fbpx

Arnold Schwarzenegger se sešel s Gretou Thunbergovou. Terminátor se vrací do politiky zadním zelených vchodem.

Zveřejněno: 21. 6. 2019

Ač konzervativec, Arnold byl vždycky srdcem i duší zelený aktivista. Jako republikánskému guvernérovi v převážně demokratické Kalifornii se mu podařilo prosadit v roce 2006 Global Warming Solutions Act, který říká, že Kalifornie do roku 2010 sníží úroveň emisí skleníkových plynů na úroveň 2000, do roku 2020 na úroveň z roku 1990 a do roku 2050 na úroveň o osmdesát procent nižší než v roce 1990. Úřad CARB (California Air Resources Board) byl pověřen implementací zákona a guvernérovi v případě nouze umožnil pozastavit emisní limity až na jeden rok. A nebylo to jen prázdné mediální gesto – přestože je Kalifornie nejúspěšnější americký stát v oblasti norem energetické účinnosti a hraje hlavní roli v ochraně životního prostředí, je také dvanáctým největším producentem oxidu uhličitého na světě.

Jak poslat fosilní paliva na smetiště dějin

Někdejší rakouský kulturista a Mr. Universe také založil ekologickou organizaci R20 Regions of Climate Action, jejímž cílem je zvýšit investice do zelené infrastruktury, podpořit využívání obnovitelných zdrojů energie a snížit emise oxidu uhličitého na světě – není tedy divu, že si tak dobře porozuměl s Gretou Thunbergovou. Potkali se v Rakousku na konferenci Austrian World Summit, který pořádá Arnoldova neziskovka R20, a kde oba společně lobbovali za urychlení přijetí Pařížské klimatické dohody.

arnold 0443680468

Dvaasedmdesátiletý Terminátor se udržuje ve formě. Boj za klima dokáže jednoho vyčerpat.


Arnold Schwarzenegger si s nadsázkou přeje cestovat zpět v čase jako kyborg v sérii filmů Terminátor, aby mohl zabránit používání fosilních paliv. Na loňské 24. konferenci OSN o změnách klimatu v polských Katovicích ve svém vystoupení mimo jiné prohlásil, že „největším zlem jsou fosilní paliva: je to uhlí, je to benzín, je to zemní plyn, a kdybychom nikdy nezačali tímto směrem a používali bychom jiné technologie, byli bychom na tom mnohem lépe“. Takový radikální názor chce zároveň Arnold Schwarzenegger podložit stejně radikálními kroky.

Přijde žaloba na ropné společnosti za vraždu?

Zhruba před rokem někdejší kalifornský guvernér prohlásil, že nechá právníky prozkoumat možnost žaloby na ropné společnosti za vraždu prvního stupně. „Když vejdete do místnosti a víte, že někoho zabijete, je to vražda prvního stupně. Myslím si, že je to to samé s ropnými společnostmi. Tabákový průmysl věděl léta, že kouření přispívá k tvorbě rakoviny a zabíjí lidi, ale tuto skutečnost před lidmi skrýval a popíral,“ prohlásil Schwarzenegger. Jeho mluvčí Daniel Ketchell nyní potvrdil, že možnost žaloby stále zvažují, a na toto téma měli i setkání s týmem právních expertů, kteří se zaměřují na životní prostředí a jeho znečištění s tím, že ve věci nastal zcela určitě pokrok.

Terminátor bez masa

Čím přispívá sám Arnold Schwarzenegger k tomu, aby životní prostředí bylo zase o něco čistší? Tak radikální, aby vesloval na člunu přes Atlantik do Evropy na různá setkání, místo aby letěl, sice není, ale třeba nechal svůj vozový park předělat, takže nyní jezdí převážně na elektřinu. Vzhledem k tomu, že souhlasí s názorem na škodlivost chovu dobytka pro životní prostředí, omezil i maso na svém jídelníčku. „Zatím ho mám jen třikrát do týdne, ale zanedlouho budu mít bezmasý celý týden,“ pochlubil se Arnold Schwarzenegger novinářům. Útočí i na amerického prezidenta Donalda Trumpa pro jeho rozhodnutí odstoupit od Pařížské dohody o klimatu ke konci roku 2020 a v Katovicích o něm prohlásil, že je „mešuge“.

 

O Gretě Thunbergové, miláčkovi švédských levicových aktivistů a záškoláků z celého světa, hovoří – jak jinak než nadšeně. „Jsem nadšen, že můžu zahájit konferenci AWS, ale jsem absolutně fascinován setkáním s Gretou Thunberg.“ Švédská školačka ukázala výjimečně svou milou tvář: „Bylo super se s tebou vidět! Tak ahoj zítra.“ Co přinese jejich spolupráce, lze odvodit ze závěrů konference: cílem je "zelené" financování udržitelných projektů, podpora "best practices" při využívání eco-friendly aktivit a také zvyšování aktivit. De facto nic jiného, než co dělají ekologické organizace celého světa. Vývoj lidstva ovšem ovlivňují symboly. A jak Greta, tak Arnold jimi bezpochyby jsou. 

 

foto: Twitter a Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...