fbpx

Zveřejněno: 9. 6. 2017

Sopka Mauna Kea je vlastně nejvyšší horou světa a měří 10 205 metrů. Na rozdíl od himálajských osmitisícovek ale tady vrchol neobklopuje jen ledová pustina. Největší ostrov havajského souostroví, na němž se vulkán nachází, totiž leží uprostřed písčitých pláží, luxusních hotelů a krajiny, kde mají v zimě teploty vzduchu v průměru 26 až 28 °C.

Ano, průměrně 26 až 28 °C v zimě a 29 až 32 °C v létě, tak vypadají teploty na největším ostrově Havaje. Říká se mu Big Island, ale oficiálně se jmenuje Havaj. Jeho nejslavnější přírodní atrakce se jmenuje Mauna Kea a v podstatě je nejvyšší horou světa.

Problém je, že šest kilometrů její výšky vězí pod mořem. Nad zem vykukuje „jen“ 4205 metrů, což pro horolezce neznamená žádnou velkou výzvu. Navíc se na ni dá vyjet autem, a když napadne sníh, brázdí její svahy lyžaři. Stanout nahoře s lyžemi, rozhlédnout se a v dáli vidět zelené palmy a modravé moře omývající písky pláží, to je naprosto unikátní a nepopsatelné. Prostě Havaj.

havaj hora shutterstock 511123210

Sníh na Havaji? To není špatný vtip, na vrcholu hory Mauna Kea ho najdete.

Vystupte do mraků, kam mohla jen kmenová elita

Mauna Kea celkem měří 10 205 metrů. Její vznik má na svědomí obrovská zásobárna magmatu pod místem, kde nyní stojí. Prorvala mořské dno a začala se valit na povrch. Vyvrhováním lávy a jejím následným zchladnutím se sopka neustále zvětšovala, až přesáhla výšku deseti kilometrů. Tehdy došlo k posunu litosférických desek, jež odřízl přísun žhavého materiálu. Od té doby se Mauna Kea nepočítá mezi aktivní vulkány.

Díky tomu se na vrcholku udrží sníh. Mimochodem, oficiální prvovýstup na Mauna Keu se uskutečnil roku 1823, tehdy ještě nahoru nevedla žádná cesta a zas taková procházka růžovým sadem jako dnes to nebyla. Již dříve k jejímu nejvyššímu vrcholu prý chodili domorodci, ale ne jen tak ledajací. Gigantickou sopku uctívali jako posvátnou, a tak se vzhůru mohli vydat jen náčelníci místních kmenů.

Z romantického parku vystupuje bílá hora

Mauna Kea sice už dávno vypadla ze seznamu aktivních sopek, patří ovšem do krajiny v okolí národního parku Hawai’i Volcanoes National Park. V tom vedle sebe vystupují obrovité kopce ze zeleně tichomořského ráje. Prostě jako z obrazu romantického malíře. A jedna obrovitá sopka stojí nedaleko. Jmenuje se Mauna Loa a na nejvyšší bod její vyšší sestry je z ní vůbec ten nejhezčí pohled. Dá se pozorovat i vrcholek v mracích. Když napadne sníh, je hned jasné, proč se jí říká Mauna Kea, tedy bílá hora.

havaj hora shutterstock 305308748

Na vrcholu sopky najdete i observatoř a věřte nám, že na Havaji je snad nejkrásnější hvězdné nebe na světě.

Za divokou přírodou čeká luxusní zázemí

Povrch ostrova Havaj ovšem nepokrývají jen samé sopky. Naopak, zelené porosty palem a křovin se táhnou, kam až oko dohlédne. A na pobřeží najdete mnoho písečných břehů, mezi nimi vyhlášenou pláž Waialea nebo pláž resortu Mauna Kea, vzdálenou hodinu a půl jízdy od stejnojmenného vulkánu. Taková krása má i náležité zázemí. Plážové bary se specifickou atmosférou a barevnými koktejly nechybějí v blízkosti pláží a na ostrově mají své pobočky luxusní hotelové řetězce jako Marriott. 

Ačkoliv největší turistická vlna celého souostroví míří na ostrov Oahu, Big Island neboli Havaj je stejně nádherný, díky hornaté krajině s extrémně vysokými sopkami dokonce ještě hezčí. Kdo to neviděl na vlastní oči, tomu se to ale těžko popisuje.

 

Čtěte také:

Věděli jste, že i Jižní Korea má svoji Havaj?

Největší, nejvyšší, nejdelší...: Čtyři světové rekordy, které musíte poznat

Plavková sezóna začíná, ale na těchto plážích bikiny rozhodně potřebovat nebudete!

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...