fbpx

Zveřejněno: 2. 9. 2017

O co snazší by bylo, kdybychom dokázali odhadnout myšlenky svého partnera? Snadno bychom mu splnili každé přání a postarali se, aby s námi byl skutečně šťastný. Jenže co když se mu v hlavě zableskne myšlenka, která se nám nelíbí? Empatie může být někdy i na škodu. 

„Nečtu ti myšlenky,“ připomínal jsem snad každé své přítelkyni, když ode mě něco očekávala a já nevěděl co. Možná to byl jenom nedostatek empatie z mé strany. Tzv. empatická přesnost vyjadřuje, jak přesně jste schopni odvodit myšlenky a pocity druhého člověka. Nejvíce se manifestuje právě v partnerském životě.

Zdá se logické předpokládat, že o co větší schopnost empatické přesnosti máte, o to lépe budou vaše vztahy fungovat. Vědomí, že za urážlivým komentářem vaší přítelkyně se ukrývá jenom pocit osamění a touha po lidském kontaktu. Znalost spodního prádla, které zaručeně odvede pozornost vašeho partnera od nepříjemných myšlenek na práci. Schopnost rozpoznat pocity, které ten druhý neví, jak vyjádřit. Jenže výzkumy ukazují, že přílišná empatie může být na překážku.

par problem shutterstock 577728523

Zdá se logické předpokládat, že o co větší schopnost empatické přesnosti máte, o to lépe budou vaše vztahy fungovat. Jenže mnohdy to tak není.

Kdy je lepší nevědět

Empatická přesnost je na obtíž v situacích, které ohrožují kvalitu vztahu. Lidé s takovou dovedností jsou často schopni rozpoznat nepříjemnou pravdu a cítí se kvůli ní mnohem hůř, než kdyby byli blaženě „zabednění“. Vědci analyzovali pět hlavních situací, kdy je vám empatická přesnost na obtíž.

Když si přejete zůstat spolu, ale jste neslučitelně rozdílní

Vaše osobní i partnerské hodnoty se mohou silně lišit. Například když se muž často ohlíží po ostatních dívkách, a vy víte, že se mu líbí a nevadilo by mu s nimi spát, ačkoliv pro vás samotnou je nepředstavitelné, že byste měla partnera s někým sdílet. Partner vám může lhát. „Jsi moje jediná, nikdy bych nespal s jinou.“ Jenže vy cítíte, že vám lže. A není vám lépe.

Když vám spadnou růžové brýle

Obzvlášť na začátku vztahu je snadné si partnera idealizovat. Jenomže právě schopnost empatické přesnosti vám umožňuje poznat jeho povahu do hloubky. A často se vám nemusí líbit, co vidíte.

Poznání nepříjemné pravdy

Když vnímáme emoce druhých, může nám to mnohé usnadnit. Ale co když to nejsou pocity, které se nám líbí? Co když čelíme vzteku? Bolesti? Anebo zjistíme, že nás partner nemiluje tolik, jak bychom si přáli?

Zranitelnost

Schopnost empatie nemusí být vždycky využívaná k „dobrým“ účelům. Pokud jsme schopni rozpoznat a ovlivnit, co druhý cítí, máme v rukou nástroj, jak s ním manipulovat. Ale asi nikomu se nelíbí, když je manipulovaný. V okamžiku, kdy to pozná, mohou vzniknout problémy.

Strach

Všichni máme své kostlivce ve skříni a občas si přejeme, aby se o nich nikdo nedozvěděl. Jenomže pokud máme obzvláště empatického partnera, nedokážeme je před ním ukrýt. Možná neprozradíme, o jakou kostru se jedná (křeček, člověk anebo nevěra, kterou si nedokážeme odpustit), ale nezvládáme ukrýt strach, podráždění a nervozitu. A jakmile se partner začne vyptávat, oheň je na střeše.

happy couple shutterstock 509724559

Empatická přesnost má ale i své výhody. Obzvláště prospěšná je, když pár pracuje na společném výsledku.

A kdy je lepší vědět

Empatická přesnost má ale i své výhody. Obzvláště prospěšná je, když pár pracuje na společném výsledku – například šetří peníze na dovolenou či dům, stará se o zvíře nebo vychovává děti. Pomáhá nám také v předvídání a vyhýbání se konfliktům a s řešením drobných problémů zavčasu, tj. předtím, než se z nich stanou problémy velké.

„Když například člověk ví, že řekl něco, co donutilo jeho partnera k přemýšlení a kvůli čemu se cítí méněcenný, může se mu omluvit ještě dřív, než bude druhá polovička příliš raněna nebo rozezlena z takových poznámek,“ upřesnil sociální psycholog Gery Karantzas.

Empatická přesnost vám pomáhá rozeznávat a uspokojovat partnerské potřeby. Umí posunout „špatné chování“ našeho partnera do perspektivy porozumění, která umožňuje konstruktivní řešení. Takže i když může ohrozit váš vztah, musíte se ptát: vážně chci zůstávat tam, kde něco nefunguje?

 

foto: Shutterstock, zdroj: The Science explorer

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...