fbpx

Zveřejněno: 25. 9. 2017

S postupující legalizací napříč Severní Amerikou se konopí stává čím dál častěji součástí svateb, od kytic z konopných paliček až po otevřené bary s profesionálním „budtenderem“, který vás zasvěceně informuje o odlišnostech jednotlivých druhů podobně, jako když profesionální barman hovoří o různých druzích alkoholických nápojů.

Legalizace této byliny pro rekreační účely v mnoha amerických státech (a od července 2018 v celé Kanadě) vytvořila celou řadu obchodních příležitostí, v nichž hraje důležitou roli oblíbená rostlina – od večeří s pokrmy vařenými s konopím přes jógové kurzy až po konopné dovolené. Svatba, což je pro mladého dospělého člověka jedna z nejdražších investic, samozřejmě také nezůstává pozadu a konopí se dnes čím dál více používá při svatebních obřadech, hostinách i večírcích.

shutterstock 423158701

Lidé v Coloradu přímo šílí po tom mít konopnou svatbu.

Svatební firmy konopí rychle přijaly do „rodiny“

Nová poptávka vedla k založení spousty firem zabývajících se konopnými svatbami. V Coloradu, kde je tato rostlina a produkty z ní legálně prodávána již od začátku roku 2014, vede Bec Koopová firmu Irie Wedding & Events, která přesně takové události organizuje. Bec je také jednou ze zakladatelek Cannabis Wedding Expo, což je událost, kde se nastávající ženichové a nevěsty mohou setkat s různými prodejci konopí. Nabízí spoustu svatebních služeb: koordinaci celého dne, plánování, aranže květin či otevřené konopné bary. Také nabízí konzultace pro majitele různých objektů, kteří chtějí otevřít dveře akcím s konopím.

Před legalizací této byliny pracovala Koopová v pohostinství, věnovala se cateringu a květinovým aranžím. Její nynější služby zahrnují „kompletní“ balíček za 3 000 amerických dolarů, který obsahuje všechno od koordinace po rezervaci prodejců až po hodně okleštěný balíček za 420 USD, kdy firma zajistí oddávajícího, fotografa a večeři pro pár. Poptávka stoupá, Bec Koopová organizovala v prvním roce svého podnikání pět svateb, v dalším už dvakrát tolik. Předpokládá, že do konce roku 2017 bude mít skoro pětadvacet objednaných svateb.

„Někteří lidé si nás už teď chtějí rezervovat až na rok 2020.“ Koopová také vysvětluje, že ze začátku bylo její podnikání náročné, protože jenom deset procent majitelů svatebních prostor vůbec bylo ochotno zvažovat svatby s konopím. Nyní však nemá skoro třetina z nich s touto bylinou problém, Bec navíc pravidelně přijímá hovory od lidí, kteří chtějí, aby jejich objekty zařadila na svůj seznam preferovaných svatebních míst.

shutterstock 453971074

Konopí podávané na svatbách může vyjít levněji než alkohol.

Velké rozdíly se nekonají? Tedy kromě ceny...

Servírování konopí na svatbách vlastně není o tolik jiné oproti nabízení alkoholických nápojů. „Ve skutečnosti je to levnější než alkohol,“ tvrdí Adrian Sedlin, generální ředitel Canndescentu, který se zabývá pěstováním konopí a začal nabízet svatební konopné bary. „Za každý dolar, který zaplatíte za konopí, máte mnohem víc srandy než za dolar investovaný do alkoholu.“ Firma Cultivating Spirits nabízí na svatbu pro 100 lidí „volný“ konopný bar za 300 dolarů minimálně na dvě hodiny, přičemž za každou další hodinu se připlácí 100 dolarů. V typickém baru jsou předbalené jointy, vaporizéry a skleněné dýmky. Některé páry také nechají přidat koktejly nebo sušenky či jiné jídlo. Páry, které chtějí bar bez obsluhy, se mohou dostat i pod 300 dolarů. Mnoho lidí se však rozhodne pro barmana, který je expertem na konopí, dohlíží na bar a balí pro hosty jointy.

shutterstock 530401501

Na baru si můžete vzít předbalený joint, skleněnku ale i vaporizér.

Prodejci konopí často zdůrazňují další výhody kromě relativní cenové dostupnosti. „Hodně lidí má pocit, že alkohol může zážitek z večírků zhoršit, protože když se někdo opije, občas je to nepříjemné, může způsobit nějaký drobný problém nebo nedej bože něco závažnějšího,“ vysvětluje Koopová. „S konopím toto nebezpečí nehrozí.“ Bec také zjistila, že asi polovina klientů jsou jenom občasní uživatelé konopí. Někteří jsou konopní turisté, kteří přijedou z jiného státu (občas dokonce kontinentu), aby se mohli v malebném Coloradu vzít. Tyto páry většinou zvolí minimalističtější přístup – třeba paličku konopí v kytici a malý konopný bar na svatební hostině. Druhá polovina klientů Irie Wedding & Events jsou místní, kteří jsou zanícenými konzumenty. Tyto páry často bylinu zařadí do průběhu celé svatby. Například si dají „první šluk“ před prvním polibkem, často z dýmky se dvěma náustky, což má údajně podobný ceremoniální význam jako třeba zapálení svíce jednoty.

foto: Shutterstock a Wendy McCormick, zdroj: Wendy McCormick

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...