fbpx

Zveřejněno: 6. 6. 2017

Google oznámil další obrovský krok ve vývoji umělé inteligence. Díky systému, který napodobuje funkci lidského mozku a nervové soustavy, by se roboti měli naučit stavět lepší nervové soustavy a v podstatě učit sami sebe. Díky nové technologii zvané AutoML tak budou ještě výkonnější, účinnější a snáz ovladatelní. 

Výkonný ředitel Googlu Sundar Pichai předvedl AutoML na konferenci, která je každoročně pořádána pro vývojáře aplikací a hardwaru. „Představte si to tak, že vezmeme malé nervové soustavičky s určitým potenciálem a necháme jinou nervovou soustavu vybrat, které jsou nejlepší a nejvhodnější k tvoření dalších systémů,“ uvádí Pichai. Tento proces se nazývá učení posilováním a funguje v podstatě na stejném principu, jako když chcete vycvičit psa, že za „sedni“ dostane šunku. Počítač si na základě pokusu a omylu spojí žádoucí funkci s nějakou odměnou. Samozřejmě to vyžaduje výkonné přístroje, ale Google je již ve fázi, kdy jednotlivé nervové soustavy analyzují ostatní systémy. 

Vývoj nervové soustavy týmu expertů většinou zabere poměrně dost času. S AutoML si ale bude umělou inteligenci moci postavit v podstatě kdokoli a k jakémukoli účelu. „Do tří až pěti let doufáme, že AutoML umožní stovkám tisíc developerů používat tuto technologii při jakékoli tvorbě, což je věc, kterou dnes dokáže jen malá hrstka profesionálů,“ píše Pichai na svém blogu.

Technologie budoucnosti

Naučit počítač se učit, tedy činit vlastní rozhodnutí na základě vzorových dat, je jedním z postupů při vývoji umělé inteligence a skládá se ze dvou zásadních kroků: trénink a vyvozování závěrů.

Trénink spočívá v tom, že se počítač například dívá na tisíce fotek koček a psů, podle kombinací pixelů zkoumá, jak vypadají, a na jejich základě pak vyvozuje vlastní závěry. Když zvířata nahradíme nervovými soustavami, dostaneme AutoML, jen místo rozeznávání roztomilých chlupáčů dešifruje inteligenci systémů. Podle výzkumu společnosti Google by měl být AutoML chytřejší než lidští experti, pokud jde o hledání řešení problémů. To by do budoucna mohlo ušetřit hodně práce nutné při stavění umělé inteligence, protože by se tyto systémy stavěly částečně samy. Výzkum je sice teprve v plenkách, ale již dnes se dostává do aplikací, které každodenně používáme. 

roboti shutterstock 540433660

Google tvrdí, že jeho počítače jsou již na rozeznávání objektů lepší než lidé.

Při ukázkách na konferenci dokázal AutoML například zesvětlit obrázek, nebo z něj odstranit nežádoucí věci. To vše na základě tisíců vzorových fotek. Google tvrdí, že jeho počítače jsou již na rozeznávání objektů lepší než lidé. Nová aplikace Google Lens bude schopna identifikovat květiny nebo třeba obchody na ulici skrz fotoaparát na telefonu. 

Super-silné algoritmy, které se dokážou samy učit, nacházejí uplatnění také v lékařství. Dokážou například identifikovat rakovinu s větší přesností než člověk. Odborníci na výzkum Googlu Quoc Le a Barret Zoph vysvětlují, že než uvidíme výsledky umělé inteligence v běžném životě, bude to ještě nějakou dobu trvat, ale doufají, že s pomocí čím dál lepších nervových soustav budou i laici schopni vyvíjet nové a nevídané věci. A samoučící počítače přinesou užitek všem.

 

Čtěte také:

Video: Jako superpadouch! Miliardář Jeff Bezos navlékl robotický oblek

Revoluce v dopravě na dohled. Z Prahy do Brna za 15 minut?

Vesmír ještě nikdy nebyl tak blízko. Proč znamená raketa SpaceX revoluci? 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Science alert

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...