fbpx

Zveřejněno: 30. 12. 2017

Mýty a legendy provázejí lidstvo odnepaměti. Určité geografické oblasti jsou spjaty se záhadnými příběhy o tajemných bytostech, které v dané lokalitě hrají dodnes významnou roli. Zažité pověsti o vílách a dalších pohádkových postavách tak vlastně chrání dané místo a zachovávají jeho krásu a nedotknutelnost pro budoucí generace. 

Tajemná místa opředená mýty se nacházejí po celém světě a i Česká republika jich ukrývá opravdu mnoho. Například v Býčí skále, jeskynním komplexu v Moravském krasu severně od Brna, se kdysi odehrávaly sadistické rituály, v nichž byli lidé i koně trháni na kusy. Svou roli hrál komplex i za druhé světové války, kdy zde měli úkryty Němci. Lidé zde dodnes mívají nepříjemné mrazení. Tomuto obřadnímu místu se tedy většinou obloukem vyhýbají, neboť působí velmi negativně.

Zajímavá je i Veřejová skála, v níž se dle bájí skrývají blaničtí rytíři. Jedním z nejvýznamnějších míst je však hora Říp, kam podle pověstí vystoupal praotec Čech. Věděli jste, že každou květnovou neděli se hora otevírá a můžete v ní vidět pasoucí se koně se zlatými podkovami?

Svět folklóru

Pro Británii a Irsko je folklór také velmi důležitý. Nejznámější bytostí Irska je zelený legrační skřítek Leprikón, který se má údajně nacházet například ve Slieve Foy Loop v Carlingfordu. Tohle místo s divokou přírodou má velmi bohatou biodiverzitu, a pokud někdo naruší zdejší ekosystém, Leprikóni zařídí, aby jej provázela smůla po zbytek života. Díky této pověsti mají návštěvníci k této oblasti hluboký respekt.

Víly na mostě Man

Jedny z nejznámějších bytostí jsou víly, které proslavil především Walt Disney ve svých pohádkách. Víly jsou natolik respektovanými bytostmi, že se kvůli nim neboří domy, naopak jsou renovovány. Na ostrově Man se nachází most, jejž podle prastarých historických dokumentů víly střeží. Návštěvníci, kteří po mostě jdou, by měli tyto bytosti pozdravit. Někteří příchozí zde nechávají dokonce dary, aby prokázali vílám respekt a měli klid od nadpřirozených sil.

vily2

Most na britském ostrově Man prý střeží víly

Vyhýbejte se bažinám, děti

Za zmínku stojí také Boggard, zlá, zákeřná a nebezpečná bytost, známá pouze v Anglii. Žije v močálech a bažinách a má sloužit jako mýtus pro odstrašení dětí, které by se neměly v těchto nebezpečných lokalitách potloukat.

Zalíbení i strach

Proč jsou tato místa netknutá? Existují lidé, kteří jsou pověrčiví, a proto tyto oblasti respektují a často se jim vyhýbají, nebo je naopak milují a se ctí opečovávají. Tak či onak, folklór má skutečně dodnes v některých zemích vliv a příroda díky němu zůstává bez poskvrnky.

 

foto: Profimedia, zdroj: Biome Ecology

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...