fbpx

Zveřejněno: 18. 6. 2017

Komáři v dnešní době zabijí více než 750 tisíc lidí ročně, nejčastěji dětí. Společnost Discovery chce s příchodem léta přitáhnout pozornost celého světa k tomuto možná nejzákeřnějšímu zabijákovi v moderní lidské společnosti. Problematiku rozvíjí nový film ze série Discovery Impact s názvem Mosquito, který bude mít premiéru ve čtvrtek 6. července 2017 ve 21:00 na kanálech Discovery Channel ve více než 220 zemích světa.

Není to tak dávno, co médii proběhly zprávy o jednotlivých výskytech chorob Zika, malárie, západonilské horečky, žluté horečky, horečky Chikungunya a Dengue. Za nárůstem těchto onemocnění je rychlé šíření komárů, kterému napomáhají faktory jako cestování na dlouhé vzdálenosti, mezinárodní obchodování a čím dál teplejší klima. 

Mosquito, dokument natočený na čtyřech kontinentech, je aktuálním pohledem na toto velmi malé, a přitom velmi nebezpečné stvoření, a na jeho neuvěřitelnou schopnost adaptace. Filmem, který upozorňuje na komáří hrozbu, provází na Oscara nominovaný Jeremy Renner (Město, Smrt čeká všude). 

Psáno životem

„Společnost Discovery se už přes 30 let snaží vzbuzovat v divácích z více než 220 zemí a teritorií světa zvědavost, podněcovat dialog a povzbudit k akci ohledně zásadních témat prostřednictvím silných příběhů,“ uvádí David Zaslav, prezident a generální ředitel Discovery Communications. 

Dokument ze série Impact filmů představí divákům hned několik skutečně silných intimních příběhů rodin z různých částí světa. Cestu otce, který svého malárií nemocného syna musí nést z malé keňské vesnice do vzdálené nemocnice na zádech, Američanku Leslie Meiners z Queens v New Yorku, která se nakazila nebezpečným virem přímo ve svém sousedství, či srdcervoucí příběh brazilské matky, jejíž děťátko se narodilo s virem Zika. 

Mosquito spouští alarm, který má upozornit na potřebu postavit se této čím dál urgentnější hrozbě v mezinárodním měřítku. Jako společnost, která chce dělat smysluplné věci, jsme pyšní, že můžeme prostřednictvím televizních a digitálních služeb vyzvat občany a světové autority ve všech koutech světa ke společné akci,“ doplňuje Zaslav.

Zika, hrozba tropických krajů

První případ onemocnění virem Zika mimo Afriku byl zaznamenán v Malajsii v roce 1967. O čtyřicet let později se choroba objevila v Mikronésii, odkud se v roce 2014 přes pacifické ostrovy rozšířila do Brazílie. V prosinci 2015 nemoc poprvé zasáhla Portoriko, aby o rok později postihla už 34 tisíc lidí. Dnes je možným propuknutím pandemie ohroženo více než 2,5 miliardy lidí, což by svět přišlo na 500 miliard dolarů. Tato alarmující čísla naznačují, co se může stát, pokud se světové zdravotnické autority neshodnou na společných krocích. 

Společnost Discovery vytvořila ve spolupráci s CARE2 petici, která vyzývá občany na celém světě, aby přiměli své autority k jednání dříve, než bude pozdě. Těsně před světovou televizní premiérou na Discovery Channel bude Mosquito promítán 15. června 2017 na prestižním filmovém festivalu AFI Docs. 

Film bude odvysílán pod hlavičkou Discovery Impact, která představuje sérii dokumentárních filmů zaměřených na vliv člověka na životní prostředí a na to, jak mohou jednotlivci a komunity přispět k řešení globálních problémů. Mosquito, režírovaný Su Rynardovou, vznikl v produkci společnosti Yap Films pro kanál Discovery Channel. 

foto: Discovery Channel

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...