fbpx

Zveřejněno: 25. 7. 2017

Dovolené jsou v plném proudu. Pokud plánujete vyrazit bez cestovní kanceláře, ať už k moři, do hor nebo velkých měst, určitě se vám budou hodit tipy na aplikace, které vám cestování usnadní a vyhledají nejlepší ceny. A protože chcete cestovat levně, doporučíme vám pouze ty neplacené, které jsou ověřené a spolehlivě fungují.

Tyto appky se mohou na cestách stát vaším nejlepším přítelem, ovšem jen v případě, že máte wifi. Ale i když ji nemáte, nemusíte se cítit tak ztraceně – doslova. Mapu nechte doma a nainstalujte si Google maps. Ty totiž dovolují do telefonu stáhnout určité město či celou oblast a využívat je i v offline módu.

Pojedu

Při cestování po Evropě vám může pomoci přehledná aplikace GoEuro, která najde nejlevnější jízdenky vlaků a autobusů. Pokud ve velkoměstech preferujete automobil před městskou dopravou, nesmí vám v telefonu chybět aplikace služby Uber. Funguje hlavně na západ od nás a cesta vás vyjde levněji, než když využijete klasickou taxislužbu.

cestovani aplikace shutterstock 565493335

Stačí pár kliknutí a už letíte, bydlíte či si můžete odskočit.

Poletím

Ceny letenek jsou závislé na mnoha faktorech. Jak ale najít tu nejlevnější? Stáhněte si nejoblíbenější aplikaci na vyhledávání letenek Skyscanner. Ta najde z nabídek téměř všech leteckých společností tu nejlevnější variantu. Pokud chcete za letenky opravdu ušetřit, kupujte je s několikaměsíčním předstihem. Nezapomeňte také na to, že různé letecké společnosti nabízejí rozdílné služby. Například charterové lety – na krátké vzdálenosti – mají v ceně letenky započítáno pouze příruční zavazadlo. Za zavazadlo v přepravním prostoru mohou na letišti požadovat platbu, která může často převýšit cenu letenky.

Přespím

Variant, jak sehnat levné ubytování, je mnoho. Někomu vyhovuje bydlet v soukromí, jinému s ostatními v hostelu, další zase nedá dopustit na hotel se snídaní. Stahujte tedy aplikace podle toho, jaký typ ubytování preferujete.

Chcete-li bydlet úplně zadarmo, zkuste najít svého hostitele přes CouchSurfing. Pokud máte obavu z toho bydlet u někoho, koho neznáte, tak si stáhněte Airbnb. Za ubytování platíte přes společnost, která zaštiťuje pokoj či byt v soukromí u ověřených lidí. Ceny jsou v průměru nižší než v hotelu, ale vzhledem k tomu, že tento typ ubytování je stále populárnější, tak za poslední rok rapidně stouply. Pokud jste milovníkem hostelů, kde můžete sdílet nocleh dohromady s jinými cestovateli z celého světa, tak doporučujeme Hostelworld. Pro vyhledávání hotelů, penzionů a kempů jsou nejoblíbenějšími aplikacemi TripAdvisor, Booking.com nebo Trivago. Během chvilky porovnají podle zadaného termínu nabídky ubytování, ať jste kdekoli na světě.

cestovani aplikace shutterstock 532331446

Ubytování si můžete vybrat podle svých finančních mořností i přání.

Chci znát cenu v korunách

Důležité je při cestování vědět, kolik co stojí. To vám velmi usnadní aplikace na převod měn XE currency. Kurs všech světových měn vypočítává podle aktuálního kursu národních bank. Můžete zadat jakoukoli částku a ihned se vám ukáže cifra v českých korunách nebo jiné požadované měně.

Potřebuji si odskočit...

Asi nejlépe fungují aplikace Public toilet a Toilet finder. Podle aktuální polohy vyhledají nejbližší WC. Aplikace také upozorní, zda jsou toalety zdarma nebo placené. Což vám ve velkých, zejména evropských městech může ušetřit i několik eur denně. Některá místa na mapách jsou doplněna reálnými fotografiemi a hodnocením uživatelů.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...