fbpx

Zveřejněno: 1. 7. 2017

Lichotka je forma komplimentu, která v sobě nese skrytý účel. Používáme ji proto, abychom něco získali. Manipulujeme. Může být takové zacházení v něčem prospěšné? Za určitých podmínek ano.

„To je dobře, že se o svého bratříčka tak hezky staráš. Jsi velký hrdina,“ říká maminka svému sedmiletému synovi. A je to trochu zvláštní, protože malý Lukáš o svého mladšího bratra doteď neprojevoval velký zájem. Jenomže nyní se to změní. Lukáš se už vnímá očima své maminky. Jako hrdina, který se o svého bratříčka postará. Nikdy nedovolí, aby mu někdo ublížil. Tohle je jedna z praktických výhod lichotky – vykresluje nás v lepším světle, než v jakém skutečně stojíme. A my děláme všechno proto, abychom naplnili očekávání, které do nás druzí vkládají.

pochvala shutterstock 3493824

Jednou z výhod lichotky je to, že nás vykresluje v mnohem lepším světle, a my se pak snažíme, abychom si takový obraz udrželi.

Lichotka versus kompliment

Komplimentem je popis reality s upřímným uznáním. Lichotka je vyslovena se skrytým účelem. Může být buď docela lživá, nebo založená na pravdě, ale zveličená. Lichotka vytváří v hlavě objektu ideální obraz toho, jak vypadáme. My ten obraz chceme naplnit. Pochválili vás, že vám to ve škole vždycky sluší? Najednou jste ochotní si přivstat, jenom abyste udrželi očekávání ostatních. Řekli o vás, že jste stateční? Vyrazíte na stezku odvahy, abyste jim dokázali, že mají pravdu. A nemyslete si, že lichotka zabírá jenom na malé děti. Dospělí jí podléhají podobně. Ano, je to manipulace. 

Je manipulace špatná?

„Klamná? Plánovaná? Zcela nečestná? Jistě. Ale pokud je vaše myšlenka také chytrá a kreativní, může pomoci vašemu příteli opětovně zvážit jeho chování. Takže nemůžeme manipulaci předem odsoudit jako nemorální. Pokud máte pocit, že váš přítel nabral špatný kurz, zachováte se způsobem, který může být nejlépe popsán jako starostlivý a soucitný. Jistě, vaše taktiky jsou špatné, ale vaše pohnutky jsou nepochybně etické – a velmi pragmatické,“ vyslovil svůj názor psycholog Leon F. Seltzer Ph.D. Rozumně použitá lichotka tak může posloužit jako výborný rozvojový nástroj a to nejen v dětství, ale i mnohem pozdějším věku. Jenomže má i stinnou stránku.

manipulace shutterstock 277374296

Správně mířenou lichotkou můžeme ovlivnit průběh nejrůznějších situací.

Komplimenty stejně milujeme

Lichotkami se získává přátelství a důvěra. Jak poznamenal americký psycholog William James: „Určujícím principem lidské přirozenosti je touha být doceněný.“ A přesně to nám kompliment a lichotka nabízí. Ať chceme nebo ne, člověka, který o nás mluví hezky, máme radši. Právě tehdy vstupuje do hry zákon reciprocity, před kterým varuje psycholog Robert Cialdini zaměřený na manipulaci: „V okamžiku, kdy nám někdo nezištně prokáže laskavost, cítí se obdarovaná strana zavázaná dar, službu nebo laskavost nějak vrátit. Když to neudělá, má výčitky svědomí.

Pokud se vám do přízně vetře člověk, který chce jenom zneužít vaší laskavosti, brzy zjistíte, že provádíte celou řadu věcí, které jste nikdy nechtěli, jenom proto, že vás o to požádá. Protože o vás mluví tak pěkně. Lichotky jsou zkratkou k ovlivňování lidí. Nejzranitelnější vůči nim jsou osoby s nízkým sebevědomím, ale podléháme jim všichni. Experiment Elaine Chan a Jaideepa Sengupta z Hongkongské univerzity ukázal, že i když jsme si dobře vědomi toho, že nám někdo lichotí, stejně to na nás má určitý účinek. 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...