fbpx

V Austrálii vyvinuli nejcitlivější umělou kůži. Pomůže při vývoji protéz i robotů 2 fotografie
Elektronická kůže z RMIT dokáže rozpoznat dotyk špendlíku od jeho bodnutí

Vědci z australské RMIT University testují prototypy systému nové umělé kůže, která reaguje na bolest stejně jako ta lidská

Zveřejněno: 3. 9. 2020

Na australské akademické půdě RMIT University probíhá vývoj umělé elektronické kůže, která by podle vědců mohla poskytnout základ pro vývoj kvalitnějších a hlavně citlivějších protéz, transplantaci kůže, ale například i pro roboty, kteří by dokázali více "cítit". Australané totiž tvrdí, že jejich vynález reaguje na bolest tak rychle, jak to potřebuje lidská nervová soustava právě k tomu, aby podněty dostala do mozku.

Vedoucí výzkumného týmu profesor Madhu Bhaskar tvrdí, že systém zpětné vazby této "elektronické kůže" by mohl představovat cestu pro biomedicínské technologie nové generace a inteligentní robotiku. „Pomocí kůže vnímáme své okolí, ale naše reakce na bolest se nastartuje až v určitém bodě, například když se dotkneme něčeho příliš horkého nebo příliš ostrého,“ vysvětluje Bhaskar.

kuzicka

„Žádná elektronická technologie doposud nedokázala realisticky napodobit lidský pocit bolesti. Naše umělá kůže reaguje okamžitě, jakmile tlak, teplo nebo chlad dosáhnou bolestivé prahové hodnoty. Je to zásadní krok vpřed v budoucím vývoji sofistikovaných systémů zpětné vazby, které potřebujeme k vývoji skutečně inteligentní protetiky a robotiky,“ dodává Bhaskar.

Bod bolestivého zlomu

Vědci postavili svá prototypová zařízení na kombinaci elektroniky, teplotně reaktivních povlaků a elektronických paměťových buněk, které napodobují způsob, jakým mozek vyvolává a uchovává informace. Tyto technologie umožňují pokožce reagovat, když tlak, teplo nebo bolest dosáhnou určité prahové hodnoty.

Naše umělá kůže pozná rozdíl mezi jemným dotýkáním se špendlíku a náhodným bodnutím.

„Zatímco některé stávající technologie používají k napodobování různých úrovní bolesti elektrické signály, tato nová zařízení mohou reagovat na skutečný mechanický tlak, teplotu a bolest a poskytovat správnou odezvu,“ uvedl další z vynálezců Ataur Rahman. „To znamená, že naše umělá kůže pozná rozdíl mezi jemným dotýkáním se špendlíku a náhodným bodnutím, což je kritický bod zlomu, kterého nebylo dosud nikdy dosaženo elektronicky.“

Související…

Michal Šmída z Twisto: K pokladnám se dodají kamery a všichni můžeme platit úsměvem
Kateřina Müllerová

foto: RMIT University, zdroj: The Next Web

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...