fbpx

Zveřejněno: 9. 12. 2017

Když rtuť v teploměru začne nezastavitelně klesat, když za okny spatříme první sněhovou vločku a když ulehneme s angínou v posteli, stává se pro nás čaj nápojem oblíbenějším než kdykoliv předtím. Jeho léčivé, povzbuzující, ale i uklidňující vlastnosti jsou lidstvu známy téměř pět tisíc let. Kromě vnitřního užití jsou však lístky čajovníku určeny i našemu zevnějšku. Jaké benefity může tedy tato zázračná ingredience přinést unavené a vystresované pleti? 

Kosmetičtí výrobci si od matky přírody vypůjčili osvědčený recept na krásu a přimíchali do svých produktů výtažky z černého, zeleného a bílého čaje. Pojďme se podívat, jaká kouzla vlastně dokážou. 

zeleny caj

1. Ústní voda v tabletách, Lush, 275 Kč 2. Zpevňující sérum, Éminence Organics 3. Obličejový peeling, Teaology 4. Masážní houbička Erborian z asijské rostlinky KonJac, v síti parfumerií Marrionaud, 249 Kč 5. EDT Thé Vert/ 75 ml, L’Occitanne, 1490 Kč 6. Koupelová esence, Fikkerts, Demdaco.cz, 401 Kč 7. Mýdlo v plechu, Scottish Fine Soaps, Demdaco.cz, 208 Kč 8. Hydratační mýdlo, Fikkerts, Demdaco.cz, 99 Kč 9. Antistres Lifting Sérum, For Life & Madaga, 497 Kč 10. Vyhlazující anticelulitidní krém, Pevonia Botanica, 1425 Kč 11. Želé maska na obličej, Lush, 279 Kč

Zelený čaj 

V Číně byl odpradávna využíván pro své léčivé schopnosti. Dokázal si poradit s mnohými neduhy, od nepříjemných bolestí hlavy až po obávané deprese. Zelený čaj přináší ovšem spousty výhod i pro vaši pleť a vlasy. Díky obsaženým polyfenolům, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky, zabraňuje vzniku nežádoucích pupínků i začervenání pokožky, oddaluje proces stárnutí, bojuje proti vypadávání vlasů a podporuje v růstu ty nové. 

bily caj

1. Oční maska, Teaology 2. Hydratační pleťový lotion, Rituals, 695 Kč 3. Oční krém, Teaology 4. Hydratační gelový krém, Rituals, 770 Kč 5. Tekuté Marseillské mýdlo, Demdaco.cz, 400 Kč

Bílý čaj 

Ne nadarmo byl tento nápoj po dlouhá staletí oblíbeným pitím císařů. Může se sbírat jen v určitém období v roce a vyrábí se pouze z nejmladších a ještě nerozvinutých čajových lístků. Jeden kilogram bílého čaje vyžaduje 30 tisíc pupenů, které jsou vybírány s největší pečlivostí a především ručně. I proto je jeho cena většinou vyšší než u ostatních druhů. Bohatý podíl polyfenolů z něj činí opravdový klenot a v přírodní kosmetice je tedy hojně zastoupen. Uleví namáhané pleti, vlasům dodá přirozený lesk a zabrání předčasnému stárnutí. Třešničkou na dortu je příjemná vůně, která se rozvine ihned po aplikaci produktu s výtažky bílého čaje. 

tea tree caj

1. Mýdlo na mytí i holení, Paul Mitchell 2. Ochranný mateřídouškový balzám na ruce, Mcely Bouquet, Chateaumcely.cz, 950 Kč 3. Vlasový kondicionér, Paul Mitchell 4. Bio regenerační obličejový olej, Saloos 5. Šampon na vlasy, Paul Mitchell 6. Hojivý aroma roll-on, Saloos 7. Přírodní deodorant, Ponio, Vemzu.cz, 198 Kč

Tea Tree 

Olej z kajeputu střídavolistého používali australští domorodci k léčbě nemocí a hojení ran celá tisíciletí. Ačkoliv nízký, divoce rostoucí strom nemá s čajovníkem nic moc společného, svět jej zná hlavně pod názvem „čajovník australský“. V kosmetice i medicíně hraje však nezastupitelnou roli. Tea Tree Oil disponuje opravdu širokou škálou skvělých vlastností. Působí jako přírodní antiseptikum, je ideálním pomocníkem v boji proti akné a černým tečkám, hravě zatočí s afty či opary, zklidňuje a hojí podrážděná místa kůže, snižuje lámavost nehtů a propůjčí vaší pokožce zdravý, krásný i mladistvý vzhled. 

earl grey caj

1. Tělové máslo, SpaRitual, 1003 Kč 2. Vyhlazující pudr, Antonia Burell, Myskino.cz, 1460 Kč 3. Vonná svíčka, Wax Lyrical, Demdaco.cz, 686 Kč 4. Vonný difuzér, Wax Lyrical, Demdaco.cz, 763 Kč

Earl Grey 

Směs černého čaje a exotického citrusového plodu bergamotu si zamilovali lidé po celém světě nejen pro jeho nezaměnitelné aroma. Antioxidanty obsažené v bergamotu si umí poradit se škodlivými volnými radikály a navrací tak pokožce pevnost i pružnost. Zkrášlující přípravky s přísadou Earl Grey navíc vyhladí vrásky, a tím pádem jsou právem považovány za dostupný elixír mládí.

foto: Shutterstock a archiv firem

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...