fbpx

Zveřejněno: 26. 6. 2017

Pryč od lidí, pěkně tam, kde je moře, nádherné pobřeží a působivá příroda. Deník New York Daily News, jeden z pěti největších celostátních deníků v USA, zařadil Big Sur mezi nejkrásnější místa Ameriky. Na webu TripAdvisor mu návštěvníci z celého světa dávají téměř vždy maximální hodnocení pěti hvězdiček.

Do takových míst utíkali spisovatelé s romantickými dušemi z velkých měst nejlidnatějšího státu USA – Kalifornie. Oblíbili si pobřeží Big Sur, podél něhož bydlí jen velmi málo lidí. Tamní pláže obklopují ostře řezané kopce a moře s pozoruhodně tvarovanými skalisky.

big sur

Místo stvořené pro snílky a romantiky, to je Big Sur

Proč si každý fotí Bixbyho most?

Jedná se o překrásný kus země mezi řekou Carmel a zálivem San Corpóforo. Od severu k jihu se táhne v délce 140 km. Najdeme ho v třetině cesty mezi dvěma turisticky velmi atraktivními městy – San Franciskem a Los Angeles. Kdo má v úmyslu navštívit tyto dvě perly západního pobřeží USA, určitě by neměl minout ani Big Sur.

Důvod, proč je oblast tak oblíbená, hledejme na pobřeží. Prohlédněte si fotografie v tomto článku a pochopíte. Je tam nádherně. Lidé v Big Sur nejraději velmi rádi pořizují snímky mostu u Bixby Creek – velmi fotogenické stavby z roku 1932.

Západy slunce nad mořem

Úchvatně vypadající most je součástí kalifornské státní silnice č. 1, která se vlní podél pobřeží nejlidnatějšího státu USA. Pár kilometrů na sever od Big Sur vede skrz město Monterey. Kolem něj najdeme velmi příjemnou a vyhledávanou lokalitu – Montereyský poloostrov s proslulým golfovým areálem Pebble Beach a především silnicí 17-mile Drive.

big sur4

Úchvatně vypadající most je součástí kalifornské státní silnice č. 1

Genius loci

Sedmnáctimílová silnice se dostala do turistických průvodců díky nádhernému prostředí pro pozorování západu slunce, při kterém zde a v blízkém okolí včetně Big Sur psali své knihy Robert Louis Stevenson (autor Ostrova pokladů s jednonohým pirátem Johnem Silverem), John Steinbeck nebo Henry Miller. Big Sur přitahovalo také Jacka Kerouacka, který stejně nazval celou knihu. Jeden z hlavních představitelů svobodomyslné generace beatníků přímo miloval zdejší pobřeží, které je trochu stranou od nejoblíbenějších pláží okolo Los Angeles, díky čemuž se vyhýbá masové návštěvnosti a uchovává si své kouzlo.

V Kalifornii je sice koncentrace atraktivních míst vysoká (rozlehlý Yosemitský národní park, Sequoia se stometrovými tisíc let starými stromy, tajuplný Alcatraz, Hollywood, údolí Smrti a mnoho dalších pozoruhodných míst), ovšem Big Sur si získalo srdce cestovatelů a bývá zařazováno na program zájezdů po nejatraktivnějších místech západu Spojených států.

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...