fbpx

Zveřejněno: 31. 7. 2017

Poslední dobou si deodoranty z drogerií získávají publicitu spíš svými negativními dopady na zdraví než svěžestí a prospěšností slibovanými v reklamách. Existují dvě možnosti, jak se ochránit před potem. Sáhnout po alternativě v bio podobě, za kterou však můžete zaplatit trojnásobek obvyklé ceny, anebo do svých zásob v kuchyni. 

Vyzkoušejte naše tři recepty. Nejsou drahé na čas ani suroviny a obavy o škodlivosti parabenů a aluminiových solí v souvislosti s výskytem rakoviny prsu odpadají úplně. Navíc mají antiperspirační účinky, tedy netlumí produkci potu, ale případný zápach, který mají na svědomí rozkládající se bakterie. 

Hledejte v kredenci 

Jeden z překvapivě jednoduchých způsobů, jak nahradit deodorant z drogerie, je obyčejný citrón. „Citróny si nejen poradí s již vzniklým zápachem, ale jsou schopné i zlikvidovat bakterie, které ho způsobují“, říká doktor Mehmed Oz, lékař a profesor na Kolumbijské universitě, který je i mediálním  populizátorem zdravého životního stylu. Jednoduše rozkrojte citrón na dvě půlky a podpaží jím potřete.

shutterstock 426369088

Doma vyrobené deodoranty vás vyjdou na desetinu ceny.

Pokud si chcete vyrobit deodorant do zásoby, připravte si sterilizovanou skleničku nebo kelímek, 2 polévkové lžíce kokosového oleje, 1 lžíci sody na pečení a 1 lžíci škrobu. Všechny ingredience v nádobce dobře promíchejte.  Pro dokonalé spojení všech tří ingrediencí můžete přidat trochu vody. Směs dejte zchladit na pár minut do ledničky a můžete aplikovat. Dále skladujte na chladnějším místě.

Účinný přípravek proti pocení získáte také smícháním 2 polévkových lžic kokosového oleje,  2 lžic bambuckého másla, 1 lžičky včelího vosku a několika kapek esenciálního oleje. Vše společně rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte 1 lžičku sody a 3 lžíce kukuřičného škrobu. Tekutou směsí naplňte připravenou tubu a nechte ztuhnout.

Proč jsou deodoranty tak špatné?

Téma škodlivosti parabenů a aluminiových solí se diskutuje v souvislosti s výskytem rakoviny prsu. Obsažený hliník poškozuje nervový systém a negativní dopady má i na kondici a zdraví ledvin. 

shutterstock 128042738

Deodoranty mohou souviset s rakovinou prsu. Zablokované potní žlázy nemohou přirozeně vylučovat například toxiny.

Ukazuje se také, že pravidelné používání silných antiperspirantů může vést k úplně opačnému efektu, než který očekáváme. Tým odborníků z ghentské university v Belgii vedený mikrobiologem Chrisem Callewaertve ve své studii zjistil, že používání antiperspirantů jednoznačně vede k rozmnožování  agresivních actinobakterií, které na žebříčku tvorby zápachu vedou.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...