odborníci na hospodářské využití konopí i zástupci z řad pacientů a legalizačních aktivistů. Za všechny přednášející jmenujme například nestora českého konopného výzkumu Lumíra Hanuše, ukrajinského neurologa Dmytro Isaeva nebo jednoho ze zakladatelů izraelského léčebného programu Yehudu Barucha, který pohovoří o tom, jak lze využívat konopí při léčbě závislosti na tvrdých drogách.

Bohatý doprovodný program

Jako každý rok nebude chybět ani prostor na odpočinek a zábavu. Bohatý doprovodný program s kinem, čítárnou, řadou workshopů a výstav, venkovním chillout stanem nebo fotokoutkem bude tento rok navíc rozšířen o venkovní Cannafest Free Zone, kde proběhne skateboardingová exhibice, soutěže v graffiti a vystoupí zde i několik kapel. „Obrovsky nás těší, že se o konopí zajímá čím dál více lidí z řad veřejnosti i odborníků. Se stále rostoucím počtem návštěvníků stoupají samozřejmě i nároky na organizaci – a my se snažíme dělat všechno pro to, aby si u nás každý přišel na své,“ vysvětluje Lukáš Běhal.

cannafest 2015 270

Pro všechny návštěvníky je důležitá jedna změna v časovém harmonogramu veletrhu oproti dřívějším ročníkům: První den konání Cannafestu, tedy v pátek 10. listopadu, bude od 11:00 do 13:00 otevřeno pouze pro registrované vystavovatele, obchodníky a účastníky konference. Pro veřejnost se v pátek brány veletrhu otevřou až v 13:00.

Přidružená business konference

Organizátoři Cannafestu si na letošní rok přichystali ještě jednu zajímavou novinku, kterou je první ročník přidružené obchodní konference EuroAmCBC (European American Cannabis Business Conference), jejímž cílem je prohloubení spolupráce mezi konopnými sektory v Evropě a za oceánem. Konference se bude konat 8. a 9. listopadu v paláci Žofín a Cannafest tak na ni bude plynule navazovat.

foto: stránky Cannafestu

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...