fbpx

Zveřejněno: 22. 11. 2017

Pokud říkáte věty typu: „Muži mají hrůzu ze závazků.“ „Všichni v mojí rodině jsou tlustí.“ „Jsem zkrátka nešikovná.“ „Učitelé říkali, že ze mě nic nebude,“ děláte ze sebe oběť. Z obětí se vítězové nestávají. Naštěstí si můžeme vybrat, čím chceme být. Inspirovat nás může kniha Willa Bowena „Svět bez stížností“, která nyní vychází poprvé i v českém překladu.

To, že stěžováním škodíme především sami sobě, tuší asi většina z nás. Stěžování je ale tak silný a rozšířený návyk, že k tomu, abychom se ho zbavili, potřebujeme informace, podporu a ten správný impulz. V knize "Svět bez stížností" se dozvíte, proč je tento zvyk tak destruktivní, proč se ho tedy vyvarovat a jak k tomu inspirovat i ostatní. 

Nevracejte se k minulým křivdám

Mnoho z nás má za sebou trpké zkušenosti. Můžete příběh o tom, co vás potkalo, vyprávět do nekonečna. Třeba máte tisíckrát pravdu, a přesto to bude výmluva, která vás bude v životě omezovat. Bránit vám v radosti, kazit pocit spokojenosti a štěstí. 

Hledejte řešení

Vzpomeňte si na úspěšné lidi. Kdybyste sledovali jejich životy, tak zjistíte, že nedosáhli svých cílů navzdory nepřízni osudu, ale „díky“ ní. Přestali mluvit o tom, jak k nim byl svět nespravedlivý, a začali hledat způsob, jak se dostat z bahna, ve kterém se ocitli.

Mnozí z nich prodělali závažnou nemoc, jejich život proměnila havárie, rozchod nebo úraz… Jenže oni se nevzdali. Naopak. Svá zranění, fyzická či duševní, překonali a stali se zdrojem inspirace pro ostatní.

shutterstock 604542512

Štěstí můžeme dosáhnout jen změnou vlastního přístupu.

Vnímejte svá slova

Kniha Svět bez stížností krůček po krůčku odhaluje nejen projevy, ale i motivaci našich stížností. Ukazuje, jak destruktivně tento návyk působí na naši sebeúctu, zdraví, vztahy i finanční zabezpečení. Autor však nezůstává u pouhého konstatování. Naopak. Na příkladech ze života ukazuje, jak proměnit svoje chování, nahradit výroky, které nám škodí.

Uvidíte jiný svět

Dostáváme to, co vysíláme, a tak změnou chování dokážeme proměnit nejen sebe, ale i přístup ostatních k nám. Začneme přitahovat nové situace a dosud nedostupné možnosti.

Lidem, kteří se vzdají láteření, bědování a naříkání, se promění svět. Začnou kolem sebe vidět zajímavé příležitosti, zlepší se jim vztahy osobní i pracovní, jsou pozitivnější a šťastnější. Realita kolem nich začne být barevnější a inspirativnější.

Nalaďte se na to, co chcete

Svět bez stížností nám připomíná, že k jediné trvalé a konstruktivní proměně může dojít ve chvíli, kdy ji uděláte sami v sobě. Když pochopíte, co vás ke stížnostem přivádí, bude snadné nahradit tento návyk jiným, pozitivním. Takovým, co do vašeho života přinese splnění vašich opravdových snů.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...